Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Det ansvaret måste man ta

SHL har för första gången sedan de numera berömda TV-avtalet med Cmore skrevs i fjol uttalat sig om en plan hur de ska utveckla SHL och svensk hockey.
Jag trycker på det igen. Det är ett jävla ansvar man har nu.

Jag vet att avtalet sticker i ögonen på framförallt hockeyfans i Hockeyallsvenskan som minsann tycker att SHL ska dela med sig av kakan även till dem trots att de själva skrivit ett TV avtal som då var marknadsmässigt.
Jag vidhåller fortfarande att det som måste ske är att se över utbildningsbidragen till de klubbar som fostrar och utbildar spelare till SHL. Det är för mig att ansvar för svensk hockey och kommer att ge bättre förutsättningar att fortsatt vara, näst intill, världsledande att fostra och forma hockeyspelare.
Om inte bredden orkar föda spetsen blir spetsen på sikt väldigt trubbig.

”Från och med säsongen 2018/2019 kommer SHL bland annat genom det nya avtalet med C More få en väsentligt större intäkt. Detta ger en enorm möjlighet att långsiktigt stärka och mer fokuserat utveckla svensk ishockey, klubbarna och ligan.”
Skriver SHL på sin hemsida

Det är ett förbannat viktigt ansvar man har eftersom svenska ishockeyförbundet i det här fallet inte har ett skvatt att säga till om. Jag tar för givet att man tar det ansvaret.

Jag förstår dock inte varför det är så viktigt för SHL att uttalat vara den näst bästa ligan i världen.
Visst, ambitionen är väl okej men spelar det egentligen någon som helst roll?
Jag skiter fullständigt i om KHL är bättre än SHL om jag ska vara ärlig det finns ändå inget med den ligan som i grunden intresserar mig.

Det som gör svensk hockey sevärd och speciell är precis det som Frölundas nyförvärv Mike Weber vittnade om efter sin första match i SHL.
– Det här med fans som sjunger hela matcherna, det är nytt för mig. Det gav mig gåshud. Verkligen kul att spela hockey här.

Det får aldrig försvinna.
Därför är det viktigare än någonsin att faktiskt lyssna på fansen förutom aspekten att SHL klubbarna oavkortat ska ge pengar till lagen i Hockeyallsvenskan.
Det kommer varken stärka allsvenskan eller gynna svensk hockey på sikt.
Men att se över utbildningsbidragen är den enskilt viktigaste detaljen.

Eftersom alla 14 klubbar är överens så är jag övertygad att pengarna inte enbart kommer gynna SHL klubbarna utan även svensk hockey. Annars är Moras klubbdirektör Peter Hermodsson en hycklare som var mycket tydlig att han skulle se till att pengarna fördelades i samband med att Mora var på väg upp i SHL i fjol.

Från en intervju i Aftonbladet den 20e februari i fjol var Hermodsson minst sagt tydlig.

Om ett par månader kan även Mora vara ett SHL-lag. Kan det bli att du svänger dock inte alls jobbar för de här frågorna?

– Inte en chans. Jag har diskuterat den här frågan med flera klubbledare i tidigare allsvenska klubbar, men när de hamnar i SHL bryts kontakten helt, som att dra ur sladden. Men hamnar vi i SHL kan jag garantera att jag ska jobba stenhårt för att det ska fördelas neråt. Jag kommer vara en ”pain in the ass” för de andra. För mig spelar det ingen roll om Mora är i SHL i 15 år om det under tiden är småklubbar som dör och det inte finns någon bredd i svensk ishockey.

Med andra ord. 14 klubbar är överens. Pengarna kommer att fördelas och det måste ske via utbildningsbidragen för svensk hockeys bästa.

Tack för att ni tog er tid

Sanny