Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han borde få frågan att ta över

Samtidigt som semifinalen mellan Malmö och Växjö skulle dra igång kom beskedet att Dan Tangnes sagt upp sig som tränare för Linköping.
Att använda ett ord som chockad kanske är överdrivet men det är inte långt ifrån sanningen.

Ser jag till tränare i SHL rankar jag Dan Tangnes högt, väldigt högt.
Alltid vältalig, nyanserad och balanserad med ett enormt engagemang kring spelarnas individuella utveckling och nymodigheter som underliggande statistik och videoverktyg.
Han är omtyckt av spelarna för sin förmåga att få alla och trivas men framförallt för hans passion och hårda jobb.

I fjol (2016) när jag skulle kommentera Luleå mot Linköping i slutet av oktober hade Linköping inlett trögt och positionerat sig långt ned i tabellen. Jag undrade kritiskt varför man fortsatte att envisas med att spela sig ur alla situationer när det uppenbarligen inte fungerade.
Tangnes var lugn och hans svar var så klockrent att jag fortfarande minns det.:
”Om jag nu efter 13 matcher ändrar på allt det vi jobbat på under hela försäsongen sprider jag bara panik. Vi har en långsiktig plan för hur vi ska utveckla våra spelare och ett vinnande spel”.
I de efterföljande 39 matcherna i grundserien tog Linköping flest trepoängare av samtliga lag och med 80 poäng var man tillsammans med Växjö seriens bästa lag.

Tidigare i år besökte jag och min kollega på Cmore Petter Rönnqvist Linköping och Dan Tangnes för att på nära håll se hur man jobbade, dels för att vi själva skulle förkovra oss i den nya data- och videoteknik som många lag använder sig av men också för att på nära håll följa hur ett SHL lag jobbar med individuella utveckling.
Noggrannheten, passionen, detaljerna. Allt satt ihop och tränarteamet kändes både sammansvetsat och framförallt uppskattat hos spelarna.
Vi fick under en dag på nära håll se vilket jobb som lades ned och den fokus som fanns kring individuell utveckling både i form av träning på is men också via den videoteknik som coachteamet stolt visade upp.

Jag har tidigare hört och fått uppfattningen att det är Tangnes som är den som är väldigt drivande i processen att värva spelare och att General Managern Fredrik Emwall snarare är den som förhandlar kontrakten.
Det har varit Tangnes som presenterat den individuella utvecklingsplanen för tilltänkta nyförvärv och också den som ser till att den säkerhetsställs.
En spelare jag pratat med sa att han endast pratade med Dan Tangnes innan han värvades och att agenten var den som hade kontakt med Fredrik Emwall i ett slutskede när kontraktet skulle skrivas på.
Men andra ord.
Det är ett stort avbräck att Dan Tangnes väljer att kliva av för Linköping som organisation där han minst sagt varit spindeln i nätet och drivande i många olika saker.
Nu sätts verkligen Fredrik Emwall på prov om det nu är han som ska sälja in Linköpings koncept eller ej låter jag vara osagt.

För Emwalls del gäller det att snabbt hitta en ersättare och jag tror att den nuvarande assisterande tränaren och av spelarna omtyckta Klas Östman vore ett perfekt namn förutsatt att han själv är intresserad av rollen som huvudtränare. Vid sin sida kan Johan Åkerman ta en större roll och varför inte redan nu skola in Niklas Persson i en ledarroll?

Om jag basat över ett lag hade Dan Tangnes varit högprioriterad som tränare när namn som Roger Rönnberg och Sam Hallam sitter på långtidskontrakt och Robert Ohlsson bygger upp en lagmaskin i Djurgården.
Så högt rankar jag honom.

Dan Tangnes kommer bli svår att ersätta och få inser nog vilken betydelse han haft för Linköping de senaste säsongerna Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN /
Dan Tangnes kommer bli svår att ersätta och få inser nog vilken betydelse han haft för Linköping de senaste säsongernaFoto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN /

Till sist:
Malmö mot Växjö.
Det var klasskillnad och även om det länge endast stod 1-0 till Växjö kändes segern aldrig direkt hotad.

Tack för att ni tog er tid

Sanny