Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tuff säsong väntar

Djurgården hade en tuff säsong i fjol som egentligen räddades upp av en fin avslutning där man var seriens formstarkaste lag de sista tio matcherna varav sju raka segrar.
Vad står laget nu?
Jag känner mig väldigt osäker på årets upplaga av Djurgården.

151020 En skylt som visar DjurgŒrdens skšld ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och Modo den 20 oktober 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135469
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN /

12- Djurgården

Kommentar: Mycket var nytt hos Djurgården i fjol och det tog ett tag innan saker och ting föll på plats efter en tuff inledning på säsongen. Nya tränaren Robert Ohlsson sattes på prov och pressen var stundtals väldigt stor. Minns att jag saknade ett tydligt stöd, utåt sätt, från någon av klubbens sportchefer. Nu fick Ohlsson, nästan själv, klä skott för kritikerna och ansiktsuttrycket under intervjuerna i samband med matcherna ingav inget lugn.
Jag undrar ödmjukt om det är Roberth Ohlsson själv som styr spelsättet, formationer och träningsupplägg eller om det är sportchefsduon Joakim Eriksson och Thomas Johansson som påverkar.
Hur som helst. Det optimistiska spelet som Djurgården inledde säsongen med övergick efterhand mer som spelet varit tidigare när Djurgården lätt lästes sönder av motståndarna. Djurgården avslutade säsongen på ett bra sätt och var faktiskt en av seriens formstarkaste lag de sista tio matcherna.
Jag undrar hur man tänkt när man byggt ihop laget och vilken typ av hockey man kommer att vilja spela den här säsongen.
Backsidan känns för tunn och inte tillräckligt spelskicklig för att kunna vara ett lag som är tänkt att föra spelet och använda sig av kreativitet för att spela sig ur situationer i egen zon. Utan de tre bästa backarna, Linus Hultström, Emil Johansson och Ville Varakas kommer den ambitionen vara svår att genomföra.

Målvakter:

170815 DjurgŒrdens mŒlvakt Joacim Eriksson under en trŠningsmatch i ishockey mellan DjurgŒrden och Mora den 15 Augusti 2017 i Stockholm.  Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104
Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRÅN /

En uppgradering mot i fjol med Joacim Eriksson som ersättare till Mikael Tellqvist. Ericsson är en bra SHL målvakt och känns på förhand som det naturliga förstavalet även om den hårt kritiserade Adam Reideborn växte under säsongen i fjol.

Backar: Oj. Det här ser tunt ut och är den största anledningen till att jag placerar Djurgården så pass långt ned i tabellen.
Tom Nilsson är en bra värvning även om det finns en viss osäkerhet kring hans status efter ett par hackiga säsonger. Han var inte lika bra i Frölunda när han kom tillbaka 2016 som han var innan han åkte över första gången.
Marcus Högström kommer få dra ett tungt lass och logga massvis med istid.

Forwards: Mer eller mindre intakt från i fjol. Andreas Engqvist är en riktigt bra värvning och ser man till spelet över hela banan är han bättre än Matt Andersson även om han inte lär göra lika många poäng som Anderson.
Vidare får Niclas Bergfors räknas som ett nyförvärv och kommer göra en bra säsong.
Tufft avbräck däremot är det faktum att man tvingas klara sig utan Daniel Brodin som opererat knät och missar stora delar av säsongen.

Bästa värvning…

170815 DjurgŒrdens Andreas Engqvist  under en trŠningsmatch i ishockey mellan DjurgŒrden och Mora den 15 Augusti 2017 i Stockholm.  Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104
Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRÅN /

Utan tvekan är Andreas Engqvist en spelare som Djurgården kommer bygga sin framtid kring. Frisk och i slag efter den skada som höll honom borta i fjol är han en spelare för OS.

Tyngsta förlusten... Det är framförallt på backsidan som man hittar de tyngsta förlusterna. Emil Johansson växte under hela säsongen och kommer vara oerhört saknad.

Personlig favorit… Dessvärre tvingas Djurgården få klara sig utan Daniel Brodin mer eller mindre hela säsongen. Om jag varit sportchef så är Brodin ett namn som skulle ligga högt upp på listan på spelare jag skulle kontaktat.

Dold talang…Lagets kapten Calle Riderwall är extremt insatt i politik och diskuterar mer än gärna detta. En framtida statsminster månne?

MVP…  Nyförvärvet från Växjö, Joacim Eriksson är en etablerad SHL målvakt och i sina bästa stunder är han en av seriens bästa. Fick inte riktigt det lyft jag trodde han skulle få i Växjö. Presterar Eriksson på topp kan Djurgården lika väl sluta några placeringar högre upp.

Profilen…

160109 DjurgŒrdens Mikael AhlŽn i slagsmŒl med …rebros Alexander Hellstršm under ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och …rebro den 9 januari 2016 i Stockholm.  Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / Cop 106
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyråŒn /

Snackar vi Järnkaminer så är det ofrånkomligt att nämna Mikael Ahlén. Stenhård i kroppen och går på ren vilja. Rent speltekniskt finns det brister men när det kommer till hjärta och inställning är han beundransvärd.

Ska vi slå vad… Att Djurgården har värvat in en back innan december?

Citatet…. ”Det finns en stor revanschlust. Förra året blev inte det vi ville. Man kände någonstans att vi kom på slutet och visade upp en god sida. Det är väl den sidan vi vill bygga vidare på”

Frågan jag kommer att få… Utan fjolårets två bästa målskyttar Matt Anderson (Skellefteå) och Daniel Brodin (långtidsskadad) vem ska göra målen för Djurgården?
Frågan är berättigad. Djurgården hade ruskigt svårt att göra mål, endast Leksand och Örebro gjorde färre mål än stockholmarna.
Fler måste kliva fram, tex Calle Riderwall, och producera mer mål och poäng.

* * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny