Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är han på väg att göra det igen?

Timrås ödmjuke sportchef Kent ”Nubben” Norberg kan återigen vara på väg att föra Timrå tillbaka till hockeys finrum när man ikväll drar igång direktkvalet till SHL Karlskrona.
Han har kopierat framgångsreceptet från början av 2000-talet. Den här gången kanske spelartruppen inte gör samma misstag som min generation en gång gjorde.

Egentligen är det aningen motsägelsefullt att hylla ”Nubben” som jag haft mina duster med men det är kanske också därför jag alltid gillat honom.
Alla de gånger han tog mig åt sidan för att vara brutalt ärlig kring min prestation, alla förhandlingar jag mot min agents inrådan la mig platt och tjänade nästan hälften av vad jämbördiga mig i landslaget gjorde, alla gånger jag hatade när han kom in omklädningsrummet med ett dåligt kroppsspråk eller för den uteblivna bubbelpool han lovade att installera omklädningsrummet när vi vann kvartsfinalen mot Luleå 2003.

När jag 2002, med ett stukat självförtroende och ett gäng knäperationer, vände hem till Sverige efter tre år i farmarligan var jag både iskall och oönskad av lag som då bar SHL status.
”Lill Kenta” Johansson var ny tränare i Timrå och som jag kände väl eftersom vi bott på samma gata under min uppväxt i Huddinge tjatade på ”Nubben” att ge mig ett tryout-kontrakt under en månads tid.
Jag vet att han var väldigt tveksam till upplägget men eftersom att han haft samma erbjudande året innan och tackat nej till Jonas Soling som istället gjorde 14 mål i Brynäs vågade han inte säga nej igen.

Även om jag bjöds in aningen med armbågarna tog ”Nubben” emot mig med värme som han gör med alla som kommer hans väg och jag tror vi både snabbt fann en ömsesidig respekt för varandra som än idag finns där även om det är sällan som vi pratar.
Hans förmåga att få alla att känna sig välkomna likväl som noggrannheten kring rekrytering hur personerna var vid sidan som av isen som på densamma var och är en viktig del av hans lagbygge
Med det skapades en laganda som jag aldrig stötte på någon annanstans.
Under framförallt mina första fyra år i Timrå var vi mer eller mindre som ett kompisgäng där alla umgicks oavsett ålder.
De gånger vi behövde utmanas, vilket ibland måste ske när man var så tight grupp, fanns Nubbens och hans engagemang alltid närvarande.
Den lagandan har han återigen, med små medel, lyckats bygga upp och den här gången är ovan nämnda ”Lill Kenta” utbytt mot Fredrik Andersson som gjort ett lysande jobb som ny huvudtränare.

”Nubbens” engagemang, heta temperament (han skrek dock sällan) var inte alltid till lagets fördel och man visste exakt när man inte presterat som förväntat när han rent demonstrativt hämtade ett par tuggummin i skålen från bordet som stod mitt i omklädningsrummet.
Hans blick, min och kroppsspråk i samband med att han rafsade i skålen spred sällan något lugn.
Det gick till och med så långt att vi under en period försökte förbjuda honom att sätta sin fot inne i omklädningsrummet i samband med matcherna utan att han istället fick ta en annan väg in till tränarrummet.

Jag har dock aldrig mött en person som man ena dagen knappt vill se för att dagen efter kunna öppna upp sig om saker man knappt berättar för sin fru och få en att känna lugn och trygghet.
På den tiden var just tryggheten ett grundfundamentet till de fina prestationerna och ett respekterat topplag i Elitserien vilket jag även tror de är i det nuvarande lagbygget också.
Därför är jag glad att ”Nubben” via sin personlighet, engagemang, kunskap och förmåga att få människor att växa återigen byggt ett Timrålag som gett respekt runt om i Hockeysverige.

Den stora frågan, räcker det mot Karlskrona?
Om jag spekulerat kring utgången i matchseriens baserat på prestation fram till i början av februari hade jag sagt att Timrå var favoriter.
Jag tycker dock att Karlskrona utvecklat sitt spelsätt och har en helt annan intensitet i sitt spel och är mycket mer aggressiva och delaktiga över hela planen och fått fram en förstakedja med Joel Kellman, Calle Persson och Konstatin Komarek som kan avgöra matcher på egen hand.
Jag håller därför Karlskrona som favorit även om jag tror att Timrå kommer att streta emot bra och får man igång farten i sitt spel som man haft hela säsongen mot Mattias Karlsson, David Printz, Daniel Gunnarsson och Cory Murphy kan man mycket väl ge Karlskrona en rejäl match.

Mitt råd till Timråspelarna landar inte kring det sportsliga.
Dock. Om ni förhandlat in en bubbelpool vid ett avancemang till SHL. Tillskillnad från min generation se för tusan till att ha ett påskrivet avtal så att ”Nubben” inte kan slingra sig ännu en gång.

Huruvida
© BildbyråŒn –

Klockan 18:30 drar kvalet mellan Karlskrona och Timrå igång på Cmore och TV12.
Dessförinnan, klockan 15:00, är det dags för kvartsfinal nummer fyra mellan Malmö- Frölunda och Skellefteå mot Färjestad.
Studion drar igång på Cmore klockan 14:30 med det senaste inför dagens matcher.
Häng med då.

Till sist:
På tal om Timrå.
Se gärna inslaget när Fredrik Warg träffar Timråstjärnan Jonathan Dahlén

https://www.youtube.com/watch?v=BE2Sjfi_TCg

Tack för att ni tog er tid

Sanny