Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Utbildningsbidrag

Det närmsta månaderna kommer ni att få höra och läsa väldigt mycket kring utbildningsbidrag som jag anser vara den enskilt viktigaste frågan när det kommer till det fin, fina TV-avtal som SHL från och med nästa säsong får tillgång till.
Vad handlar det om?

Låt mig klargöra

Jag anser att SHL har ett stort ansvar för Svensk hockey. Ingen tvekan om det.
Jag vill aldrig någonsin ha en stängd serie.
Herregud! Jag är uppvuxen med Huddinge som i slutet på 80- i början av 90-talet år efter år var på gränsen till Elitserien.
Drömmen måste finnas.
Det som jag därför tror blir viktigt är utbildningsbidragen till klubbarna.
Redan idag betalar SHL-klubbarna en utbildningsersättning för det allsvenska spelare som de värvar oavsett om spelarna har kontrakt eller inte.
Den summan kan och bör ses över.
Det är att ta ansvar.

Jag vill gå än lägre ned i åldrarna för att skjuta tillbaka mer pengar till de som fostrar spelarna.
Nu kan en klubb (oavsett om de är en SHL klubb eller ej) värvar spelare till sitt hockeygymnasium utan att klubben som fostrat honom får en krona.
Det kan dock ske retroaktivt om spelaren i fråga i framtiden spelar i antingen SHL eller Hockeyallsvenskan via en utbildningsfond.
Ur den fonden är SHL klubbarna inte berättigad pengar även om de själva fostrat spelare via sina egna ungdomslag något som ändrades för ett par år sedan.
Där skulle jag dock gärna se en förändring till att de klubbar som fostrat spelare får ersättning redan när de lämnar för Hockeygymnasium.
Det är pengar som dessa klubbar skulle trycka in sin ungdomsverksamhet för att få fram och kunna fostra ännu fler spelare framöver.
Det är för mig att ta ansvar för svensk hockey mer än något annat.

Tack för att ni tog er tid

Sanny