Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Sex rubriker Hockeysverige kommer att snacka om

2017 var ett händelserikt hockeyår där Tre Kronor vann VM guld efter en av de bästa och garanterat mest spännande finalerna som någonsin spelats.
HV71 bärgade klubbens femte SM guld i match sju mot Brynäs under övertidsspel där hemmasonen Simon Önerud avgjorde och blev utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare.

Kan 2018 bli ett lika intressant år?
Jag har tittat in i min spåkula och ser sex rubriker som hela Hockey-Sverige kommer att prata om.

img_0261.jpg

OS hockeyn hinner knappt starta på allvar innan rubrikerna kring Sveriges spel är dystra.
Även om förhoppningarna inför turneringen var stora så ryker Sverige redan i en kvartsfinal mot Schweiz.
Rikard Grönborg är nöjd med insatsen och pratar om marginaler medan assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv frenetiskt fortsätter med sin målskytteskola på twitter.
När det vankas VM får Tre Kronor ett drömlag när det ena stornamnet efter det andra från NHL tackar ja och allt annat än guld ses som ett misslyckande.
Trots det börjar Sverige trevande men när New York Rangers åker ut ur Stanley Cup höjs förhoppningarna att kungen av New York återigen ska frälsa Tre Kronor.
Henrik Lundqvist tvekar först att komma till turneringen men efter ett samtal med Expressens krönikör Magnus Nyström ändrar sig plötsligt Lundqvist och kastar sig på första bästa flyg till Danmark.
Nyström skriver sedan om samtalet i sin krönika den 10e maj och blir därefter en världskändis.
Succén blir omedelbar och Sverige tar sitt andra raka VM guld efter att ha besegrat Kanada i semin och Ryssland i finalen.
Efter finalen vill media över hela världen prata med denne Nyström för att få reda på hur han gick till väga för att få Lundqvist att ändra sig.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
img_0255.jpg

Efter den sjunde och avgörande finalen mellan Växjö och Frölunda i Vida Arena bestämmer sig Aftonbladets mångåriga krönikör Mats Wennerholm att lägga pennan på hyllan.
Han säger själv att han aldrig varit med om något liknande under de 50 år som han bevittnat SM finaler på plats.
Wennerholm belyser i sin krönika dagen efter Växjös SM guld att SHL har stora problem som inte ens fyller arenan i en final när Växjö endast lyckats sälja 5696 av de 5700 biljetterna.
Chocken är stor på Aftonbladet som efter månader av bryderier vänder sig till Marcus Leifby för att höra om han är villig att ta över Wennerholms roll som krönikör för världens näst bästa hockeyliga.
Efter en tids funderande tackar Leifby ja och skriver i sin första krönika som ny stjärnkrönikör för Sportbladet om Jörgen Lindgren och får in ord som handklappor, varmkorv, vadderade stolar, arenakrav, TV-avtal och nämner Larry Pilut fyra gånger.
Aftonbladet jublar, Hockey-Sverige likaså. En av Sportsveriges bästa och vassaste pennor skriver om SHL.
Glädjen blir dock kortvarig. I samband med avtackningsfesten för Mats Wennerholm kommer det till Marcus Leifbys kännedom att Aftonbladet sponsrar SHL med mellan sex till åtta miljoner kronor per år medan summan till Hockeyallsvenskan är noll.
Leifby blir så kolossalt förbannad att han lämnar festen och i ren ilska skriver han på Twitter:
” Agera. Nu! Jag uppmanar alla att sluta köpa Aftonbladet. Det bubblar där ute”.
Dagen efter blir Leifby uppkallad till sin chef och det står snabbt klart att Aftonbladet och Marcus Leifby avbryter samarbetet i samförstånd.
Aftonbladet vänder sig återigen till Mats Wennerholm som fått tillbaka suget och i sin första krönika skriver Wennerholm:
”Hur tänker SHL som lägger en premiär i Mora med SHL’s minsta hall, och mot Växjö som inte har några egna juniorer?”
Ordningen är återigen återställd.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

