Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skellefteå har skaffat sig ett drömläge

Både Malmö och Skellefteå har samma utgångsläge inför kvällens matcher. En seger, på hemmaplan, och semifinalplatsen är säkrad.
Med andra ord. Ett drömläge.
Den sinnesbilden har Malmö medan jag tror att det är lite mer stressat i Skellefteå.

För visst är det så att både Malmö och Skellefteå sitter i en drömposition att avancera till semifinal där Malmö lär vara uppumpade med självförtroende.
Efter den stabila segern senast och ett försvarsspel som fått superstjärnor, med SHL mått mätt, Jan Mursak och Victor Olofsson att se ut som medelmåttiga spelare medan Malmös mer begränsade, med all respekt för Johan Olofsson och Kim Rosdahl skinit mer än det duon Olofsson/Mursak.
Och där ligger en del av skillnaden.
Malmö är spelar uppoffrande på ett sätt som jag nog inte sett under hela grundserien.
Det jobbet måste Frölunda också göra även om jag vet att man varit det spelförande laget stora delar av matchserien.

För att slänga mig en klyscha: första målet i den här matchen kommer bli väldigt viktig.
Med det självförtroende och tillit Malmö sätter till sitt försvarsspel just nu blir första målet enormt viktig för hur matchbilden kommer att se ut.
Rent taktiskt behöver inte Frölunda göra några större förändringar mer än att skott från backarna inte nödvändigtvis behöver gå direkt mot mål utan att skotten kan gå mot spelare som åker in från sidan.
Som Malmö spelar är de fenomenalt bra på att ligga i skottlinjen och just ovan nämnda detalj gjorde HV71 bra mot just Malmö i semifinalserien i fjol.
Dessutom.
Frölunda är inte på något sätt ovana pressade lägen och vände ett underläge med 3-1 i matcher mot Luleå 2015 och gjorde detsamma mot Skellefteå i fjol.
Att ha den erfarenheten med sig in ikväll är nyttigt för alla och ledarna kan förmedla en känsla av lugn och ingjuta mod.

Skellefteå å sin sida har satt sig själva i ett drömläge.
Ja, så måste man själva se på saken.
Hur får man då Skellefteåspelarna att känna samma lugn som Malmö och leva i nuet och inte känna stressen över att man kan vara på väg att tappa det överläge man skaffat sig i serien?
Den är svårt, väldigt svårt eftersom det handlar om ett mentalt komplicerat läge som man hamnat i.
Nu finns det något att förlora eftersom de flesta, mig inkluderad, hade räknat bort Färjestad vid 3-0 i matcher till Skellefteå.
Jag upplevde dock inte att man var direkt stressade i Karlstad senast utan inledde matchen bra och det kan man internt trycka på.
För Skellefteå handlar det om att leva här och nu mer än någonsin och se på kvällens match som det faktum att man faktiskt skaffat sig ett riktigt bra utgångsläge.
Frågan man bör ställa sig själva.
Hade vi köpt det här läget, att komma hem till Skellefteå och leda med 3-2 inför match sex, innan matchenserien startade?
Jag tror alla köpt det läget rakt av.
Får man in den sinnesron och känslan är mycket vunnet.

Dessutom. Vinna eller försvinna för Timrå ikväll mot Karlskrona.
Det var länge sedan jag såg fram mot en Hockeykväll såsom denna.
Hoppas spelarna också njuter.

Klockan 18:30 drar vi igång på Cmore.
Häng med oss då

Tack för att ni tog er tid

Sanny