Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två spelare som visat att inget är omöjligt

När Rikard Grönborg presenterade OS truppen var det ett par namn som stack ut. Två spelare som tagit en längre väg än många andra för att nå toppen. Låt de fungera som influencers till morgondagens hockeyspelare.

Alexander Bergströms hockeyresa har haft en krokig väg till toppen © BildbyrŒån -
Alexander Bergströms hockeyresa har haft en krokig väg till toppen © BildbyrŒån –

Så sent som 2007 spelade Alexander Bergström i Hockeyettan med Olofström. Han tog sedan vägen genom Hockeyallsvenskan med Borås, Rögle, Malmö och Karlskrona som han var med och förde upp till SHL 2015.
Som 29 årig gjorde han debut i SHL och under Bergströms andra säsong i ligan var han en av seriens bästa spelare, blev bofast i Tre Kronor, svarade för 40 poäng och blev tredje bästa svensk i poängligan (sexa totalt).
Numera är han en av de hetaste spelarna i hela KHL med en elfte plats i den totala poängligan.
Bergström har säkerligen haft många anledningar att ge upp när han under åtta säsonger i rad (som senior) spelade i hockeyallsvenskan.
Han bet ihop, krigade och kämpade fast att det säkerligen tog emot…

Pär Lindholm var assisterade kapten i Piteå i Hockeyettan så sent som 2013 innan han gick till Karlskrona i Hockeyallsvenskan en säsong och därifrån värvades tillbaka till Skellefteå där han spelade som junior och ungdomsspelare.
I somras tackade Lindholm nej till några NHL klubbar för att istället ta sikte på en OS plats och en fortsatt utveckling hos Skellefteå.
Ser man på Sveriges lag är Lindholm en av stöttespelarna och en som landslagsledningen kommer att anförtro sig åt.
Vem hade trott det för bara fyra år sedan?

171108 Sveriges PŠr Lindholm under ishockeymatchen i Karjala Cup mellan Sverige och Tjeckien den 8 november 2017 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119
Pär Lindholm spelade med Piteå i Hockeyettan 2013. Om några veckor är han en av nyckelspelarna för Tre kronor i OSFoto: Johan Bernstršöm / BILDBYRÅN / 

Dessa två spelare borde kunna inspirera hockeyspelare runt om i Sverige mer än någon annan i OS truppen. Faktiskt.
De har bevisat att hårt jobb lönar sig och att de kan finnas olika vägar att ta sig till toppen.
Jag är övertygad om att det finns massvis med talanger och potentiella SHL-, landslag- och även NHL spelare som spelar i Hockeyettan och som med rätt utbildning, förtroende och vilja skulle kunna nå hur långt som helst.

Sverige är beroende av bredden och att bedöma en 21 årig Bergström i Olofström eller en 22 årig Lindholm i Piteå är omöjligt.
Låt det också fungera och inspirera lägre ner i åldrarna när klubbar och lag i alltför tidig ålder fokuserar på resultatet istället för utbildning.

Tack Pär Lindholm och Alexander Bergström för att ni inte gav upp. Ni fortsatte kämpa för kärleken till hockeyn mer än en målsättning att bli bäst eller att spela i Tre Kronor.
Det är vad jag kallar förebilder och influencers och jag hoppas fler motiveras av er drivkraft.

Fotnot: Victor Fasth spelade i division två och Hockeyettan fram till att han var 25 år innan resan gick via Växjö och AIK till NHL och senare KHL. Fasth gjorde sin SHL debut med AIK som 28 åring och valdes senare samma säsongen till VM’s bästa målvakt.

Tack för att ni tog er tid

Sanny