Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Här skapas hållbarhet för svensk hockey

Det kommande TV-avtalet mellan SHL och Cmore har vållat till en het debatt i Hockeysverige.
Många tycker och tänker men förvånansvärt få har bidragit med konkreta exempel på hur framtiden ska se ut. SHL målas ut som den stora tjuven i sammanhanget när man maxat sitt (ekonomiska) värde till det yttersta.
Låt mig presentera ett förslag som ger förutsättningar att skapa hållbarhet för svensk hockey över tid.

170707 Mynt och Sedlar fotograferade den 7 Juli 2017 i Leksand. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118
Det handlar om bredden. Mitt förslag för att stärka hockeyn med bidrag från det nya TV-avtaletFoto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn / Cop 118

Att SHL i någon form av goodwill skulle skicka pengar rakt i fickorna på de Hockeyallsvenska lagen är och ska vara helt otänkbart något Hockeyallsvenskan centralt också varit tydliga med att de inte är ute efter.
Det skulle inte lösa några som helst problem och skulle inte på något sätt skapa en ekonomisk hållbarhet för svensk hockey.
Istället handlar det om att stärka hockeyn på alla plan.

Klubbar som Vänersborgs HC, Järpens IF, Norrtälje IK, Nor IK, Östersunds IK, Tingsryds AIF, Modo, Huddinge IK, Lerums BK, Tibro IK, Valbo AIF, Västerås, Färjestad, Arlanda HC, Hammarby, Skellefteå, Gävle GIK, Leksand Hanvikens SK, Malmö och Övertorneå HF fostrade spelarna som vann VM-guld i våras. De måste ges förutsättningar att även i fortsättningen kunna utveckla blivande VM-guld medaljörer.
Det är dessa klubbar och många därtill som vi måste ta ansvar för.

Hur ska man då lösa denna ekvation?
Det handlar såklart om utbildningsbidrag till de klubbar som fostrar och utbildar spelarna. Det är ett ansvarstagande man som storebror kan och bör ta.
Men att få till stånd detta i praktiken är desto svårare eftersom marknaden är reglerad så att spelare som är kontraktslösa kan flytta gratis till en annan klubb oavsett om det är handlar om hockey eller fotboll för den delen.
Med andra ord skulle det vara en uppoffring från SHL (faktiskt) som delar med sig av pengarna som de har förhandlat sig till. Oavsett vad folk tycker handlar det rätt och slätt om SHL klubbarnas egna pengar som de fått genom att sälja rättigheterna som de själva förfogar över

När de nya pengarna strömmar in via TV-avtalet anser jag att varje SHL klubb ska lägga fem miljoner kronor vardera i en utbildningsfond vilket totalt kommer handla om 70 miljoner kronor per säsong.
Dessa pengar ska fördelas nedåt i systemet till de klubbar som fostrat spelare (moderklubb) samt de klubbar spelarna utbildat sig vidare i.

Hur skulle det fungera i praktiken?
En spelare som går från Hockeyallsvenskan till SHL ska generera en miljon kronor till den Hockeyallsvenska klubben han värvas ifrån.
Av den miljonen ska pengar fördelas till klubben eller klubbarna han spelat i de tre senaste åren samt moderklubben.

Ett par konkret exempel:

1) Färjestad värvade Michael Lindqvist från AIK.
Under de tre senaste säsongerna har Lindqvist spelat i AIK. Det betyder en miljon kronor till AIK. Av dessa ska 250 000 kr fördelas till moderklubben Enebybergs IF numera SDE (Stocksund, Danderyd, Enebyberg).
AIK får alltså behålla 750 000 kr för den utbildning de gett Lindqvist.

2) Växjö värvade Joel Persson från Kristianstad.
Under de tre senaste säsongerna har Persson spelat en säsong i Kristianstad och två i Tyringe.
250 000 kr skulle gå till Kristianstad, 500 000 kr till Tyringe och 250 000 kr till moderklubben Osby.

Om en Hockeyallsvensk klubb värvar en spelare från en klubb i Hockeyettan ska de betala 100 000 kr för spelaren. Jag är införstådd med att detta kan bli problematiskt med tanke på att klubbarna knappast badar i pengar och dessutom har väldigt problematiska ekonomiska krav att uppfylla (Läs mer om detta här)
Samtidigt kommer pengar att tryckas ned i systemet och via ovan nämnda exempel kommer det förhoppningsvis på det stora hela gynna samtliga klubbar oavsett nivå.

Klubbarna som rekryterar spelare till Hockeygymnasium, en del faktiskt redan ett år innan, ska också gälla under utbildningsfonden.
Inte alls i nivå som ovan nämnda siffror utan uppskattningsvis 100 000 kr per spelare man värvar till sitt Hockeygymnasium.
Det gäller oavsett om spelaren värvas in till ett hockeygymnasium där representationslaget (typ Modo) spelar i Hockeyallsvenskan eller SHL (typ HV71).
Det skulle i förlängningen göra att (de större klubbarna) värnar mer om sina egna spelare och att på så sätt möjliggöra att fler stannar kvar i sin klubbar och utvecklar bredden inom svensk hockey även högre upp i åldrarna.

Det går att diskutera huruvida pengarna ska gå till klubben spelaren värvas ifrån, till den egentliga moderklubben eller om de rent av ska delas på i samband med värvningarna till Hockeygymnasium.
Man vill inte hamna i ett läge där en klubb rent hypotetiskt kan värva ihop ett lag året innan spelarna blir antagna till gymnasiet för att sedan tjäna pengar på dessa som de bara utbildat under en säsong.

Det finns också möjlighet för moderklubben att tjäna ytterligare 250 000 kr om spelaren tar sig hela vägen till SHL och där spelar 100 minuter alternativt att de värvas till SHL enligt räkneexempel (se ovan).

Oavsett om de 70 miljonerna i utbildningsfonden (som svenska ishockeyförbundet bör kontrollera) används årligen eller ej ska klubbarna likväl betala fem miljoner kronor även om de värvar noll spelare underifrån. Det ska med andra ord inte gynna klubbarna att värva en trött kanadensare från farmarligan för att betala mindre pengar till fonden. Efter några år ser man tydligare strukturer och om pengarna från utbildningsfonden kan regleras och trycka ner ännu mer pengar i systemet.

Det här är för mig det tydligaste sättet för SHL att ta ansvar för svensk hockey och bidra till ett mer hållbarhet där pengarna trycks ned i systemet och gynnar utvecklingen över tid och skapar möjlighet för svensk hockey att fortsatt vara världsledande på att utveckla spelare.

Fotnot: En spelare som en SHL klubb redan betalt pengar för är”märkt” och kommer inte att innefattas av betalningen utfall han spelar i SHL i två år och sedan i Hockeyallsvenskan ett år innan han återigen värvas till SHL.
Man måste också gemensamt sätta upp tydliga riktlinjer för vad som egentligen är en moderklubb. Det ska inte räcka med att en spelare är registrerad i ett år mellan sex och sju års åldern för att sedan flytta till en annan stad och lag för att det ska räknas som hans moderklubb.

Tack för att ni tog er tid

Sanny