Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ställ in er på en tuff comeback

Timrå IK är tillbaka i SHL efter fem tuffa år i Hockeyallsvenskan där man bara var några ynka timmar från konkurs.
Man tummade dock inte på juniorsatsningen som nu skördat frukt och är en stor anledning att man återigen kan titulera sig ett SHL-lag.


Efter fem långa år är Timrå tillbaka i hockeyns finrum
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN /

Placering: 14

Analys:
Timrå tog Hockeysverige med storm och charmade oss alla när deras frejdiga spel skördade framgångar långt bortom förväntan speciellt eftersom man inför säsongen tappade stjärnduon Jonathan Dahlén och Elias Pettersson.
När sedan Dahlén kom tillbaka… Ja ”the rest is history” som man säger
Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg drömde om SHL men när han som bäst på höll på bygga sitt lag var det just en dröm. De han han skrev kontrakt med var i grunden för fortsatt spel i Hockeyallsvenskan för att inte stå med byxorna nere och en trupp full av hål om Timrå inte tog steget upp.
Truppen är också därefter om än bred är det få namn som höjer ett lag och som nykomling är man inställda på att året handlar om att hänga kvar.
Allt annat än kval vore näst intill en sensation.

Målvakter:
Man drog en rejäl jackpot när det stod klart att Niklas Svedberg bestämde sig för att vända hem till svensk hockey och då till Timrå som därmed sitter på en av seriens bästa målvakter. Bakom Svedberg är Victor Brattström ett oprövat kort vars rutin på seniornivå (bortsett från tre matcher i divison 2) stannar på blygsamma 15 matcher i Hockeyallsvenskan med Timrå i fjol.
Det vill till att Svedberg håller sig frisk och orkar en belastning på 45 matcher plus eventuellt kvalspel.

Backar:
Oj. Här ser det tunt ut.
Inte i närheten av SHL klass på förhand utan mer en helt habil backsida i Hockeyallsvenskan.
Många oprövade kort i form av Marcus Hardegård, Johannes Kinnvall, Oscar Drugge, Andreas Söderberg och Hampus Larsson även om den sistnämnda, tillika kaptenen, var riktigt bra och stabil i fjol och har attribut i sitt spel som håller även i SHL.
Backutsättningen är det yttersta beviset på att sportchef Nordberg byggde laget för Hockeyallsvenskan och istället fick ta ”problemen” om man nu skulle gå upp.
Ser inte heller att backsidan innehåller en uppsjö av namn som är redo att blomma ut och verkligen ta för sig. Jag saknar både en rejäl defensiv och tuff back precis som en offensivt och passningskicklig back.

Forwards:
Här finns det några intressanta namn i olika åldrar som jag tror kan överraska.
Filip Hållander och Jacob Olofsson är två talanger utöver det vanliga, Rickard Palmberg har vid 29 års ålder förtjänat en chans i SHL även om  säsongen i fjol stördes av skador. Mattias Guter och Ludvig Rensfeldt står för spets och klubbytet från Karlskrona respektive Rögle tror jag kommer göra duon gott. Känns också som sista chansen för Sebastian Collberg att verkligen göra avtryck för onekligen finns talangen och kunnandet där. Får han ut det i Timrå i år?
Från Skellefteå har man hämtat Sebastian Ohlsson och det är en spelare jag tror på. Kommer ges en större möjlighet till istid nu än han varit i närheten av tidigare och då ska man veta att Ohlsson var en av Skellefteås mer framstående spelare under fjolårets slutspel.
Timrås spel bygger fortsatt på mycket fart och forwardsuppsättningen håller. Det är jag övertygad om.

Coach:

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN /

Vem hade kunnat förutspå att Fredrik Andersson var en sådan klippa som tränare?
Inte jag i alla fall.
Jag spelade tillsammans med ”Freddan” under en säsong och det var en härlig person om än den största tjurskallen jag någonsin träffat. Då, vid 35 års ålder kunde han kliva av en internmatch om ett mål blivit tilldömt utan att han ansåg att pucken var inne. Väl på vägen ut slog han sönder klubban och skrek några (väldigt många) väl valda ord.
Som tränare verkar han tillsynes vara raka motsatsen och spred verkligen ett lugn och hade en tydlig spelidé med betoning på fart och stabil defensiv som han inte tummade på.
”Freddan” är väldigt uppskattad bland spelarna och oavsett hur det går i år kommer han fortsätta hålla i sin spelidé och inte stressa upp sig.

Stjärnan:
Rätt givet. Niklas Svedberg kommer behöva bära Timrå på sina axlar och då ge sitt lag chansen att vinna varje match.

Poängkung: Ludvig Rensfeldt 34 poäng.

MVP:
Kommentar överflödig. Finns nog ingen spelare i SHL som är viktigare för sitt lag än vad Niklas Svedberg är för Timrå.

Bästa nyförvärv:
Tjatigt?
Jo men visst. Svedberg är en klippa.

Det behövs: 
Jag är övertygad om att sportchefen Kent Norberg letar med ljus och lykta inte bara efter en back utan till och med två eller kanske tre stycken beroende på vad den magra plånboken tillåter.
Jag kan ta gift på att backuppsättningen kommer ha en annan skepnad innan jul.

Doldisen:
Trotjänaren Anton Wedin har varit med på Timrås resa sedan man ramlade ut SHL 2013 och är en av ryggradsspelarna.
Var riktigt bra under kvalspelet i fjol mot Leksand och Karlskrona och det känns som om det finns mer att få ut av Wedin.

Profilen: Det är lätt att tycka om den ungerska landslagsmannen Wilmos Galló som mer än gärna bjuder på sig själv med sköna citat och tar sig in under skinnet på motståndarna.

Publik:
När det är mer eller mindre fullsatt och klacken drar igång hänger sittplats med vilket skapar ett härligt tryck i den kompakta hallen.
Hoppas publiken vallfärdar till ”Ladan” och att suget efter SHL hockeyn varit stor. Det vill till att Timrå fortsätter att vara omutliga på hemmaplan precis som i fjol.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny