Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Stanna upp och lyssna på vad han säger

Medvetenheten kring hjärnskakningar har tagit enorm kliv de senaste åren likväl finns det fortfarande folk som inte förstår.
När en respekterad tidigare stjärnspelare uttalar sig kanske vi alla ska ta och lyssna.

Jag har genom åren pratat en del om hjärnskakningar så till den grad att kollegor i branschen ledsnat och förmodligen får taggarna utåt så fort jag tar upp ämnet och där drar nån liknelse att jag inte vill ha fysiskt spel.
De behandlar hjärnskakningar som om det skulle vara nåt form av elakt virus som förpestar hockeyn så fort man nämner det.
Antingen fortsätter man blunda för problematiken och sticker huvudet i sanden och påtalar att det var tuffare spel för 15-20 år sedan och ingen pratade då om hjärnskakningar eller också försöker man ta tag i problemet.

Av den anledningen blev jag väldigt glad när tidigare NHL- och Frölundastjärnan Sean Bergenheim pratade om hjärnskakningar och hur SHL måste ta nästa steg för att värna om spelarnas säkerhet. Till Sportbladet sa Bergenheim:
Om jag kan vara med om att göra en ändring till det bättre i denna fråga är jag glad. Inte för mig själv utan för SHL och speciellt spelarna som hamnar i en bättre situation i framtiden”

När Sean Bergenheim pratade om impact-testet (ett test man genomför i NHL på alla spelare individuellt inför säsongen som man sedan kan jämföra efter en smäll mot huvudet) känner jag att det är på tiden även här hemma och kunde inte vara mer enig när han också säger att delar av det nya TV-avtalet ska läggas på spelarnas säkerhet.

Ändå sedan jag slutade och själv blev medveten om hjärnskakningar och dess medföljande lidande har det såklart legat mig varmt om hjärtat där jag brunnit för utveckling.
Jag satt under flertalet år i spelarfacket SICO’s styrelse och en fråga vi adresserade med SHL var att klubbarna och framförallt spelarna måste få ett verktyg för att kunna säkerhetsställa huruvida det kan röra sig om en hjänskakning eller ens en påverkan efter en smäll mot huvudet.
Nu ska det, glädjande nog, vara väldigt nära till hands att alla spelare i SHL ska genomgå ett Baseline-test (precis som ett impac test fast ett annan namn) med hjälp av Umeå Sports Medicine där man helt enkelt testar varje enskild spelare inför säsongen i bland annat balans, kognitiva förmåga och reaktioner.
Man kan då använda sig av detta verktyg när en spelare fått en smäll mot huvudet och helt enkelt jämföra resultaten.
Det ger läkarna ett större mandat och framförallt tar det bort ansvaret från spelaren som i regel vill spela oavsett vad.

Jag vet att Skellefteå under flera års tid använt sig av denna metod och varit väldigt tillfreds med den.
Som ett exempel.
En spelare sa själv att han var redo för spel efter några veckors frånvaro och upplevde inga sviter eller symptom från den hjärnskakning han ådragit sig.
När man genomförde Baseline-testerna visade den dock avvikelser i reaktionsförmågan vilket gjorde att klubben (i det här fallet läkaren Karin Granberg) kunde ta beslutet att spelaren i fråga inte var redo för comeback.

Detta är ett nödvändigt steg för föreningarna att ta och därför är jag glad att det ser ut att bli av redan till kommande säsong.
Vi kommer aldrig någonsin att få bort alla hjärnskakningar från hockeyn men de gånger de sker är det av största vikt att behandla och respektera dess symptom.
Det om något är att ta ansvar för spelarnas säkerhet.
Ni som fortsatt vill sticka huvudet i sanden lär säkerligen kunna fortsätta göra det men oavsett så finns problemen där.
Vi som förhåller oss till verkligheten får se till att göra det bästa tänkbara och därför är ett Baseline-test ett steg i rätt riktning på samma sätt som det är viktigt att lyssna på Sean Bergenheim.

Sean Bergenheim tvingades sluta på grund av hjärnskakningar och lyfter nu frågan vilket är viktigt för framtidens hockeyspelare.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny