Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ett exempel på utvecklingen

Jag kan säkerligen uppfattas som dubbelmoralen personifierad när jag ena dagen berättar om sviterna efter min hjärnskakning för att den andra dagen försvara en tackling som mycket väl kan rendera i en hjärnskakning.
Jag har inga problem med det.

Inför den här säsongen så pratade SHL om att pålägga ett större ansvar på den spelare som blir tacklad än vad som varit fallet tidigare.

Efter Skellefteåbacken Emil Djuses tackling på HV’s forward Max Wärn från igår som inte blev anmäld till Disciplinnämnden har jag nu ett konkret exempel att visa och faktiskt jämföra och trycka på den förändringen som gjordes inför säsongen.

https://twitter.com/roadlaker/status/934483069867823105

Låt mig förklara…

1,2,3
1) HV-backen Topi Jaakola spelar upp pucken efter sargen…
2) Max Wärn är den som passningen är ämnad för…
3) Skellefteåbacken Emil Djuse läser passningen i ett tidigt skede och kliver upp i banan

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.48.03
I samma ögonblick som passningen lämnar bladet från HV-backen Jaakolas klubba läser Emil Djuse situaionen och kliver upp på Max Wärn….

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.46.18
Emil Djuse (svart 57) har läst spelet på ett bra sätt och möter upp Max Wärn (vit 4)….

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.48.49
Wärn sträcker sig fram efter pucken i samma skede som Djuse påbörjat sin tackling. Wärns ambition är att styra ned pucken i anfallszon…

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.46.29
I samma skede som Djuse redan påbörjat sin tackling så går pucken precis förbi Wärns klubba. Det är omöjligt att döma av bilden huruvida Wärn faktiskt nuddar pucken eller ej.

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.46.37
Pucken går förbi både Wärn och Djuse men eftersom Djuse läst spelet och redan påbörjat sin tackling är det omöjligt för honom att avbryta den redan påbörjade tacklingen.
Följande kan säkerligen av en del uppfattas som nedlåtande:
Har man inte spelat så tror jag det är svårt att sätta sig in hur snabbt det går och att det därför är omöjligt att avbryta själva tacklingen.

Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.46.44
Emil Djuse håller dessutom ned sin axel samtidigt som Max Wärn blir aningen låg i situationen. Skärmavbild 2017-11-26 kl. 00.46.54
Tacklingen är inte utdelad med en armbåge utan den följer med efteråt som en reaktion av själva smällen.

jag

Och vet ni vad, jag upplever faktiskt att Djuse håller tillbaka en aningen i samband med att han tacklar från den position jag hade ca fem meter från smällen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  *

Jämför gärna ovanstående tackling från den som Daniel Rahimi, då i Linköping delade ut på Färjestads John Persson för ett par säsonger sedan för att tydligt se förändringen vad som gäller kring den tacklades ansvar.

Jag tycker att SHL tagit ett stort ansvar gällande spelarnas säkerhet och det är väldigt bra.
Man har i år också pålagt ett större ansvar på tacklingsmottagaren vilket jag är bra och utvecklande.

Många anser att dagens SHL inte innehåller så mycket tacklingar och fysiska moment.
En del har till och med sträckt sig så långt att säga att spelarna inte ens vågar tackla längre.
Jag tycker att situationen ovan illustrerar skillnaderna rätt väl från tidigare år och att hockeyn fortfarande är en sport med inslag av fysiska moment.

Tack för att ni tog er tid

Sanny