Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Men för i helvete, dela med er

Skellefteå har tagit ett järngrepp på Färjestad och lagets slutspelsrutin, taktiska briljans och lugn, som jag inte sett sedan Hans Wallson lämnade, gör nu att man har ena foten i en semifinal.

Färjestad inledde matchen bra, riktigt bra och trots ett underläge med 2-0 såg jag ett passningstempo som jag inte såg i den första kvartsfinalen.
Men medan Skellefteåspelarna tagit klivet in i slutspelsbubblan har några av Färjestads spelare inte hittat dit. Ännu.

Försvarsmässigt fortsätter Färjestad att göra enkla misstag och där är en av grundseriens bästa backar snudd på en säkerhetsrisk när han är på isen. Jesse Virtatanen har varit en succé och Färjestads i särklass bästa back under säsongen. Den här kvartsfinalserien har inte börjat bra som när både Virtanen och Jens Westin gav Pär Lindholm en ocean av tid när de backade in i egen zon vilket såklart Joakim Lindström tackade för och smällde in 1-0. När samme Virtanen sen klev fram högt i zon som han gjorde ett par gånger om i match ett fick Tim Söderlund yta och avslutade så läckert otagbart bakom Lars Haugen.

Och så stabila som Skellefteå är för tillfället och den form som Joni Ortio hittat var det ett självsäkert Skellefteå som sedan kunde kontrollera matchen.

Det kunde dock ha sett annorlunda ut när Färjestad såg ut att tagit ledningen sju minuter in i den första perioden. I en tilltrasslad situation var nog de flesta överens om att det var mål.
Efter en tids konversation med Situationsrummet kom sedan domare Mikael Nord ut från sekretariatet och viftade ut med armarna.
Mina kollegor Niklas Wikegård och Johan Edlund på plats var lika förvånad som jag.
Och som den expert jag är borde väl åtminstone jag kunna förklara.
Nej. Jag var ett frågetecken som alla andra.
Domarna tillsammans med Situationsrummet hade säkerligen en god anledning att göra den bedömning man gjorde. Men för i helvete, dela med er av den anledningen!
Herregud.
Jag menar. Ingen verkade förstå.
Då måste domaren på isen klargöra varför man gör den bedömningen och de direktiven ska dem få från SHL.
TRANSPARENS. Något att ta med sig.
SHL. Transparens. Det är inte farligt utan kan faktiskt skapa respekt och förståelse.
Vill man nå den ultimata sportupplevelsen kanske man skulle börja med att låta de på läktarna förstå vad som sker.
I det här läget upplevde nog många som satt och såg matchen frustration, en del kände sig säkert dumma och förlöjligade. Då har man ett förbannade ansvar att berätta varför man gjorde den bedömning när man ändå har ett ljudsystem som fungerar och som man kan dela med sig av till publik och TV-tittare.

Det dröjde nästan exakt två timmar innan domaren Mikael Nord berättade för oss i TV soffan varför han dömde bort målet och förklaringen går att köpa.
Vi borde fått veta det långt mycket tidigare.
Jag tror knappast att domarna skulle ha något emot att förklara.

https://twitter.com/cmoresport/status/976572218351087616

Som Skellefteå spelar och uppträder just nu är man ett lag som kan hota vilket lag som helst. Man vinner inte för sin offensiv, även om den är vass, utan för sin ruggigt stabila defensiven.
Konsekvent är vid sidan av värdegrund och fantastiskt några av de mest utslitna hockeyklyschorna
Men i det här fallet passar konsekvent väl in på Skellefteå.
Konsekvent spel och noggrannhet över hela banan.
Kalla det slutspelsbubbla om ni vill.
Dit har Skellefteå hittat och det återstår att se om Färjestad hinner hitta dit.

180321 FŠrjestads Johan Ryno pratar med domare Mikael Nord under kvartsfinal 2 i SM-slutspelet i ishockey mellan SkellefteŒ och FŠrjestad den 21 mars 2018 i SkellefteŒ. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRN / Cop 117
Johan Ryno pratade med domaren Mikael Nord för att reda ut varför man dömde bort Färjestads mål. Det vore kul om publiken och TV-tittarna fick veta varför.Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny