Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Redo att ta nästa steg

Till Thomas ”Bulan” Berglunds andra säsong i återkomsten till Luleå har han nu på riktigt fått vara med och sätta sin prägel på laget. Även om prestigevärvningen i form av Erik Gustafsson inte var exakt det man var i skriande behov av så gillar jag vad jag ser och tror på en bättre säsong i år.

Placering: 6

Målvakter:

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Joel Lassinantti (bilden) har inte riktigt kommit upp i den nivå som gjorde honom till seriens bästa målvakt 2014-2015. Likväl är han bra men inte riktigt tagit det sista steget och etablerat sig som en av seriens toppmålvakter. I år tror jag dock det är dags. Luleå sitter på ett stabilt försvar och kommer med ”Bulans” disciplinerade spel inte släppa till mängder med klara chanser för motståndarna. Bakom Lassinantti har man värvat in Niklas Rubin som matchats hårt i Tingsryd under sina två säsonger i Hockeyallsvenskan och säkerligen kan avlasta och få speltid eftersom ”Bulan” rent historiskt rullat på sina målvakter.
När seriens väl summeras tror jag vi finner Lassinantti högt upp i statistikkolumnerna såsom insläppt mål i snitt och räddningsprocent.

Backar:

Jag gillar den här backsidan och hur den är sammansatt. Jesper Sellgren och Nils Lundkvist är två unga spelare med skyhög potential där framförallt Sellgren är okänd för den bredare publiken och kommer kunna överraska.
Oscar Engsund har tagit gigantiska kliv sedan flytten från Frölunda och är nu en bra defensiv back som tillsammans med parhästen Pontus Själin utgör ett stabilt backpar.
Daniel Sondell är duktigt från röd och framåt och fyller en roll i annars gedigen backuppsättning.
I Erik Gustafsson får de en backklippa samt en ledare på och utanför isen.
Missförstå mig rätt nu.
Jag har hyllat värvningen och det är tveklöst så att han kommer ha en stor betydelse.
Men Luleås starkaste lagdel är backsidan vilket det var även innan man värvade Gustafsson.

Forwards:

Endast Karlskrona, Mora och Örebro gjorde färre mål än Luleå i fjol och det till trots har man inte gjort några spektakulära värvningar. Istället får man förlita sig på utveckling hos spelarna som var med i fjol.
Att en frisk Patrick Cehlin är god för 20 mål kan jag ta gift på.
Robin Kovacs har skolats och fostras i Luleås skola och rapporterna vittnar om en spelare som mognat och är seriösare i sin förberedelse.
Emil Larsson säsong i fjol var sylvass även om jag tror att han får svårt att komma upp i fjolårets 23 fullträffar.
Isac Lundeström och Einar Emanuelsson kommer garanterat ta stora steg och sätta press på ovan nämnda spelare samtidigt som kaptenen Niklas Olausson har ett suveränt spelsinne och säkerligen god för 35 poäng förutsatt att han är frisk. Som alltid när det kommer till Luleå måste man nämna Karl Fabricius och Johan Forsberg som år efter år sätter an tonen för Luleå med deras sätt att spela.
Likväl är jag tveksam till uppsättningen och det krävs verkligen att ovan nämna spelare tar kliv annars blir det återigen en målsnål säsong.

Coach:
Någon frälsare blev inte Thomas ”Bulan” Berglund i fjol även om han direkt satte an tonen hur man skulle spela och träna. Nu har ”Bulan” på ett ännu tydligare sätt fått vara med och sätta sin prägel på laget. Över tid kommer ”Bulan” att göra Luleå framgångsrika, det är jag övertygad om.

Stjärnan:

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

En skadefri Patrick Cehlin är given i Tre Kronor och en potentiell skyttekung i hela SHL. Faktiskt.

Poängkung:
Patrick Cehlin 43 poäng.

MVP:
Lika stor betydelse som Erik Gustafsson har på isen kommer han ha utanför densamma. En klippa som inte kommer sticka ut men ha en låg felprocent och vara pålitlig i alla situationer.

Bästa nyförvärv:
Tjatigt kanske? Inga stora värvningar från Luleå bortsett från just Erik Gustafsson.

Det behövs:
Jag har rabblat en massa forwardsnamn ovan som jag tror kan ha en fin utveckling men det är mycket om och men. Jag tycker man saknar  (minst) en forward av klass i en av toppkedjorna för att Luleå på allvar ska kunna hota om topp fyra.

Doldisen:
Under JVM i fjol var Jesper Sellgren en av Juniorkronornas bästa backar och det är vid det här laget knappast en hemlighet att jag gillar och tror på Sellgren även om man ska ha i åtanke att konkurrensen på backsidan är tuff.

Publik:
Ett av de mest magiska stunder jag haft under mina fem år som expert var 2016 när Luleå spelade semifinal mot Frölunda. Den stämning som skapades inför den tredje perioden trodde inte jag gick att skapa i arenan. Plötsligt sprang en man runt på läktarn med en stor flagga och publiken blev fullkomligt galen.
Det trycket har jag dock inte upplevt där sedan dess.
Klacken håller igång bra men sittplats hänger inte alltid med.

* * * * * * * * * * * * * * * *

1-
2- Djurgården
3-
4-
5-
6- Luleå
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13- Mora
14- Timrå

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny