Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockey för alla

HV71 är svenska mästare och återigen en maktfaktor i svensk hockey. Klubben gör mycket rätt varav det senaste att flytta fram åldern för när man gallrar bort spelare måste hyllas likväl som det egentligen borde vara en självklarhet.
Fler spelare får chansen, fler kommer känna delaktighet och känna samma kärlek till den sporten jag älskar.
Det är enbart positivt.

150909 HV71:s klubbemblem under SHL:s upptaktstrŠff den 09 september 2015 i Gšteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRN  / kod DS / 135445

Tidigare har HV 71 haft selektering i ungdomslagen från U13 och uppåt, men nu har klubben bestämt att höja den gränsen till U16-lagen.
En självklarhet, som redan applicerar i några elitföreningar, och som fler borde ta efter.
Varför?
För mig handlar idrott inte om att forma stjärnor. Idrott handlar om delaktighet och gemenskap. Det betyder inte att det är fult att vara bra eller att vinna för den delen, men att göra en selektering mellan bra och mindre bra redan i 13 års ålder är mer eller mindre en omöjlighet.

Ämnet ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag själv suttit på bänken. Många gånger i ung ålder. Jag vet hur det känns att som 13-åring inte få spela och har till och med suttit och grinat under genomgångar i min besvikelse att ännu en gång blivit petad. Det berodde till stor del på att tränarens engagemang och driv att vinna var större än individernas utveckling. Redan vid 13 års ålder var vi sju, åtta stycken som tvingades sitta på bänken i viktiga matcher för att tränaren ville spela de tio bästa spelarna mer. Flertalet av de som satt på bänken gav senare upp och slutade.

Jag har varit runt i Värmland och föreläst i ämnet för föräldrar i olika idrotter (en övervägande del har varit hockeyföräldrar).
Hetsen och stressen att snabbt nå en tidig framgång är anmärkningsvärd. En del blir förvånade när jag berättar om min resa och hur jag var bänkad och på gränsen till petad när jag var 16 år. Eller hur jag vid samma ålder ansågs för dålig för att vara forward och istället för att återigen bli bänkad av tränaren fick jag spela back ett par byten. Det var nog ett av de bästa besluten som tagits till förmån för min hockeykarriär.

Hockeyn måste vara inkluderande och inte en plats där man skiljer mellan bra och dålig redan vid 13 års ålder.
Jag hoppas fler klubbar ta rygg på HV71.

Tack för att ni tog er tid

Sanny