Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Har man ens diskuterat det?

Igår var jag inne på de mentala aspekterna som ibland kan vara svåra att hantera.
Ser man till själva spelet finns tre saker jag anser blir viktiga för Skellefteå för att lyckas skaka liv i den här matchserien förutom det uppenbara att göra ett mål mer än motståndarna.

Jag har tagit ut tre detaljer i spelet som är direkt avgörande om man ens ska lyckas vinna en match i den här finalserien.

Få upp farten i spelet:

Det är uppenbart att Växjö lyckats stänga av passningsvägarna för Skellefteå i uppspelsfasen och att backarna får transportera pucken vilken i sin tur leder till att man helt tappar allt som kan härledas till fart.
Jag vet inte hur många gånger Skellefteås backar spelade på en stillastående spelare eller att de fick transportera pucken och jag tappade räkningen redan efter första perioden hur många gånger frustrerade forwards åkte och bytte skakandes på huvudet.
Här måste forwards komma ned djupare i egen zon (inte enbart centern) och ge ett enklare passningsalternativ och framförallt måste man hitta en timeing där forwards har farten med sig genom mittzon.
Det i sin tur gör att man kommer kunna ta sig in i anfallszon och väl där ta fler och tidiga avslut och få mer tryck mot mål.
Det här med Skellefteås patenterade V-spel (back som spelar snett bakåt till en den andra backen för att öppna upp passningsvägar) funkar inte och drar bara ned på tempot.
Släpp det.
Dessutom måste man komma bort från Växjös aggressiva punktmarkering av Skellefteås center i uppspelsfasen.
Har man ens diskuterat det eller gör Växjö detta så jäkla bra?

Förstakedjan:

Jag var minst sagt förvånad hur man direkt i inledningen av matchen valde att dansa efter Sam Hallams pipa när man bytte ut kedjan med Pär Lindholm, Oscar Möller och Joakim Lindström när Växjös fjärdekedja var på isen trots att det var tekning i anfallszon.
Visst att Växjös kedja med Martin Lundberg, Liam Reddox och Erik Josefsson är bra men att tillåta sig styras så enkelt var för mig tämligen märkligt.
Jag menar. Seriens bästa kedja behöver inte frukta nån.
Faktum är dock att Skellefteås förstakedja som varit så överlägsna och dominanta under hela säsongen inte alls klarat av att leverera under de inledande finalerna.
En del hänger såklart ihop med ovanstående (svagt och långsamt passningsspel från bakplan) och att man då inte får med sig någon fart för att bli ett farligt hot. Likväl har man fått chanser, mycket istid i powerplay, utan att egentligen lyckats skapa heta chanser.
Kedjan måste leverera. Simple as that.
Den pressen har man levt med hela säsongen och är i grunden inget nytt

Det här är en syn som vi måste få se redan i eftermiddag annars är det kört för SkellefteåFoto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN /

Powerplay/Boxplay:

Skillnaderna mellan lagen har varit stor och det ser man framförallt i spelet med en man mer på banan. Växjö skapar chanser, spelar runt pucken och strålar av självförtroende.
Skellefteås spel är krampaktigt och stundtals totalt intetsägande och det är uppenbart att det låst sig och attacken (förutom Jimmies brottningsmatch med Rahimi) in mot mål lyser med sin frånvaro.
En nyckel blir således att minimera antalet utvisningar vilket ibland kan vara svårt eftersom man inte varit det spelförande laget under längre perioder.
Det är dock väldigt viktigt eftersom man blir snabbt passiva och ängsliga i underläge.

Hockeyvärldens största och mest utslitna klyscha. Likväl. Skellefteå måste minimera antalet utvisningar för att lyckas vinna i eftermiddag.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

* * * * * * * * *

Det finns inget. Absolut ingenting som talar för Skellefteå i eftermiddag.
Vi är nog rätt många som räknat ut laget vilket rimligtvis borde fungera som en rejäl tändvätska. Jag skulle faktiskt vill sträcka mig så långt att man i eftermiddag spelar för sin heder.
Skellefteå är inte på något sätt oförtjänta platsen i finalen men skillnaderna mellan lagen har varit för stora.

2-0 i matcher säger en del men Växjös överlägsenhet och förmåga att diktera tempot har varit monumental under 120 minuters spel (bortsett från kanske tio minuter i den andra perioden i torsdags).
Ändring på det i eftermiddag?
Klockan 14:30 drar sändningen igång på Cmore och TV4.

Tack för att ni tog er tid

Sanny