Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

JVM-truppen- Spelare för spelare

Idag startar JVM och förväntningarna på Sverige är som alltid (numera) högt ställda.
Är det rimligt att kräva en medalj av det här laget?
Jag håller Finland som favorit till guldet och både USA och Kanada aningen före Sverige (faktiskt) och Ryssland som känns jämlika Juniorkronorna.
Det kanske ger en mer nyanserad bild av vad som går att förvänta sig av årets lag mer än att ropa efter ett fiasko om det inte blir en medalj.

Tittar man igenom laget finns det en uppsjö av talang och färdigheterna framförallt på backsidan.
Jag har gått igenom laget, spelare för spelare…

Målvakter:

Filip Gustavsson Luleå

Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /
Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /

Var med i fjol och fick se (och lära) när Felix Sandström utstågs till turneringens bästa målvakt. I år är det Gustavsson som ska ta den rollen. Är stor, lugn och trygg vilket är egenskaper som rimmar bra med en toppmålvakt.

Filip Larsson Tri-City Storm (USHL)
Djurgården ratade Larsson som stack till USHL inför den här säsongen. Väl där har succé varit omedelbar och Larsson har redan gjort klart med University of Denver till nästa säsong. På förhand är han tvåa och lär får spela (en match) när den givne ettan Filip Gustavsson behöver vila.

Olle Eriksson Ek Färjestad
Är med för att se och lära precis som Filip Gustavsson var i fjol. Under JVM i Vancouver nästa år är det Olles tur att eventuellt få chansen.

Backar:

Rasmus Dahlin Frölunda

Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /
Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /

Hypen runt Dahlin lär vara stor där han förväntas vara en av JVM’s största stjärnor. Med sin spelskicklighet, förmåga att ta upp pucken och lugn likväl som hans fysiska spel (något man lätt glömmer) kommer Dahlin vara en av Juniorkronorna viktigaste spelare. När slutspelet är igång ska Dahlin spela minst 25 minuter.

Jacob Moverare Mississauga
Var med i uttagningen i fjol men föll precis på mållinjen och skickades hem som sista back. Nu är tanken att Jacob ska ta en roll som en stabil defensiv back med ett stort ansvar i bland annat boxplay.
I Nordamerika använder man mitt favorittryck om Moverare som en ”Stay at home defensman”. Det säger en del om hans roll vid sidan av många offensivt skickliga backar.

Erik Brännström HV71
En elegant back som fått stå lite i skuggan av tex Rasmus Dahlin i SHL. Kommer få en stor roll med sitt allroundspel över hela banan. Är skicklig i egen zon och duktigt på att transportera upp pucken i banan. Har nog känt en viss frustration att han inte gjort poäng i den tursträckningen han själv önskat under säsongen. De kan nog komma under JVM.

Timothy Liljegren Toronto Marlies
En spelare som för ett par år sedan spåddes att gå topp tre i draften men som efter ett struligt fjolår sjönk en aning innan Toronto valde honom 17e spelare i sommarens draft.
Jag är spänd på att se hur Liljegren står sig emot de bästa juniorerna i världen. Rimligtvis bör han vara en toppback tillsammans med Dahlin och Brännström. Som högerskytt kommer han få en stor roll i en av de två powerplayuppställningarna.

Jesper Sellgren Modo
Det mest spännande och anledningen att JVM har en sådan attraktionskraften som den faktiskt har är att man får stifta bekantskap med många av de unga spelarna. På nära håll får man ta del av deras genombrott och härliga energi. En sådan spelare, kanske inte är känd för den bredare hockeypubliken ännu, är Modos skicklige back Jesper Sellgren. Är allround där skridskoåkningen sticker ut. En blivande storback som jag tror kommer få sitt genombrott.

Gustav Lindström Almtuna
I samband med TV-pucken besökte Lindström hockeygymnasium i både Modo och Leksand utan att de blev något. Istället lämnade han Östervåla för Almtuna något han knappast behövt ångra. Har en stor roll hos överraskningslaget från Uppsala. Är lugn och stabil vilket är en egenskap som inte ska underskattas när det finns yttre omständigheter som kan påverka under en kort turnering som JVM.

Linus Högberg Växjö
Har tagit en ordinarie backplats hos serieledande Växjö under hösten och står för stabilitet och lugn. Ska vara en av stöttepelarna när de drar ihop sig för slutspel. Kommer inte glänsa mot tex Vitryssland men ska vara trygg och stabil när eller om man möter USA eller Kanada i slutspelet.

Forwards:

Elias Pettersson Växjö

Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /
Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /

Det mesta är redan sagt om denna speciella spelare som dominerat i SHL under hösten. Nu ska Elias även ta fram det spelet under JVM något han misslyckades med i fjol. Ska ligga med i toppen av poängligan något annat vore ett misslyckande. De kraven ska man kunna ställa på Elias.

Lias Andersson Frölunda
Lagets kapten och således en nyckelspelare som ska använda den rutin och erfarenhet han skaffade sig i fjol vad som krävs för att vinna mot tex Kanada i en slutspelsmatch. Har varit riktgt bra den sista månaden i Frölunda och bör leda lagets förstakedja som ska var en av turneringens bästa. Vann SM guld med HV71 i fjol och fick förståelsen för vad som krävs för att vara bäst när det gäller som mest.

Alexander Nylander Rochester Americans
På JVM-nivå snackar vi om en superstjärna som i fjol levererade på en hög nivå där han vann turneringens poängliga. Jag räknar med att Nylander gör detsamma i år och i en eventuell kedja med ovan nämnda Andersson och Pettersson (ingen Lundström och ja) ska kedjan vara turnerings bästa enhet.

Fredrik Karlström Linköping
Steget till SHL och Linköping har varit stort även om det sett bättre och bättre ut under de senaste veckorna. Väl i Juniorlandslaget har dock Karlström visat ett spel som bör kunna ge en plats långt upp i näringskedjan. Var en av de mest positiva överraskningarna under JVM i fjol.

Tim Söderlund Skellefteå
Ska stå för massvis av energi och fart. Trots bristen på centimer är Söderlund tuff och med ett stort mod lyckas han ofta ta sig in framför motståndarnas mål. Väl där bör han kunna bidra med lite offensiv i form av mål.

Linus Lindström Skellefteå
I samband med att Matt Anderson blev skadad fick Linus, med världens bästa efternamn, mer speltid i Skellefteå. Jag ser Linus som en vattenbärare som kan spela i en defensiv likväl som offensiv enhet. Gör spelarna omkring sig bättre vilket är en egenskap som är lätt att gilla utan att det för den delen alltid syns. Det är inte för intet som han tidigare jämförts med VM guldmedaljören Marcus Krüger.

Oskar Steen Färjestad
Användbar spelare i olika moment på isen. Har växt under säsongen och tagit de nödvändiga stegen i Färjestad som han inte lyckades göra i fjol. Jag räknar inte med en massa poäng men väl en roll där han kan bidra med energi och rivigt spel.

Fabian Zetterlund Färjestad
I unga år gick jämförelsen med en viss Alexander Ovechkin. Det baserades till stor del på tuffheten i spelet men framförallt Zetterlunds skott som är av högsta klass. Är användbar i olika spelformer och skulle utan problem kunna gå in i en toppkedja och leverera likväl som en renodlad checking line som ska stänga ner motståndarnas bästa kedja.

Axel Jonsson Fjällby Djurgården
Har kommit som en raket i år och haft en sanslös utveckling. Det som sticker ut är farten och acceleration i skridskoåkningen. Jag tror att AJF kan skapa än mer med sin fart på liten rink och de gånger Sverige eventuellt blir tillbakatryckta kan Jägarn som han kallas skapa chanser från ingenstans.

Marcus Davidsson Djurgården
Precis som sin kedjekamrat Jonsson Fjällby har Davidsson haft en fin utveckling och bevisat att han är given i laget något som inte var självklart för bara en månad sedan. Jag hoppas att Djurgårdsduon får chansen i en kedja med Tim Söderlund. Då blir det åka av.

Jesper Boqvist Brynäs
Var länge ett frågetecken efter den skada han ådrog sig under försäsongen. Väl tillbaka i spel i slutet av november visade Boqvist direkt vilken tillgång han kommer att vara för Juniorkronorna. Kommer ha en offensiv roll och där få visa sin tekniska färdigheter. Efter JVM tror jag fler än Brynässupportrarna inser hur jäkla bra Boqvist är.

Isac Lundeström Luleå
Jag är barnsligt förtjust i Lundeström och hans mogna och ansvarstagande spel över hela banan. Har i år återfått sin naturliga roll som center i Luleå och verkligen utvecklats med den. Har en enorm balans och lugn i sitt spel. Ska ha mycket puck och vara en spelfördelare i en av powerplayuppställningarna. Bör kunna göra en del poäng.

Glenn Gustafsson Örebro
Hård, hårdare, Glenn.
Det här är en spelare som är som klippt och skuren för spelet på små rinkar. Ska bidra med energi och puls i matcherna. Oavsett om Glenn spelar ett eller tio byten per period så kommer han likväl bidra med sin tuffhet, frenesi och energi.

* * * * * * * * * * * * * *

SVT och TV12/Cmore delar på sändningarna för tredje året i rad och båda kanalerna satsar genom att skicka starka uppställningar till Buffalo.
De som kommer guida er genom JVM de närmsta veckorna är:
Lasse Granqvist, Lena Sundqvist, Niklas Wikegård, Johan Tornberg och Åke Unger som är på plats för TV12/C More räkning samt Marie Lehmann, Mikael Renberg, Chris Härenstam och Jonas Andersson från SVT. Följ också Robin Lindgren som kommer att vara på plats under JVM och ge er det senaste för Expressens räkning.

* * * * * * * * * * * * * *

SVT och TV12/Cmore sänder enligt följande:

* 26 dec 17:30: Tjeckien – Ryssland (TV12/C More Hockey)
* 26 dec 19.30: Vitryssland – Sverige (SVT)
* 26 dec 21:30: Kanada – Finland (TV12/C More Hockey)

* 28 dec 18.00: Finland – Danmark (SVT)
* 28 dec 21:30: Sverige – Tjeckien (TV4/C More Hockey)

* 29 dec 21.00: Kanada – USA (SVT)

* 30 dec 19.30: Sverige – Schweiz (SVT)
* 30 dec 21:30: Finland – Slovakien (TV12/C More Hockey)

* 1 jan 02.00: Ryssland-Sverige (TV12/C More Hockey)

* 2 jan: SVT sänder Sveriges kvartsfinal och TV12/Cmore sänder två andra kvartsfinaler.

* 4 jan: TV12/Cmore sänder Sveriges semifinal och SVT sänder den andra semifinalen.

* 5 jan: SVT har första tjing att välja match och kommer sända Sveriges match (förutsatt att de spelat semifinal) oavsett om det spelar final eller bronsmatch. TV12/Cmore sänder den andra matchen.

* * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny