Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockeyns död eller välmående ligor

Licenskrav- hockeyns död eller välmående ligor?
Jag ser vartåt stormen blåser men har själv svårt att veta vilket ben jag ska stå på.

Till och börja med.
Jag anser att det sportsliga alltid ska vara avgörande vilken serie man spelar i.
Ingen tvekan om det.
Kraven på arena ska därför inte vara det väsentliga.
Men. Arenan är en faktor för långsiktig framgång.

Jag älskar drömmar och är själv uppvuxen i Huddinge som under slutet på 80- början på 90-talet var på gränsen att gå upp i SHL mer eller mindre varje år.
Nu för man en tillvaro i Hockeyettan och har nog inte längre samma ambitioner att ta steget tillbaka till Hockeyallsvenskan som för några år sedan.
Trots det. Ingen ska komma och säga till Huddinge dess spelare och supportrar att man inte ska få ha drömmar, ambitioner eller målsättningar att ta steget upp.
Jag som utomstående kan å ena sidan tycka att man hör hemma i Hockeyallsvenskan som den talangfabrik man varit genom åren. Samtidigt som jag kan ha svårt att se att man 2018 skulle kunna hävda sig och bli ett stabilt Hockeyallsvenskt lag över tid med en sund ekonomi.
Mot storlagen skulle de såklart bli tillströmning av publik men när tex Oskarshamn kommer dit lär det vara marginellt fler åskådare än när tex Väsby kommer på besök.

Nu har återigen licenskraven blivit en fråga efter Aftonbladets avslöjande
Hockeysverige rasar.
Jag förstår det.
Som tidigare står jag fast vid att klubbarna själva ska få bestämma storlek på sin arena och vad de anser sig behöva. Frågan ska inte ligga till grund eller som hinder för att klättra i seriesystemet.
Vare sig man vill det eller ej är just förutsättningarna AO för hur framgångsrik ett lag blir på isen och det är något man såklart kan fortsätta blunda för om man vill.
De klubbar som klarar att optimera sina arenor utifrån allas perspektiv, från de mest inbitna, den som går och ser en match någon gång ibland och gud förbjud den som vill äta och dricka samtidigt som de ser på hockey, kommer på sikt att bli de mest konkurrenskraftiga.
Det är dagens sanning.
Spelare får marknadsmässiga löner och byter klubbar där man själva får bästa möjlighet till utveckling och lön. Hänger man som klubb inte med i den utvecklingen och kan satsa pengar båda på lag och organisation är det också svårt att bli framgångsrik.
Karlskrona hade tre år att etablera sig men lyckades inte få snurr på sin verksamhet och hur det blir med Mora på sikt ska bli spännande att se.

För min klubb Huddinge är steget långt till Hockeyallsvenskan (som också har krav på arena och ekonomi) även om man kan inspireras av en klubb som Mora.
Med dagens arena skulle man omöjligtvis kunna hävda sig i SHL även om den var utsåld varje match.
Det är fakta.
Jag kan inte ens känna tyvärr utan det är så hockeyn ser ut idag och det var inte bättre förr. Faktiskt.
Med det sagt.
Jag vill inte att man ska sluta drömma eller ha ambitioner.
Det är vad svensk idrott handlar om och upp- och nedflyttning är något av det mest spännande vi har.

Jag förstår att SHL-lagen vill ha upp attraktiva lag med fina arenor i SHL. Absolut.
Men det betyder inte att jag tycker att det är rätt.
Vi får aldrig ta död på ambitionerna.
Någonsin.

Fotnot: Eftersom det är en pågående utredning om svensk hockeys seriesystem har respektive liga lämnat in förslag på hur de vill att seriesystem ska se ut.
Ola Lundberg är den som tillsatts att leda utredning och han har i sin tur inrättat en expertgrupp med Tommy Boustedt generalsekreterare för Ishockeyförbundet, Stephan Guiance Hockeyallsvenskan, Ronnie Glüsing Hockeyettan och Jörgen Lindgren SHL.
Likt alla förhandlingar lär alla parter lägga fram förslag som gynnar de själva bäst precis som Hockeyettan gjorde för någon vecka sedan. Det skulle därför inte förvåna mig om Hockeyallsvenskan vill att det ska vara direkt upp- och nedflyttning samt en kvalserie på det.

Antalet sittplatser ska inte vara avgörande men på sikt ger det bättre förutsättningar att etablera sig på högsta tänkbara nivå.Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny