Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sträck på er och känn stolthet

Vilken härlig svensk hockeynatt det blev borta i Dallas med hela sex svenska spelare valda i den första rundan.
Svensk hockey kan känna stolthet och alla ni ungdomsledare som är med och utvecklar svensk hockey, sträck på er!

Draften är årligen ett kvitto på vilka spelare som är längst fram i sin respektive årskull men såklart långt ifrån ett facit hur det kommer se ut om fem år.
Att Rasmus Dahlin (sjukt stort att välja som nummer ett) kommer spela i NHL redan i år är lika givet som färskpotatisen på midsommar.
Hur bra han kommer bli är såklart svårt att sia om även om det säkerligen redan nu (?) finns folk som säger att han kommer bli bättre än självaste Niklas Lidström.
Brynäsbacken Adam Boqvist som valdes som nummer åtta av Chicago Blackhawks kan bli bättre än Ottawas Erik Karlsson och sådär fortsätter det.
Någonstans här. För killarnas skull måste man nog stanna upp.
Nåväl.
Stort grattis till spelarna själva och även till alla som har varit med och hjälpt dem i dess utveckling.

Den kanske häftigaste resan som vi fått följa på nära håll är Luleås Nils Lundkvist som draftades av New York Rangers som nummer 28.
När säsongen startade i fjol var Lundkvist knappast påtänkt för spel i Luleås A-lag.
Året innan hade han mestadels spelat på J-18 lag och scouter jag pratat med vittnade om en tanig talang som var bra på den nivån men kanske skulle få lite problem när han skulle kliva upp i J20 och Superelit med tuffare forwards.
Jo tjena.
Lundkvist tog SHL med storm och jag minns hans debut mot Malmö i slutet av oktober och hur sjukt imponerad jag var och hur modigt det var av Thomas ”Bulan” Berglund att ge honom dryga 13 minuters istid varav spel i powerplay.
Lundkvist växte vartefter och under mellandagarna och framåt tog han enorma kliv vilket bäddade för att Luleå kunde göra förändringar på backsidan och skeppa iväg en överflödig och förmodligen dyr Ryan Johnston till Lugano i den schweiziska ligan.
Snacka om utvevkling och ett ypperligt kvitto på att det lönar sig att lägga pengar på att utveckla unga spelare än att chansa med en import som förmodligen kostar en rejäl slant.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Faran när så många svenska spelare draftas tidigt är att någon av dessa (utöver Rasmus Dahlin) kan vara förlorad för svensk hockey redan nu precis som fallet var med Timothy Liljegren i fjol.
Självklart hoppas jag att spelarna och framförallt NHL klubbarna inser värdet av den utveckling svensk hockey kan erbjuda och att de kan stanna kvar i Sverige ytterligare nåt år.

Senare idag fortsätter draften och mycket talar för att det blir en fortsatt svenskfest.

Tack för att ni tog er tid

Sanny