Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Hockeyns död?

I lördags lyfte min kollega Niklas Wikegård lite på locket och vädrade sin oro när han efterfrågade mer fysiskt spel i SHL. Idag hängde Aftonbladets Mats Wennerholm på.
Jag är inte alls av samma åsikt.

https://twitter.com/cmoresport/status/919191637787475969

Till och börja med. Två avstängningar i SHL är ljuv musik i mina öron. Det betyder att spelarna har lärt sig ta ett större ansvar men det vittnar också om att SHL äntligen lärt sig läxan.

När det tidigare haglade av anmälningar till Disciplinnämnden var detta ett stort irritationsmoment hos många spelare och ledare. För att inte tala om fans.
I år är det annorlunda. Hade SHL inte pålagt ett större ansvar på tacklingsmottagaren hade vi haft fler anmälningar och avstängningar i år.
Tiden när spelarna kan åka och flöjta runt på isen och titta på pucken och vara helt ansvarslösa när de sedan får tacklingen är förbi.

Tex.
I fjol skulle tacklingen som Tuukka Mäntylä delade ut på Johan Forsberg anmälts till Disciplinnämnden snabbare än vad Mäntylä hunnit säga päärkele.

https://twitter.com/RoadLaker/status/920374358962470913

Eller när Martin Lundberg i lördags tacklade Kontsatin Komarek

https://twitter.com/RoadLaker/status/919538198841356288

Nu pålägger man ansvaret på den som får tacklingen.
Han kan inte vända sig om eller sträcka sig fram precis i samband med en tackling.
Vilket sekvenserna ovan belyser.

I dagens hockey måste man vara bombsäker på att träffa rätt med sin tackling eftersom farten är där den är idag. En missad tackling kan i många fall betyda ett två mot ett läge bakåt.
Många lag, typ Luleå och Brynäs, spelar ett aggressivt presspel där man istället för att fullfölja tacklingen i offensiv zon ser till att ha med sig farten hem istället om spelet vänder.

Mats Wennerholm skrev i dagens Aftonbladet bland annat:
Jag anser ju att hockey ska vara en sport som ligger på gränsen till det tillåtna och då händer det med automatik att spelare då och då går över den gränsen och blir ett fall för Disciplinnämnden. Men den här säsongen har den gränsen inte ens varit nära. Det syns i statistiken. Två avstängda spelare mot femton samma tid i fjol.

För mig handlar hockey om känslor och tacklingar är en stor del av det. Utan tvekan.
Jag anser att reglerna vad som gäller kring en tackling aldrig har varit tydligare än i år vilket även några av de spelare jag pratat med om vittnar om.
Och visst. Jag har inget emot att spelarna har i bakhuvudet att en tackling som blir galen kan rendera i kännbara straff.
Numera krävs också ett större ansvar från puckföraren vilket, döma av inledningen av säsongen, betyder färre huvudtacklingar.

I fjol hade varje lag i snitt cirka 11.5 tacklingar per match medan snittet i år varit nästan 10.7.
Ingen märkbar förändring även om det har minskat.
Jag tror det beror på sättet som lagen spelar på mer än att spelarna inte vågar att tackla.

Till sist: Det blir fel. Absolut. Men jag är inte orolig för hockeyn för att domarna tog en horribel 2+10 minuters utvisning på Almen Bibic i tisdags.
Det har inget med dagens hockey och göra utan är enbart ett stort misstag av domarna på isen.

https://twitter.com/RoadLaker/status/920378585294295041

Tack för att ni tog er tid

Sanny