Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Värvad som en stjärna, betald som en stjärna- Han är en stjärna

Örebro har inte riktigt lyckats etablera sig som ett stabilt SHL lag trots förutsättningar i form av en stor stad, bra stöd från sponsorer och framförallt bra beläggning i Behrn Arena.
Nu tror jag inte det sistnämnda var den påstådda anledningen varför Aaron Pulishaj valde Örebro framför Brynäs men jag gillar värvningen och det är precis vad Örebro behöver.
Mycket kommer att kretsa kring spetsvärvningen som slutade sexa i SHL’s poängliga i fjol.

Placering: 11

Analys:
Det tar emot att sätta Örebro så långt ned. Faktiskt.
Jag tycker man har ett bra mycket bättre lag i år och borde rimligtvis ta ytterligare ett kliv.
Men jag saknar djup på centersidan för att det här laget på riktigt ska kunna utmana och bli ett slutspelslag.
Å andra sidan har man aviserat att det finns pengar kvar att spendera på nyförvärv så träffar man rätt i värvningen kan det här laget överraska rejält.
Jag känner också att det verkar finnas ett större lugn i och kring föreningen än tidigare vilket tålamodet med tränaren Niklas Sundblad vittnade om i fjol.
Medan vi var många som ifrågasatte Sundblad lyckades man prestera som bäst i avslutningen av säsongen med tre raka vinster.

Målvakter:

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Eero Kilpeläinen (bilden) är en av seriens bästa målvakter även om säsongen i fjol, precis som lagets, var aningen svajig.
Jag gillar värvningen av Stefan Steen som är en bra målvakt i SHL utan att för den delen vara mogen en roll som etta vilket han gavs chansen i Färjestad i fjol.
Jag tror dock att Steen kommer kunna avlasta Kilpeläinen och även sätta press på honom på ett tydligare sätt än vad som var fallet i fjol.
Det här målvaktsparet kommer att leverera.

Backar:
Det är tydligt hur man prioriterat att få in mer spelskickliga backar än vad som var fallet i fjol.
Kristian Näkyvä är en skicklig back med bra första pass och skicklig i sitt rörelsemönster i offensiv zon om än ojämn i sina prestationer.
Nick Ebert kom in i slutskedet av säsongen i fjol och gjorde det bra. Precis som Näkyvä kan Ebert vara kylig med pucken något som då var en bristvara.
Jonathan Andersson var stod för en bra säsong, sin första i SHL, och hade fått större rubriker i ett annat lag med större medialt fokus medan Linus Arnesson är en stabil back som kanske inte sticker ut men som likväl är nyttig framförallt i defensiven. Tillsammans med Rasmus Rissanen, med rutin från sex NHL matcher, har man fem backar som håller bra nivå även om det finns frågetecken för Rissanens rörlighet på skridskorna.
Där bakom ska det bli intressant att se Marcus Björk som stod för en lysande säsong i Oskarshamn i fjol. Med 34 poäng på 52 matcher var han den back i serien som gjorde flest poäng. Hans offensiva uppsida borde kunna vara användbar även om man nog får räkna med att det kan ta tid att anpassa sig till spelet i SHL.

Forwards:
Sommarens transferbomb var värvningen av Aaron Palushaj. Att Örebro satsade på att få in spets av högsta klass var tydligt när man i våras var och ryckte i Broc Little.
Med Palushaj i laget får man en poänggörare av rang och den investering var direkt nödvändig av Örebros sportchef Niklas Johansson.
Det vill dock till att Palushaj och Tom Wandell hittar kemi eftersom Wandell är den enda center av riktigt hög klass speciellt med tanke på att tilltänkta andracentern Rodrigo Abols skadade sig och blir borta ett par månader.
Jag räknar med att man landar en center innan säsongen drar igång den 15e september. En sak är säker, man har inte tiden att sitta lugnt i den berömda båten.
Jere Sallinen är underskattad och gör ett bra och gediget jobb och är väldigt uppskattad i gruppen. I bristen på centrar har kapten Sallinen nu tagit steget in i mitten vilket såklart inte är optimalt.
Jag hoppas att Glenn Gustafsson får utrymme att visa mer av sitt spel och får/tar en ordinarie plats i laget.
Hans energi och slit är en värdefull aspekt i Niklas Sundblads sätt att spela hockey på.
Viktigt var det också att få behålla Marcus Weinstock som år efter år är en av lagets bästa. Jag hoppas verkligen man värdesätter hans egenskaper och i min bok är han given i en av toppkedjorna.
En annan spelare som jag förväntar mig mycket av är Anton Hedman. Flytten från Luleå till Örebro i fjol smög lite under radarn. Med ett stort förtroende växte Hedman och gjorde en fin avslutning på säsongen (åtta poäng på tio matcher) vilket han lär gått stärkt ur efter att inte varit önskvärd i Luleå.
Hedmans tidigare poängrekord under en och samma säsong i SHL är 22.
Den noteringen kommer inte stå sig efter i år.

Coach:
Det var en minst sagt svajig säsong och såklart får man då respektera att kritiska röster höjs. Örebro höll sig kalla och stod vid Niklas Sundblads sida något som tillslut betalade av sig.
Nu är dock den stora frågan hur stort tålamod man skulle ha i år om resultaten uteblir. Det är å andra sidan något som Sundblad måste stänga ute och istället fokusera på att spelarna utvecklas och kan tillgodose sig den mängd träning man lägger ned.
Sundblad är extremt noggrann i sin förberedelse och uppföljning.
En av och på knapp skulle ibland vara önskvärt från Sundblad som lever med hockeyn dygnet runt och inte lämnar något eller någon detalj osedd.

Stjärnan:

Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto /

Aaron Palushaj är värvad som en stjärna, betald som en stjärna och är en stjärna.

Poängkung: Aaron Palushaj 47 poäng

MVP:
Om Eero Kilpeläinen spelar på samma nivå som han inledde och avslutade säsongen på är han en av seriens bästa målvakter.

Doldisen:
Är det någon som insett att Marcus Weinstock är en av seriens mest underskattade spelare?
Jag tror tyvärr faktiskt att man tar honom lite för givet även i Örebro. Önskar att Weinstock kunde använda sig av sitt fina skott lite mer.

Profilen: Oundvikligt att ett stort fokus kommer hamna på Aaron Palushaj.
Jag tror han trivs med det. Jag längtar redan till första mötet mellan Brynäs och Örebro i Gävle.

Publiken:
Alltid en härlig inramning med en ståplatsläktare som alltid är mer eller mindre fullbelagd. Säga vad man vill. Örebro har inte presterat på isen men supportrarna har definitivt gjort det.

* * * * * * * * * * * * * * * *

1-
2- Djurgården
3-
4-
5- HV71
6- Luleå
– – – – – – – – – – – – – – – 

7-
8-  Rögle
9- 
10-
– – – – – – – – – – – – – – –

11- Örebro
12-
– – – – – – – – – – – – – – –

13- Mora
14- Timrå

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny