Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En jävla onödig sits man satt sig i

Disciplinnämnden har satt SHL och dess slutspel i en jäkla sits något som man lätt kunnat undvika om man stängt av Brynäskaptenen Jacob Blomqvist efter den första matchen för den tackling han delade ut på Luleås Emil Larsson.
Jag är rädd att det kan ta hus i helvete i samband med att Daniel Sondell nu eventuellt stängs av för en liknande tackling som Blomqvist delade ut.

Jag var i Linköping igår och träffade personer rätt högt upp hierarkiskt i SHL.
Jag frågade om Blomqvist tackling och den friande domen. Ingen ville säga nåt rakt ut men nog kunde jag tyda att de inte var direkt nöjda eller rättare sagt, de var väldigt förvånade över att den inte renderade i en avstängning. Även de scouter jag träffade var förvånade över beslutet precis samma som de kollegor inom media jag pratat med varit.
SHL och dess Situationsrum anmälde Blomqvist direkt efter matchen i måndags och som reglerna säger är det Disciplinnämnden som sedan utdömer straff.
I och med att SHL inte kan påverka straff sitter de i knät på Disciplinnämnden och där är det jävligt obekvämt just nu.

För det råder i min bok ingen som helst tvekan om Disciplinnämnden gjorde ett grovt misstag och det kan dessvärre sätta an tonen för hela slutspelet.
Redan nu har man fått problem.
Ska man fria Daniel Sondell för den uppenbara huvudtackling han delade ut på Johan Alcén igår?

https://twitter.com/cmoresport/status/974188669539180544?s=21
Just nu står mycket på spel och oavsett utfall kommer det att bli fel.
I min bok skulle Jacob Blomqvist stängts av precis som Daniel Sondell ska göra.

Disciplinnämnden kunde inte börjat det här slutspelet sämre än vad man har gjort. Och det är fan inte bra.

På tal om tacklingar.
Gårdagens stora snackis var Emil Sylvegårds tackling på Lawrance Pilut.
Jag har sett den igen och igen och igen, pratat med domare för att reda ut huruvida Pilut är puckförare.
Tacklingen i sig är hård men inte med någon uppåtgående rörelse eller armbåge.
Det jag hade svårt att bedöma igår var om Pilut anses vara puckförare eller ej i samband med tacklingen vilket är det jag i grunden hade något att invända mot.
Av de domare jag pratat med så räknas han som puckförare av den anledning att har har besittning av puck när tacklingen delas ut fyra tiondelar efter pucken har lämnat Piluts klubba. Antingen har man kontroll eller besittning över pucken när man får tacklingen. Besittning innebär att man är tacklingsbar i omedelbar närhet efter att man släppt pucken.
Den är diffus men har förtydligats eftersom man tidigare ansågs tacklingsbar fram till det att en medspelare tagit emot pucken. Numera säger man att man är tacklingsbar när pucken är inom ett spelbart område.
I det här fallet har samtliga med mer kunskap än mig gjort bedömning att de fyra tiondelarna är avgörande för att den inte ska klassas som interfence och ett automatiskt matchstraff i samband med skada.
Den tåls att diskuteras vilket jag fått uppfattning att den kommer att göra bland klubbar och domare framöver.
Jag vidhåller fortfarande.
Den är svår.

Till sist: Starkt av Linköping att lyckas lyfta sitt spel ett par, tre nivåer lagom till slutspelet.
Jonas Gustavsson har för en av få gånger den här säsongen lyckats leva upp till sitt gamla smeknamn som ett monster medan Tony Mårtensson har hittat en form som han själv letat efter hela säsongen.
Nu sitter man garanterat och håller tummarna för att Brynäs vinner i morgon så att man slipper möta Växjö i kvartsfinalen och istället får ta sig an Djurgården.

Tack för att ni tog er tid

Sanny