Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En spelare vi alla borde prata mer om

Om Sverige ska ta guld i år är man beroende, precis som i fjol, av sin fenomenala backuppsättning.
I en eventuell semi och final tror jag knappast det är offensiven som sticker ut utan en stabil och trygg defensiv.
Därför är det på sin tid att vi faktiskt på allvar inser hur bra Hampus Lindholm verkligen är.

Under fjolårets VM blev det mer och mer uppenbart vilken betydelse som Viktor Hedman och Anton Strålman hade för Tre Kronors framgångar.
När årets turneringen går in i ett avgörande skede har Hampus Lindholm växt på ett sätt som inger förtroende och respekt vilket gör honom till samma viktiga pusselbit som ovan nämnda duo.

Nu bör det tydliggöras.
Lindholm är inte på något sätt en doldis utan enormt uppskattad och respekterad för sitt fina spel under flera säsonger i Anaheim. Men för den bredare hockeypubliken och de potentiellt två miljoner som likt i fjol kommer bänka sig till en eventuell svensk VM-final är Lindholm definitivt en doldis.

Jag minns det grymtades en del i samband med att unge Lindholm lämnade Rögle 2013 efter endast 20 matcher och fyra poäng i Allsvenskan med skåningarna. Istället valde han som 19 åring att åka över till Anaheims organisation och spel i dess farmarlag Norfolk.
Inte på något sätt ett kontroversiellt beslut men vad skulle han dit och göra när han hade möjlighet att spela med det Rögle han var med och förde upp i SHL efter en kvalserie där unge Lindholm verkligen visade klass och svarade för ett stabilt spel med ytterligare fem poäng på tio matcher.

Det som hänt sedan dess är att Hampus Lindholm efter en skadefylld säsong i farmarligan med Norfolk (gjorde att han missade JVM 2013) har etablerat sig som en av världens bästa unga backar och nämns med respekt för sitt fina tvåvägsspel.
Det jag gillar mest med hans spel är hur pålitlig han är över hela banan och med vilket lugn han spelar.
Aldrig med yviga rörelser, står alltid rätt placerad och enormt skickliga på att transportera/passa ut pucken med kontroll ut ur egen zon.
Det gör honom för mig till en komplett back och en jag känner enormt förtroende för i pressade lägen och en spelare man vinner VM-guld med.
Medan både John Klingberg och Oliver Ekman Larsson är mer flashiga i det offensiva spelet och Adam Larssonrejälare i det fysiska och defensiva spelet hamnar Hampus Lindholm aningen i skymundan.
Men för mig är han den bästa tvåvägsbacken som Sverige har i NHL just nu vid sidan av Mattias Ekholm som ansluter till laget och är redo för den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland i morgon.

Jag var inne på det tidigare.
I samband med Junior-VM i Ufa 2013 var Lindholm tänkt att vara en viktig del i det lag som slutade tvåa efter en tung finalförlust mot USA.
Utöver Lindholm var både Oscar Klefbom och Jonas Brodin skadade vilket tveklöst hade varit turneringens tre bästa backar.
Med den trion i laget hade Sverige garanterat vunnit sitt andra raka JVM-guld.
För Hampus Lindholms del har han chans till revansch och blir det en svenskt VM-guld om sex dagar kommer Lindholm var en direkt avgörande faktor.
Var så säker.

Hampus Lindholm är en back som kanske är aningen okänd för den bredare hockeypubliken. Dock inte speciellt länge till.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny