Sanny Lindströms blogg

Genomgång av samtliga lag

Halva säsongen är spelad och det är dags att ta ett helhetsgrepp om respektive lag för att se hur ditt favoritlag spelat, vem som varit bäst, vem som måste höja sig, vem som är mest underskattad och om de behöver göra en förändring framöver:
Följande kom jag fram till:

1. Växjö:

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRŁN /
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRŁN /

Poäng 59
Getingbetyg 5:
Poängkung:
Elias Pettersson 35 poäng
Mest värdefulla spelare:
Elias Pettersson. Det går inte att bortse från vilken otrolig betydelse som Petersson haft för serieledarna. Kan vända en match helt på egen hand.
Floppen:
Ben Youds värvades från Leksand men fick se sig utkonkurrerad av succémannen Joel Persson. Youds är nu i Rögle
  Mest underskattade: Linus Fröberg: Får knappast de största rubrikerna men vilka steg han tagit. Är nyttig i alla spelformer och när Växjö saknade både Erik Josefsson och Janne Pesonen var Fröberg fullkomligt lysande.
  Det behövs: Lugn och ro. Det här laget är byggt för slutspel med spets, bredd och tuffhet.
  Kommentar: Har vuxit fram som en maskin och bortsett från matchen mot Luleå hemma är man ruggigt stabila och duktiga att spela på ledning. Har haft en del spelare borta men andra har klivit fram och tagit större roller.

2. Färjestad:

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Poäng: 50
  Getingbetyg 4:
Poängkung: Michael Lindqvist och Johan Ryno, 29 poäng
  Mest värdefulla spelare: Jesse Virtanen. Fick den delikata uppgiften att ersätta Magnus Nygren och faktum är att Virtanen gjort det och faktiskt lite därtill. En av seriens bästa backar.
  Floppen: Linus Persson. Visst att Persson har störts av skador men tre poäng på 19 matcher och sparsamt med istid är under förväntad nivå.
  Mest Underskattade: Jens Westin. Det var inte många som noterade värvningen av Westin. Har dock visat sig vara ett fynd och en av lagets stabilaste spelare.
  Det behövs: Har haft en del skadebekymmer på backsidan och det är väl där det akuta behovet finns vilket 77 insläppt mål (endast Mora och Rögle har släppt in fler) visar.
  Kommentar: Det mest sevärda laget i serien har gjort flest mål men också varit lite väl frikostiga i defensiven. Har utvecklat spelet med puck och har på kort tid återfått den respekt som på senare år sakta ebbats ut.

3. Djurgården:

151020 En skylt som visar DjurgŒrdens skšld ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och Modo den 20 oktober 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135469

Poäng: 48
  Getingbetyg 5:
Poängkung: Patrik Lundh 22 poäng
  Mest värdefulla spelare: Andreas Engqvist. Har en dominant närvaro som få andra och hans betydelse för Djurgården ska inte underskattas. Tar ett stort ansvar defensivt och leder lagets förstakedja.
  Floppen: Calle Ridderwall. Man kanske helt enkelt har haft för höga förväntningar på Ridderwall. Men sex poäng på 25 matcher är ändå långt under den nivå han förmodligen har betalt för att leverera.
  Mest underskattade: Markus Ljungh. Har haft skadebekymmer men väl tillbaka i spel har Ljungh visat sin klass och gett lagets powerplayspel nödvändig spets.
  Det behövs: Med Daniel Brodin på ingång finns ingen anledning att jaga nyförvärv.
  Kommentar: Säsongens största överraskning. Spelar med ett enormt presspel, seriens mest strukturerade, vilket gör att de är jobbiga och obekväma att möta. Dessutom har spelet i powerplay börjat komma igång vilket annars varit ett sorgebarn under ett och ett halvt år.

4. Skellefteå:

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Poäng: 44
Getingbetyg 3:

Poängkung: Joakim Lindström 33 poäng
  Mest värdefulla spelare: Joakim Lindström. Leder seriens mest fruktade kedja med Oscar Möller och Pär Lindholm. Är dominant och den spelare som de andra lagen fruktar mest av alla.
  Floppen: Morgan Ellis. Värvad för att tillföra spets på backsidan. På senare tid har han inte ens fått plats i laget.
  Mest underskattade: Adam Pettersson. Precis som tidigare år levererar han alltid på en stabil nivå. Faktum är att andrakedjan blev bättre när Pettersson ersatte skadade Matt Anderson
  Det behövs: Det håller inte över tid att endast en kedja levererar. Här måste till en förändring om inte fler klarar av att leverera. Hörde jag Jimmie Ericsson?
  Kommentar: Aldrig någonsin har väl ett lag varit så beroende av en kedja. Som ett exempel. Sex matcher i år är det som förstakedjan inte gjort poäng. Facit i dessa matcher är sex förluster och fyra gjorda mål. Det säger en del om betydelsen av Möller, Lindström och Lindholm och redan nu bör man nog känna en viss oro när alla tre försvinner till OS i februari.

5. Linköping:

Foto: Andreas Sandstöršm / BILDBYRÅN /
Foto: Andreas Sandstöršm / BILDBYRÅN /

Poäng: 44
  Getingbetyg 3:
Poängkung: Mathis Olimb 22 poäng
  Mest värdefulla spelare: Derek Roy. När Roy är på spelhumör (typ mot Färjestad i lördags) är han en toppspelare i ligan.
  Floppen: Chad Billins. Kanske hårt att benämna honom som en flopp men vi pratar ändå om en back som jag på förhand höll som seriens bästa. Har inte alls stuckit ut och varit så dominant som jag förväntat mig.
  Mest underskattade: Sebastian Karlsson. Oöm och otalt hänsynslös mot sig själv, alltid för lagets bästa.
  Det behövs: Man fyllde tomrummet efter en rejäl fysisk back i och med värvningen av Almen Bibic. Skulle eventuellt behöva ytterligare nån forward om man inte får igång fler spelare.
  Kommentar: Varvar topprestationer med bottennapp. Jag har efter 27 spelade matcher väldigt svårt att placera laget. Känns fortfarande som om man är beroende av sina bästa spelare som inte är lika bra som fjolårets dito. Fler måste kliva fram om inte Linköping ska ryka i kvartsfinal även i år.

6. Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Poäng 41:
  Getingbetyg 2
Poängkung: Ryan Lasch 30 poäng
  Mest värdefulla spelare: Ryan Lasch. Det finns de som kritiserat Lasch och det får man respektera även om jag är oförstående till det. Utan Lasch skulle Frölunda haft sex, åtta poäng mindre och det är bara titta i tabellen vad det skulle betyda.
  Floppen: Max Friberg. Gjorde nyligen sina två första mål för säsongen och det är givetvis långt under en förväntad nivå. Man kan dock aldrig klaga på arbetsinsatsen och glöden i Fribergs spel.
Mest underskattade:Mats Rosseli Olsen. Arbetsmyran som aldrig gör en dålig insats. 
  Det behövs: Med Sean Bergenheim borta på obestämd tid så måste man värva en eller ett par forwards. Bergenheims karaktär och tuffhet har saknats rejält.
  Kommentar: Blandar och ger väldigt mycket mellan sina prestationer dels från match till match men även under själva matcherna. Saknar den stabilitet som gjort laget till en maskin de senaste åren. Tappen av Niklas Lasu, Henrik Tömmernes och Patrik Carlsson har varit svåra att täppa igen.

7. HV71

Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN / Cop 107
Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN / Cop 107

Poäng 40:
  Getingbetyg 2
Poängkung: Sebastian Wännström 15 poäng
  Mest värdefulla spelare: Lawrence Pilut. Snittar mest istid, har bra underliggande siffror och är en av seriens bästa backar.
  Floppen: Bill Sweatt. Skadebenägen och det känns som om dagarna i SHL är räknade för Sweatt som stått för tre poäng på elva matcher.
  Mest underskattade: Christoffer Persson. Väldigt nyttig både på och utanför isen för HV71.
  Det behövs: Jag manar till lugn. De är först på slutet man varit relativt skadefria. Samtidigt bör man nog undersöka marknaden om det dyker upp någon intressant center för första- eller andrakedjan om nu inte Kevin Stenlund bestämmer sig för att spela på den nivå han ska göra.
  Kommentar: Fjolårsmästarna har haft en ojämn första halva och det kan såklart tillskrivas antalet spelarförluster sedan guldet samt att man varit hårt drabbade av skador. På slutet har man striktat upp defensiven rejält. Nu måste man få igång offensiven och de snabba anfallen om man ska börja klättra i tabellen.

8. Malmö

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Poäng 39
   Getingbetyg 2
Poängkung: Frederik Storm 20 poäng
  Mest värdefulla spelare: Frederik Storm. Leder laget mer än någonsin i skadade Robin Alvarez frånvaro. Har utvecklat sitt offensiva spel och är nu både ett hot i det fysiska som i just det offensiva spelet
  Floppen: Daniel Zaar. Värvad för att vara en toppspelare. Tre mål på 23 matcher är för dåligt av en spelare med Zaars kvalitéer.
  Mest Underskattade: Johan Olofsson. Nyförvärvet från Leksand har fått en större roll när Malmö haft skador. Och som han gjort det. En av Malmös bästa spelare sett till de senaste tio matcherna.
  Det behövs: Lugn och ro. Assisterande tränaren Jesper Mattsson och lagkaptenen Erik Forsell har tagit timeouter efter allvarliga sjukdomsfall i familjen. Klart sådant påverkar hela gruppen.
  Kommentar: I början av serien visade man upp ett lysande spel där delaktigheten från samtliga spelare imponerande. Man hade bra fart och tryck i offensiven och var stabila i defensiven. Det finns där. Men då måste man få tillbaka fler spelare i laguppställningen.

9. Brynäs

Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /
Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /

Poäng 38 poäng
  Getingbetyg 2
Poängkung: Aaron Palushaj 26 poäng
  Mest värdefulla spelare: David Rautio. Vilken trygghet det gett sedan Rautio kom tillbaka efter skada. Nu är han dessutom ohotad etta vilken han växt rejält av.
  Floppen: Louie Caporusso. Louie who? Exakt.
  Mest underskattade: Lukas Kilström. Stundtals landslagsmässing i sitt spel
  Det behövs: Det har ryktas om Jonathan Dahlén. Och den tanker lockar såklart. Samtidigt har gruppen vuxit sig samman mer och mer så jag skulle nog sitta rätt lugnt i båten om jag vore Stefan Bengtzén.
  Kommentar: Det tog ett tag att reparera den oreda som ställdes till under inledningen av säsongen. Är för tillfället seriens hetaste lag med en stabil defensiv där alla vet vad man ska göra och en offensiv med så många skickliga spelare som är härlig att titta på.

10. Luleå

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRŁN /
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRŁN /

Poäng 38 poäng
  Getingbetyg 2
Poängkung: Niklas Olausson 25 poäng
  Mest värdefulla spelare: Niklas Olausson. Jag hade fel om Olausson som betvivlade om han dels skulle passa in i Luleås sätt och spela hockey och om han skulle hantera tempot i SHL. Ser isen väl och hittar passningar som få andra.
  Floppen: Joey Hishon 15 matcher och två poäng. Dessutom skadad för tillfället.
  Mest underskattade: Emil Larsson. Har gjort succé och, bortsett från Olausson och skadade Patrik Cehlin, har Larsson varit den genomgående bästa forwarden.
  Det behövs: En eller kanske till och med två backar skulle behövas. Backuppsättningen är svag och får ofta stora problem i egen zon vilket är en anledning att Luleås prestationer pendlar så enormt mycket.
  Kommentar: Har väl i grunden presterat som förväntat även insatserna varierar i kvalité. Såg trötta och slitna ut de sista matcherna innan uppehållet. Har ingen bredd att skryta med därför är det viktigt att få tillbaka fler spelare.

11. Örebro

Foto: Johan Bernströšm / BILDBYRÅN /
Foto: Johan Bernströšm / BILDBYRÅN /

Poäng 31 poäng
  Getingbetyg 2
Poängkung: Sakari Manninen 16 poäng
  Mest värdefulla spelare: Eero Kilpeläinen. Målvakten ger Örebro chansen att ta poäng varje match. En av serens bästa.
  Floppen: Rodrigo Abols. Vad var egentligen tanken med den här värvningen? Säkerligen billig men samtidigt borde man väl kunna ha någon egen junior som kan göra ett bättre jobb än Abols.
  Mest underskattade: Jonathan Andersson. Backen från AIK har gett Örebro ett stabil och bra spel från dag ett.
  Det behövs: Laget är under ombyggnad efter den kaos som Pontus Gutsafsson lämnade efter sig. Ekonomin är begränsad men eftersom Libor Hudacek ryktas vara överflödig kanske det skulle öppna upp utrymme att värva en bra back alternativ en forward med offensiv spets.
  Kommentar: Inledde över förväntan och var jobbiga och intensiva att möta. Släppte inte till många chanser emot sig. Det har dock lyst med sin frånvaro på slutet (bortsett från matchen mot HV71) och här handlar det återigen om att hitta tillbaka till den kompakta defensiv som gjorde dem framgångsrika inledningsvis.

12. Mora

Foto: Simon HastegΌrd / BildbyrΌn /

Poäng 30 poäng
  Getingbetyg 3
Poängkung: John Persson, Jacob Nilsson 14 poäng
  Mest värdefulla spelare: Christian Engstrand. Har bevisat att han hör hemma på SHL-nivå. Har gett Mora stabilitet.
  Floppen: Viktor Amnér. En duktig back i Hockeyallsvenskan men steget till SHL är lite för stort.
  Mest underskattade: Robin Johansson. En av många Moraspelare som snabbt anpassat sig till spelet i SHL. Sex mål och elva poäng så här långt från Johanssons klubba.
  Det behövs: Har förstärkt upp backsidan rejält i och med värvningen av Brandon Gormley som varit ett rejält fynd. Finns möjligheten att fynda en center så skulle jag slå till.
  Kommentar: En superstor överraskning. Jag räknade ut Mora inför säsongen vilket kan stå mig dyrt. Trots att resultaten stundtals gått emot har man fortsatt spela sitt spel med intensiv press och mycket skridskoåkning. Jag är väldigt imponerad av Mora trots att man ligger i botten av tabellen.

13. Karlskrona

Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN /
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / 

Poäng 26 poäng
  Getingbetyg 1
PoängkungJoachim Rohdon 14 poäng
  Mest värdefulla spelare: Johannes Jönsson. Få spelare betyder mer för sitt lag än vad Jönsson gör för Karlskrona.
  Floppen: Marcus Paulsson. Det finns så mycket hockey i den här killen. Sex poäng på 18 matcher för en spelare som är värvad för att göra skillnad i det offensiva spelet är för dåligt.
  Mest underskattade:Emil Larsson. Gör aldrig en dålig match och får sällan några större rubriker.
  Det behövs: Karlskrona snitter mindre än två mål framåt per match vilket är överlägset sämst i serien. Det krävs knappast någon vidare utbildning för att inse att det inte håller över tid. Karlskrona måste få in offensiv spets annars blir det kvalspel.
  Kommentar: Inför säsongen pratade Ove Molin om att utveckla lagets offensiv. Det har vi inte sett mycket av och ska vi vara ärliga så finns det inte så våldsamt mycket för Molin att jobba med. Jag skulle dock önska att Karlskorna, framförallt på hemmaplan, vågade vara mer spelförande och komma ut hårdare än vad man gjort under stora delar av säsongen.

14. Rögle

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Poäng 21 poäng
  Getingbetyg 1
Poängkung: Craig Schira, Bryan Lerg 15 poäng
  Mest värdefulla spelare: Craig Schira. Bytet från Luleå till Rögle har betytt att Schira kan räknas in som en av seriens bättre backar. tar stort ansvar över hela isen och bidrar med poäng och fysiskt spel
  FloppenCade Fairchild. I fjol gjorde han 31 poäng vilket har sjunkit till fyra poäng på 20 matcher. Nu är han dessutom satt i bröderna Abbotts frysbox och det är en tidsfråga innan han lämnar Ängelholm.
  Mest underskattade:
  Det behövs: Bröderna Abbott är i full gång med att sätta sin egen prägel på det här laget. Det kommer ske förändringar vilket redan påbörjats. Finns pengarna att värva någon forward, helst en center, så bör man slå till.
  Kommentar: Sparkade Anders Eldebrink lite väl sent och det lär kosta laget ännu ett ovisst kval. Även om man ryckt upp sig rejält sedan Cam Abbott tog över huvudansvaret är det en bit upp till Mora ovanför strecket och som Mora ändå presterar så känns avståndet nästintill övermäktigt.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny