Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Kan man upprepa succén från i fjol?

Efter en succésäsong i fjol där Robert Ohlssons järnkaminer tog Hockeysverige med storm och överraskad oss alla (mig i synnerhet) med en andraplats i tabellen är förväntningarna på årets upplaga högt ställda.
Från succélaget i fjol är motorerna i form av Patrik Lundh, Linus Johansson och Markus Ljungh samt backklippan Marcus Högström borta och lämnar tomrum efter sig.
Går det att leva upp till kraven som ett topplag och återupprepa Succén från i fjol?
Lugn. Det här ser riktigt bra ut.

Placering 2

Analys:
Djurgården har snabbt återtagit en plats som en av svensk hockeys bästa och mest attraktiva klubbar och över tid ser jag en noggrannhet och konsekvent spel som jag är övertygad lockar många spelare.
I fjol spelade man en rolig och framförallt intensiv hockey som vållade stora problem för motståndarna.
Bland annat hade Djurgården plusstatistik på seriedominanten Växjö vilket i sig är värt en notering.
Laget har bytt en aning skepnad i år och på forwardssidan har man fått in spets i form av Dick Axelsson och kanske kan han råda bot på sorgebarnet powerplay (bara Mora och Örebro gjorde färre powerplay mål i fjol) som varit mediokert under några års tid.

Målvakter:
I fjol var Adam Reideborn grundseriens bästa målvakt och konkurrerade ut den mer meriterade Joacim Eriksson (nu i Brynäs).
I år går Adam in som solklar etta och den som ska bära laget framåt. Där bakom finns orutinerade Robin Jensen som gjorde det bra i Pantern i fjol men ännu oprövad på den här nivån.
Det jag beundrar mest hos Reideborn är hans psyke och hur han kommit tillbaka från att ha varit ifrågasatt av oss i media men också sina egna supportrar.
Tveklöst är en av seriens absolut bästa målvakter som i år får räkna med en tuff belastning hela säsongen i form av matcher långt fler än han tidigare stått i sin karriär.

Backar:
År efter år anser jag att backsidan inte håller och det var också den stora anledningen att jag tippade Djurgården som 12a i fjol. Det misstaget gör jag inte igen.
På pappret är det en helt okej backsida med Linus Hultström som en av seriens bästa.
Jesper Pettersson etablerade sig snabbt som en stabil back i fjol och Tom Nilsson är en klippa förutsatt att han är skadefri vilket han haft svårt med de senaste åren.
Bakom där är det stabilt utan någon shining som en tidigare förbundskapten i fotboll skulle sagt.
Nu är det dock på allvar dags att lyfta fram en av hockeysveriges mest underskatta personer. Jag pratar om Stefan Nyman.
Stefan, vem kanske du tänker?
Jo det är han som under de senaste åren förädlat och utvecklat lagets backar på ett riktigt bra sätt.
Med Nyman som backansvarig känner jag därför att den här backsidan håller och framförallt kommer att utvecklas. David Bernhardt är ingen Marcus Högström men har attribut i sitt spel som gör honom användbar i offensiven.
Är det nästa diamant som Stefan Nyman filar till kanske?

Stefan Nyman har haft en betydande roll för många av backarnas fina utveckling.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN /

Forwards:
Centersidan ser oförskämt stark ut men samtidigt höjs en röd stor varningsflagg. Andreas Engqvist och Jacob Josefsson är på förhand två av seriens bästa centrar och där bakom finns Marcus Davidsson som hade en härligt utvecklingskurva i fjol.
Men jag kan ändå inte hjälpa att känna tveksamheter kring om både Engqvist och Josefsson klarar att hålla sig skadefria en hel säsong.
Josefsson har haft problem genom åren även om jag vet att han är en av seriens mest vältränade spelare.
Och Engqvist historia med hjärnskakningar som hållit honom borta oroar såklart.
Håller de sig skadefria har stockholmarna den bästa centersidan i SHL tillsammans med Färjestad.
Jag tror att Jakob Lilja fått ett större lugn i sin tillvaro efter ett par turbulenta år med en fällande dom för misshandel. Bitvis har han visat upp ett lysande spel men haft svårt att hitta jämnheten över tid och bytet från Linköping till Djurgården lär vara bra för hans karriär.
Sen har man också fått in spets deluxe i form av Dick Axelsson som alltid på något sätt är ifrågasatt, så även i år.
Han måste leverera direkt för att vinna över supportrarnas kärlek efter att ha flirtat en aning med AIK tidigare.
Jag ser Daniel Brodin som ett nyförvärv efter att ha fått sin säsong spolierad i fjol efter en knäoperation. Han ger än mer tyngd och aggressivitet som är ovärdeligt över tid. Innan han drog på sig skadan var Brodin gjuten i landslaget och tror han kan hitta tillbaka till det spelet och framförallt den rollen.
I år tror jag också att Gustav Possler blommar ut och kommer upp i 12-15 mål. Jag har väntat några år nu och de säsongsavslutningen i fjol vittnade om något positivt.
Kanske, kanske får vi också se 16-årige supertalangen  Alexander Holtz göra debut i SHL under säsongen.
Det är en spelare som har en ljus framtid framför sig.

Coach:
Under debutsäsongen var Robert Ohlsson ifrågasatt men tack och lov visade ledningen tålamod och tog inget förhastat beslut. Betalningen fick man i fjol när Ohlsson hittade balansen mellan att vara bestämd men också lyhörd något som spelare jag pratat med uppskattade.
Ohlsson var också mycket tryggare i sin roll med media och flackade inte med blicken på samma sätt som under den första säsongen (som var tuff) och med det ingav han lugn och förtroende.

Stjärnan:
Så länge Andreas Engqvist var skadefri i fjol visade han med besked att han var en spelare av högsta klass.
Pålitlig över hela banan och en stor ledare som från och med i år är ny kapten.

Poängkung: Dick Axelsson 41 poäng.

MVP.
Pressen kommer vara ännu större på Adam Reideborn den här säsongen.
Kommer han upp i samma nivå som i fjol infrias mitt tips om Djurgården som ett topplag.

Bästa nyförvärv:
Det är ganska ovanligt att spelare av Jacob Josefsons ålder, kaliber och rutin väljer spel i SHL istället för KHL.
Josefson har mycket i sig som han inte fått ut i en defensiv roll i NHL under åtta år.

Det behövs: I Washington ska publikfavoriten Axel Jonsson Fjällby testa lyckan och givetvis hade det varit en drömförstärkning om han nu inte tar plats i NHL.
Dock är luckan som Marcus Högström efterlämnat sig större och en back vore därför önskvärt att hitta.

Doldisen:
Det var få som höjde på ögonbrynen när Djurgården värvade Jesper Pettersson från ECHL (farmarliga till farmarligan) i fjol. Men jäklar i mig vad bra Pettersson var framförallt under den första halvan av säsongen.

Profilen:
Om Dick Axelsson skäller på domarna, om han backcheckar eller inte för den delen blir det rubriker eller om han pratar med en motståndare under uppvärmningen.
I år lär varje skär han tar granskas mer än någonsin.

Publiken:
En stämning och ett  liv i absoluta världsklass.
Ett fullsatt Hovet saknar motstycke och som motståndare finns det ingen roligare arena att spela i.

Djurgårdspubliken skapar ett tryck i världsklassFoto: MARCUS ERICSSON/ BILDBYRÅN

* * * * * * * * * * * * * * * *

1-
2- Djurgården
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13- Mora
14- Timrå

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny