Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra saker som avgör framtiden

Det har pekats åt både det ena och andra hållet och förklaringarna till varför fjolårets finallag Brynäs inlett säsongen så svagt är många.
En del har pekat mot den tidigare tränaren Roger Melin andra åt Stefan Bengtzéns rekryteringar.

Det har egentligen ingen betydelse.
Vad som spelar roll är hur man tar sig vidare från det tuffa läget som man satt sig i.

Jag har själv befunnit mig i en liknande situation med Färjestad 2011.
Efter elva matcher hade vi tagit nio poäng och ännu ingen fullpoängare att jämföra med Brynäs tio poäng på elva matcher.
Precis som Brynäs låg vi sist i tabellen och självförtroendet var kört i botten och den interna målsättningen om en toppfyra placering var reviderad och det vi istället pratade om var att undvika kval.
Det var en viktig signal.

Jag tror att det finns flera likheter mellan Färjestad anno 2011 och årets upplaga av Brynäs mer än själva tabellplaceringen.
Låt mig peka på fyra aspekter som då var av största betydelse precis som kommer vara för Brynäs här och nu.

# Inse allvaret

Under drygt fem månaders tid, sedan finalförlusten mot HV71, har Brynäs sett sig själv som ett givet topplag. De var tidigt klar med spelartruppen och utöver värvningen av Mikael Johansson var den spikad den 14e juni när värvningen av Aaron Palushaj blev officiell.
På varje sponsorträff har man fått höra hur bra man är och att laget minsann är bättre än i fjol. Det har man också fått höra på stan och folk i styrelsen har sträckt på sig lite extra när de varit runt hos diverse företag med sin Brynäs-pin på kavajslaget.
Frid och fröjd.
Släpp allt det där och låt er inte på något sätt luras av att det ”bara” krävs ett par vinster eller att det endast är fyra poäng upp till Linköping på säker mark.
Nu är sjukdomsinsikten AO utan att på något sätt måla upp ordet Kris på Gavlerinkens väggar bör man lägga ordet slutspel och den tidigare uppsatta målsättningen åt sidan.
Nu handlar det uteslutande om att faktiskt undvika kval!
Liknade scenario var det i Färjestad 2011. Trots att vi då tappat flertalet betydelsefulla spelare efter guldet några månader tidigare var det fortfarande snack om toppfyra och ett nytt guld.
Vi pratade uteslutande om vad som skulle förbättras i spelet och egentligen ingenting om det som gjorde oss framgångsrika året innan. Det tror jag även genomsyrat Brynäs verksamhet och faktiskt gjort att man glömt bort vad som gjorde dem framgångsrika i fjol.

# Lev i nuet

Att leva här och nu är det enskilt svåraste som spelare när man genomgår tuffa resultatmässiga perioder.
Jag vet att spelarna redan inför matchen mot Mora i lördags satt och tänkte att man inte fick förlora med tanke på dagens möte mot Frölunda och sedan dubbelmötet mot Färjestad. Det i sig kan skapa en form av inre stress vilket går ut över insatsen i den befintliga matchen när det kan låsa sig mer än nödvändigt.
Att inte se framåt och leva här och nu är bland det svåraste men ack så viktigt.
Det kommer inte heller att ansluta någon frälsare utifrån utan det är den befintliga truppen som ska klara av att ta sig ur detta prekära läge.

# Tro på varandra- Inte bara tomma ord

I Brynäs omklädningsrum är jag övertygad om att det för tillfället haglar verkningslös klyschor som ”Vi vet att vi är bra, ut och visa det” och ”Ut och ha kul” eller klassikern ”Vi måste tro på det här boys”.
Det sistnämnda är något man ofta och gärna säger i samband med tuffa tider men likväl det absolut svåraste att genomföra.
Att gå samman som grupp är en sak att sedan visa det på isen är något helt annat.
Såklart är det märkbart att laget är präglat av den svaga inledningen och framförallt i försvarsspelet blir det som mest påtagligt. Istället för att spela det aggressiva försvarsspel man i grunden vill göra håller man säkerhetsavstånd på en eller två meter för att inte bli bortgjord. Detta blir kontraproduktivt eftersom hela femman blir passiv och ger motståndarna isyta. Det gör att man åker mer skridskor än nödvändigt för att återta pucken och aldrig får stopp i spelet. Jag tror ni förstår vad det gör med energin när man sedan ska anfalla.
Jag ser hellre att man, i spelet utan puck, vågar ha tydligheten i sitt agerande så att medspelarna lättare kan läsa av varandra. Det kommer på sikt att kunna skapa en trygghet eftersom det då också är lättare att se och korrigera misstagen som uppstår.

# Noga med detaljerna- skapar tillit

I spelet med puck måste man välja tillfällen med större omsorg när det finns läge att var konstruktivt eller tillfällen då det enkla måste prioriteras.
Ofta har spelet en tendens att bli omständigt eftersom spelarna i en ren överambition och vilja att hjälpa laget inte väljer de enkla alternativen.
Det som sker när man gör individuella misstag i spelet med puck är att det suger sådan enorm energi ut ur gruppen.
Man kan ha genomfört en bra period men tappar sedan pucken på fel ställe och blir garanterat straffade direkt.
Låt mig ta ett konkret exempel i samband med Rögles 1-1 kvittering mot Brynäs i torsdags.


Nästan exakt två minuter efter att Brynäs tagit ledningen med 1-0 får Aaron Palushaj pucken i egen zon.
Han sätts under en viss form av press av en Röglespelare….


Istället för att ta ansvar för pucken så skickar han den rakt upp i mitten där Rögles Mathias From kan ta emot pucken i fart och enkelt åka igenom Brynäsförsvaret och trycka in kvitteringen.

https://www.youtube.com/watch?v=QQ3c3LfXIbk&feature=youtu.be

Mer än någonsin måste man börja lyfta fram de små detaljerna i spelet såsom att täcka ett skott, få ur pucken i zon, dela ut en tackling eller berömma ett skott på mål som leder till en tekning i anfallszon.
Fokus bör ligga på dessa detaljer samt ett strikt organiserat försvarsspel för att sedan kunna bygga utifrån det. På sikt kan det skapa självförtroende och man kan belysa prestationen istället för resultatet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ikväll möter Brynäs Frölunda borta innan man tar emot Färjestad i ett dubbelmöte på torsdag och lördag.
Jag tror matcherna kommer lägligt eftersom man kan spela utan press att vara det spelförande laget och på så sätt tydligare kunna fokusera på ovan nämnda detaljer.
Oavsett resultat kväll är läget detsamma. Brynäs måste nollställa sig och inse allvaret.

Läget är tufft och säsongen kommer att präglas av den dåliga starten precis som den gjorde när jag spelade i Färjestad 2011-2012.
Jag har aldrig tidigare upplevt en säsong där jag varit mer mentalt urlakad efteråt även om vi fick ordning på spelet och tog oss till en semifinal.
Det hade vi aldrig klarat av om det inte vore för det som jag listat ovan.

Tack för att ni tog er tid

Sanny