Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Vi är på rätt väg

Expressen publicerade i lördagens skrämmande siffror på antalet hockeyspelare som tvingas avsluta sina karriärer i förtid.
Trots att en av SHL’s största stjärnor Andreas Engqvist går en oviss framtid till mötes känner jag likväl är vi på rätt väg.

Att hjärnskakningar är hockeyns huvudvärk råder det inga tvivel om så till den grad att Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson igår fattade pennan där han bland annat skrev:
”Jag har nyligen tagit initiativet till ett möte och bjudit in sportcheferna från våra olika ligor, de hockeyansvariga på vårt kansli och andra som är direkt aktiva i hockeyn. Vi måste se på vad vi gör nu, och agera tillsammans för att göra hockeyn till en säkrare sport.”

Det är bra. Budskapet måste spridas och respekten nedåt i seriesystemet måste bli större.
SHL’s arbete för spelarnas säkerhet har varit positiv de senaste åren och tack och lov har det till stor del skapat en förståelse och respekt. Jag menar. Ingen hade diskuterat Andreas Engqvists fortsatta hockeykarriär för sex, sju år sedan.
Det gör vi idag för att alla vet vad som ligger i potten.

När jag har pratat runt med spelare och ledare i SHL ser jag att det finns en helt annan respekt för problematiken.
Jag har också hört något som gör mig väldigt glad.
Inför den här säsongen fick varje spelare i SHL genomgå ett baseline test (impact test) där man helt enkelt testar varje spelare inför säsongen i bland annat balans, kognitiva förmåga och reaktioner.
Man kan då använda sig av detta verktyg när en spelare fått en smäll mot huvudet och helt enkelt jämföra resultaten.
Det ger läkarna ett större mandat och framförallt tar det bort ansvaret från spelaren som i regel vill spela oavsett vad

Nu till det glädjande. Baseline-testet används och fyller ett syfte jag efterfrågat.
Som det varit tidigare är det mer eller mindre bara spelarens egna känsla som legat till grund för när man anses vara spelklar.
Och tror mig, den går inte alltid att lita på eftersom en spelare vill spela, ibland, till vilket pris som helst.
Nu har det visat sig att man hållit spelare som själva sagt att det känt sig redo för spel ytterligare dagar eftersom de inte klarat av ovan nämnda baseline test
Det är ett stort steg, ett förbannat bra steg i rätt riktning!

Jag får ofta videos skickat till mig i matcher i från de lägre divisioner och från juniorhockeyn. Allt från Allingsås i division tre till U16 till pojklagsmatcher och min bestämda uppfattning är att det saknas mycket av den respekt jag numera ser på högre nivå.
En del smällar är så fula att de skulle straffas med sju, åtta matcher i SHL och Hockeyallsvenskan men går obemärkta och ostraffade förbi.
Det handlar enbart om utbildning och vad konsekvenserna kan bli.
Där har vi väldigt mycket att jobba med.

Att svensk hockey högsta ligor tar större ansvar är ett steg på vägen men det krävs en kraftsamling även i unga åldrar för att få alla att förstå.
Därför är Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larssons intiativ bra och väl där tycker jag man ska se över straffskalan för grova förseelser lägre ner i åldrarna och i lägre divisioner.
De som straffas ska få ta del av en utbildning som svenska ishockeyförbundet tillhandahåller om vad de kan bli för konsekvenserna för vårdslöst spel.
Det är att ta ansvar.

Tack för att ni tog er tid

Sanny