img_0252.jpg

I den Hockeyallsvenskan finalen utspelar sig något som svensk hockey aldrig tidigare skådat. Timrå möter Leksand i serie i bäst av fem och det blir under seriens gång uppenbart att inget av lagen verkar vilja vinna matchserien och spekulationerna om varför är många.
MrMadhwak får loss ett avslöjande som säger att varken Timrå eller Leksand vill vinna för att på så sätt undvika att möta Rögle.
Hockeyallsvenskans VD, som fortfarande ingen vet namnet på, är minst sagt upprörd och går för första gången ut i media och rasar.
Inför den femte och avgörande matchen i Timrå gör Leksand något oväntat. De bestämmer sig för att flyga till Timrå vilket betyder att Mattias Ritola tvingas stanna hemma samtidigt som tränaren Leif Carlsson hastig fått feber och även han stannar hemma. Carlsson tar kontakt med tidigare tränaren Marcus Åkerblom som oväntat och till allas förvåning leder laget i den avgörande matchen som Timrå vinner med 5-0.
Scenerna efteråt är märkliga när Leksand är det lag som jublar och Timrå, trots att man prisas som Hockeyallsvenska mästare, deppar.
Timrå möter sedan Rögle i en serie i bäst av sju och förlorar med 4-0 i matcher efter att Rögle avslutat SHL starkt till stor del på grund av de elva nya transatlanter man lyckades värva in innan transferfönstret stängde den 15e februari.
Leksand ställs i sin tur mot Almtuna i en serie i bäst av tre som man vinner tämligen enkelt innan Karlskrona väntar.
Matchserien är jämn och tuff och inför den sjätte matchen uppdagades det att Karlskronas Mattias Guter fått en karensdag dragen från sin lön efter han varit hemma med feber.
Guter blir så förbannad på klubben och kontaktar Aftonbladet och hotar att inte spela matchen men betonar att han vill vara anonym. Aftonbladet ringer istället upp Mattias Karlsson som i vanlig ordning är frispråkig och berättar att laget inte fått mellanmål inför en av matcherna.
Karlskronas VD Charlotte Gustavsson uttalar sig senare under dagen till lokalmedia att spelarna visst fått mellanmål men att de fått besked att pålägget till mackorna skulle dröja.
Inför match sex i Leksand är det ekonomiska läget nu så akut i Karlskrona att spelarna ombeds att ta egna bilar alternativt åka buss förutsatt att man öppnar ett konto och spelar för minst 100kr hos NordicBet.
Väl i Leksand är matchen jämn men med en minut kvar avgör Fredrik Lindgren och masarna är återigen tillbaka i SHL. Glädjen är enorm hos leksandsspelarna och såklart det motsatta hos Karlskrona där besvikna spelare slår sönder klubbor i frustration.
När klubbledningen efter matchen ser videoupptagning från slutsignalen kan de säkerhetsställa vilka spelare som gjort sig skyldiga till förseelserna och pengarna som de sönderslagna klubborna kostar kvittas mot den skuld som klubben har till spelarna form av uteblivna pensionsinbetalningar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

img_0253.jpg

Eftersom Mora klarar sig kvar i SHL utan att behöva kvala tvingas jag gå den nätta streckan på knappt sex mil mellan Mora och Leksand som jag utlovat.
Cmore tycker att det hela låter intressant och sänder promenaden på elva timmar på sin Facebooksida.
Med på promenaden är Moras profil och pratglada Mathias Bromé. Han håller låda så till den grad att Sveriges radio kontaktar Mora för att få låna Bromé under sommaren till en talkshow som heter ”Inte med Lotta men med Mathias” som sänds varje dag efter klockan tre på P4.
Klubbdirektören Peter Hermodsson är upprymd över upplägget och sparar därmed lönekostnad för Bromé under sommaren. Pengar som sedan efterskänks till Hockeyallsvenskan precis som delar av de TV pengar som Mora får ta del av.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

img_0254.jpg

Växjö och Skellefteå möts i en stenhård semifinal där känslorna svallar och inför den sjunde matchen är läget spänt.
Skellefteå har varit det bättre laget vilket man även varit under de första två perioderna i den avgörande matchen.
Sam Hallam sitter i tränarrummet frustrerad tillsynes slut på taktiska motdrag.
Plötsligt kommer han på den briljanta idéen och ringer sin fru som sitter hemma och ser matchen. Frun springer genast ned i källaren och sliter upp lådan med julpynt och längst ned hittar hon den gräsligt fula julslipsen som Sam hade på sig under matchen mot Skellefteå den 26e december. Frun kastar sig i bilen och lagom till nedsläpp har Sam bytt till sin turslips varpå Bert Robertsson flyger i taket och påkallar domaren Patrik Sjöbergs uppmärksamhet.
Robertsson försöker hänvisa till regelboken att en tränare inte får byta slips under pågående match. Sjöberg hotar då Robertsson att om han inte håller tyst kommer han se till att Robertsson får sätta på sig den klassiska svarta polotröja med Trygga Hansa loggan på.
En frustrerad Robertsson får se Växjö vända och vinna matchen i den tredje perioden och avancera till final.
På den efterföljande presskonferensen är Bert upprörd och menar att han inte varit med om något så osportsligt sedan de avfyrade raketerna i Scandinavium tidigare under säsongen.
Robertsson tar fram en sax och klipper av Sams slips och tumult uppstår.
Skärmavbild 2017-12-31 kl. 00.51.42
Skellefteå anser att Robertssons agerande var felaktigt och strider mot föreningens värdegrund så till den grad att klubben och Bert skiljs åt efter flera års framgångsrikt samarbete.
Istället för att ta jobbet som Brynäsyränare utbildar sig Bert till gruvingenjör och får sedan en tjänst hos vännerna i gruvan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

img_0256.jpg

Damkronorna gör en bragdartad insats i OS och kniper en bronspeng efter straffavgörande mot Finland.
Förbundskaptenen Leif Boork hyllas stort och i samband med att damkronorna landar i Sverige tas laget emot som hjältar.
Erbjudanden haglar över Boork som tackar nej till att bli tränare i SHL med motiveringen att han har mer storslagna planer.
Under 2018 blir Boorken ny rådgivare åt Zlatan Ibrahimovic, ser till att Gåing blir en OS gren och dessutom löser han på egen hand Palmemordet. Dessutom sköter Boork fredsförhandlingarna mellan USA och Nordkorea och får som första icke amerikansk medborgare erbjudandet att bli amerikansk president.
Boork utses till årets medborgare 2018 och lovar att 2019 kommer bli än bättre.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jag vill passa på att önskar er alla ett gott nytt år och också tacka er alla som följt bloggen under året. Det är tack vare ert engagemang som det har blivit till en livsstil för mig att vädra mina tanker, högt som lågt, här i bloggen.
Ovan text är full av kärlek och även respekt för duktiga kollegor och tas förhoppningvis emot med glimten i ögat.
Ta hand om varandra så ses vi nästa år igen.

Tack för att ni tog er tid

Sanny