Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortfarande i en etableringsfas

Jag fortsätter min genomgång av samtliga lag. Igår gick jag igenom Mora och idag är det dags för Karlskrona som återigen är nederlagstippade

13- Karlskrona

Kommentar: Tredje säsongen i SHL tillika tredje gången som jag placerar laget i botten. Tyvärr. Jag vet. Karlskrona inledde säsongen sanslöst bra i fjol och hade en, över tid, orimlig skotteffektivitet och ledde faktiskt serien i början av november.
Min känsla kring Karlskrona som förening är att det varit alltför oproffsigt vid sidan om. En förklaring är delvis att de avancerat snabbt genom seriesystemen och därför bör man också ha i åtanke att detta tar tid och tillsätta rätt personer på rätt position. Dessutom finns det utmaningar i att lyckas träffa rätt i balansen mellan föreningsliv och sköta det som det 100 miljoners företag det faktiskt är.
Jag ställer mig positiv till att klubben värvat in Charlotte Gustavsson som ny VD. Hon har starka nypor och driver igenom förändringar vilket är precis vad hela föreningen behöver.
Eftersom mycket vid sidan om har sköts division ett-mässigt har det inte heller skapat ekonomi för att stärka laget och därför har Karlskrona inte riktigt blivit ett lag att räkna med i SHL, ännu. Det har gjort att man fått värva överblivna spelare som Ove Molin & co måste se till att utveckla. Det finns potential i laget även om det är i de nedre regionerna i tabellen som man kommer att hålla till.

Målvakter: Nu ska Johannes Jönsson ta ansvaret som förstemålvakt och det blir en utmaning jag tror han är redo för. Var riktigt bra i fjol och borde kunna axla rollen på ett bra sätt. Just målvaktssidan kännas ändå stabil. Bakom honom finns Henrik Lundberg som för första gången i sin seniorkarriär fick spela regelbundet med Västerås i Hockeyallsvenskan i fjol.

Backar: Här finns det rutin och lugn i massor i form av Mattias Karlsson, David Printz och Cory Murphy, tre stabila och pålitliga spelare. Värvningen av Murphy är smart. Han har mer att ge och kommer få en större roll än i Växjö. Bakom trion ser det tunt ut även om en Bobbo Petersson kan få ett lyft efter flytten från Örebro.

Forwards:

170124 Karlskronas Marcus Paulsson under ishockeymatchen i SHL mellan Fršlunda och Karlskrona den 24 januari 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Spets finns i form av Mattias Guter och framförallt Marcus Paulsson som har en skyhög potential som vi tyvärr inte fick se regelbundet i fjol. Bakom finns Joel Kjellman och Filip Cruseman som har potential att blomma ut liksom Konstantin Komarek och Carl Persson från Karlskoga.
Bakom är det många som jobbar hårt och står för mycket energi. Lite för smal spets och dålig bredd.

Personlig favorit… Emil Larsson är en av seriens mest underskattade spelare. Kan spela i olika formationer och gör det alltid med den äran. En drömspelare för en coach.

Bästa värvning…Konstantin Komarek , ny från Malmö. Står för spets och hög kompetens, speciellt i offensiven. Kommer att sätta upp sina lagkompisar till fina lägen. Förutsatt att han kan hålla sig skadefri.

170817 Karlskronas Konstantin Komarek under trŠningsmatchen i ishockey mellan Tingsryd och Karlskrona den 17 augusti 2017 i Tingsryd. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Tyngsta förlusten… Betydelsen av Johan ”Honken” Holmqvist går inte att bortse ifrån, både på och utanför isen. Han satte höga krav på sig själv och sin omgivning vilket spred sig till hela gruppen.

Dold talang… Emil Larsson är lagets handyman. Renoverade nästan hela sin lägenheten själv. River väggar, gör om planlösningar och allt möjligt, hjälper också grabbarna i laget om tex saker ska upp på väggar eller med möbler som behöver monteras ihop. Inte nog med det. Larsson målar även egna tavlor. Dessutom ska han vara singel. Låter nästan för bra för att vara sant.

MVP…

170811 Karlskronas Klubbdirektšr Charlotte Gustavsson poserar fšr ett portrŠtt den 11 augusti 2017 i Karlskrona . Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205
Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Karlskrona måste bygga en proffsigare organisation för att på så sätt skapa trovärdighet och långsiktighet. Det ansvaret vilar på den nya VD’n Charlotte Gustavsson som är riktigt vass och driven. Det kan på sikt skapa ett klimat där även Karlskrona kan värva etablerade spelare i en större utsträckning och stabilisera de sportsliga prestationerna.

Profilen… Rutinerade Mathias ”Kolan” Karlsson är en av seriens bästa backar och dessutom inte rädd för att stå upp för sig själv och sitt lag i intervjuer och på sociala medier.

Ska vi slå vad... att Karlskorna får kvala även i år?

Citatet… Ove Molin om truppen och betydelsen av rutin:
”Det var en ny situation för många av killarna förra säsongen, vi började säsongen bra men bristen på rutin blir påtaglig på den här nivån. Nu har vi mer av den varan. Vi har en bra trupp med skickliga och spännande spelare i varje lagdel. Vi har dessutom fått in mer rutin och erfarenhet vilket är viktigt”

Frågan jag kommer att få… Skulle inte Karlskorna utveckla sin offensiv under Ove Molins ledning?
Det handlar om att vinna matcher. Ser man spelare för spelare är det via en stark och strikt defensiv som Karlskrona fortsatt kommer att vinna matcher.

* * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny