Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Otur eller oproffsigt?

Ett synnerligen tufft avbräck för Brynäs som tvingas klara sig utan sin tilltänkta toppmålvakt Joacim Eriksson på obestämd tid.
Är det ren och skär otur eller ett bevis på att klubbarna måste bli proffsigare?

Att Joacim Eriksson är en bra målvakt råder det inga som helst tvivel om. Jag är fortfarande av åsikten att han mycket väl kan tillhöra toppskiktet av målvakter i SHL trots att han fick stå bakom fenomenala Adam Reideborn under säsongen som nyss avslutades. Jag har sett honom göra storstilade insatser i både Växjö och Djurgården de senaste två åren så med andra ord är den en rejäl uppgradering på målvaktssidan för Brynäs mot tidigare år.
Men att nu tvingas klara sig utan Ericsson på (ännu) obestämd tid är såklart inte optimalt.
Det gör frågan ofrånkomlig.

Hur noggranna var Brynäs läkarundersökning av Erikssons knä i samband med att de skrev kontrakt med honom?

Enligt uppgifter skrev Brynäs kontrakt med Erikssons den 26e april dryga två veckor efter att hans säsong tog slut med Djurgården.
I samband med att Eriksson lämnade Djurgården uttalade man sig på dess hemsida:
– Tyvärr fick Jocke skadeproblem i slutet på säsongen vilket gjorde att vi inte kunde fortsätta vår framgångsrika matchning av målvakterna så som vi velat under slutspelet.

Med andra ord.
Det fanns ett frågetecken för Joacim Erikssons status.
Gjorde Brynäs då en rigorös läkarundersökning på Eriksson mer en den pliktskyldiga hälsodeklaration spelaren själv fyller i med SEB Tryggliv?
Det borde varit en självklarhet men jag vet att så inte är fallet i samtliga klubbar.

Jag tänker mig att en målvakt av Erikssons status, rutin och potential betyder en månadslön på i runda slängar runt 200 000 kr. (Tydliggörande. Det är en uppskattning från min sida)
Nu till det kritiska.
Brynäs betalar full lön till Joacim Eriksson de första 14 dagarna efter skadetillfället (dagen han sjukskrivs).
Dag 15 kliver Försäkringskassan in och betalar ut ersättning om ca 28 400 kr i månaden före skatt.
Utöver beloppet från Försäkringskassan ska Brynäs betala Erikssons lön upp till 90 % (ca 154 000 kr exklusive social avgifter/löneskatt) från dag 15 till dag 90 efter skadetillfället.
Efter dag 90 kliver SEB Tryggliv och Folksam in och täcker upp kostnaderna för Joacim Eriksson månadslön och Brynäs har då inget betalningsansvar gentemot Eriksson.

Det handlar alltså om enorma summor för ett lag som så sent som igår visade röda siffror från föregående år.

Jag tar för givet att Brynäs gjorde en ordentlig läkarundersökningen och att skadan som nu tvingar Eriksson till vila har uppkommit under sommarträningen alternativt att man hade det med i beräkningen när man skrev kontrakt.
Man bör ha i åtanke att Brynäs kanske kände till skadan men likväl ville ha Joacim Eriksson under de två år man skrev kontrakt med honom och kände att rehabiliteringen var något man kunde hantera.

Allt annat vore en direkt katastrof. Såklart.

Min erfarenhet och döma av de spelare jag pratat med vittnar fortfarande om att läkarundersökningar innan man skriver kontrakt är väldigt sällsynta vilket betyder att klubbarna många gånger tar en stora risker.
Huruvida det är fallet med Brynäs låter jag vara osagt.
Men med tanke på att Joacim Eriksson var skadad under slutspelet med Djurgården känns frågan rättfärdigad.
Spontant känner jag i stort att detta är något som klubbarna kan utveckla och göra mycket proffsigare.
Jag menar.
Det är inga småpengar vi pratar om.

Fotnot: Den här problematiken är inte ny för klubbarna.
Ofta värvar klubbarna spelare under pågående säsong och det finns såklart en risk att spelarna i fråga blir skadad under den perioden.

Om en skada uppstår tex första april är han sjukskriven med full betalning de första två veckorna för att sedan få 90% av lönen han tar ut (100% av det som sätts undan i pension) tills att hans kontrakt gått ut den 31a april.
Går spelarens kontrakt ut och han saknar kontrakt så får han endast ersättning från försäkringskassan efter den sista april.
Skulle spelaren däremot ha skrivit ett nytt kontrakt så tar den nya klubben över ansvaret för de första 90 dagarna.

Joacim Eriksson har rutin från bland annat Tre Kronor och en viktig pusselbit i Brynäs satsning att återigen bli ett topplag.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny