Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Kontroversiellt uttalande från en av hockeyns största

En av min generations mest fruktade spelare vill se att hockey och NHL gör stora förändringar och sträcker sig så långt att man ska förbjuda tacklingar för att minimera antalet hjärnskakningar.
Ett kontroversiellt uttalande.

Under 90-talet var Eric Lindros en av NHL’s bästa och och mest hänsynslösa spelare. Han stod för ett spel där hans fysiska dominans och offensiva spets under flera år gjorde honom till en av de bästa och mest fruktade som inte drog sig för att själv dela ut fula smällar i sin roll som center i den beryktade Legon of doom med Mikael Renberg vid sin sida.
2007 tvingades Lindros sluta efter upprepade hjärnskakningar och lämnade hockeyn med en bitter känsla som han själv beskriver det.
Nu vill Lindros förändra hockeyn och förbjuda tacklingar

Att en så meriterad och respekterade tidigare stjärna som valts in i Hockey Hall of Fame sträcker sig så långt att han vill förbjuda tacklingar är såklart kontroversiellt och faktiskt anmärkningsvärt om än uppfriskande för diskussionen kring hjärnskakningar.
För olikheter och framförallt kontroversiella åsikter behövs för att föra det framåt och få folk att förstå.

Nu ska tydliggöras.
Jag är inte på något sätt för ett förbud mot tacklingar inom hockeyn.
Absolut inte.
Samtidigt är jag den som står längst fram och skriker om hjärnskakningar och dess konsekvenser.
Jag har fått höra det några gånger genom åren och köper det fullt ut.
Dubbelmoralen är tydlig.
För att helt och hållet ta tag i hjärnskakningar och dess problematik är såklart förbud av tacklingar en väg men samtidigt är jag fortfarande av åsikten att det skulle förändra hockeyn och ta bort ett moment och aspekt ur spelet som gör hockeyn så komplex och intressant.
Samtidigt.
Jag fattar såklart att det betyder att fler spelare kommer drabbas av smällar mot huvudet och hjärnskakningar vilket såklart är mot allt jag står för.
Och jag har en sådan enorm dubbelmoral att jag till och med ibland kunnat försvara en tackling som renderat i en hjärnskakning.
Därför är vikten av respekt på isen så enormt viktigt något jag själv sällan levde upp till. Jag tog alla chanser jag hade för att sätta in en rejäl tacklingar och tänkte aldrig någonsin på tacklingens konsekvenser.
Jag tror dock jag gjort det idag med kunskapen som numera finns och därför välkomnar jag Eric Lindros kontroversiella förslag och ytterligare en tung röst som jag tror kan föra föra debatten framåt och på sikt även respekten och förståelsen för vad konsekvensen av vårdslösa tacklingar kan ge.
Men att ta bort tacklingar helt och hållet.
Jag är inte där och köper det inte.

Tack för att ni tog er tid

Sanny