Sanny Lindströms blogg

Mora- Slår ur underläge

Jag kommer de närmsta två veckorna att gå igenom samtliga SHL lag inför den stundande säsong.
Först ut, en på förhand utdömd nykomling.
Häng med.

14- Mora IK

Kommentar: Utan tvekan var Mora fjolårets lag i svensk hockey när de överraskade alla med en härlig, frejdig och anfallsinriktad hockey.
Nu är det tänkt att man ska återupprepa det i SHL med en helt färska tränare i form av Mattias Karlin och mängder av spelare utan speciellt mycket SHL rutin.
Mora lär få rejält med tändvätska eftersom få, om ens någon, utanför Mora kommer att tro att laget undviker kval.
Om de mot förmodan skulle behöva någon mer motivation så kan jag här och nu lova att jag kommer att gå mellan Mora och Leksand iklädd Moratröja om masarna undviker kval.

Målvakter: 

170815 Moras mŒlvakt Christian Engstrand under en trŠningsmatch i ishockey mellan DjurgŒrden och Mora den 15 Augusti 2017 i Stockholm.  Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104
Christian Engstrand måste visa samma klass i år som han gjorde i fjolFoto: Andreas Sandströšm / BILDBYRÅN /

Christian Engstrand är en bra målvakt som tidigare haft svårt att övertyga i SHL. Bakom honom finns Mattias Pettersson som utöver spel i Hockeyettan endast kan stoltsera med 21 matcher i Hockeyallsvenskan.
Känns inte helt tryggt även om Engstrand var fenomenal under fjolåret.

Backar: Tomas Skogs blir viktigt men måste lyckas hålla sig skadefri och regelbundet kunna träna vilket han haft svårt med de senaste åren. Bakom honom kommer Keaton Ellerby och Steven Seigo få viktiga roller. Frågetecknet finns kring Ellerby som mycket väl kan få svårt med tempot i SHL.

Forwards: Här finns det flertalet spännande spelare. Matt BaileyMathias BroméJacob NilssonAndrew Rowe  och John Persson har alla färdigheter som jag tror kan göra att de sätter avtryck i SHL. Bakom är det väldigt mycket hårt jobb och det i sig är inget fel. Men, vi har sätt det tidigare. Utan spets är det svårt att faktiskt undvika kval.

Personlig favorit: John Person fick inte den utvecklingen som jag trodde han skulle få i Färjestad under ett par säsonger. I Mora kommer han få en stor roll och även kunna producera mål och poäng.

Bästa värvning…

170815 Moras Tomas Skogs under en trŠningsmatch i ishockey mellan DjurgŒrden och Mora den 15 Augusti 2017 i Stockholm.  Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104
Foto: Andreas Sandstršöm / BILDBYRÅN /

Tomas Skogs är i sina bästa stunder (läs när han är skadefri) en mycket stabil back som Mora kan bygga sin backbesättning kring. Står för tuffhet och stabilitet. Blir extremt viktigt men kommer säkerligen missa 12-15 matcher på grund av skada.

Tyngsta förlusten… Tränaren Jermey Colliton är omöjlig att ersätta både för Mora men även för svensk hockey. Väldigt synd att en sådan ung, talangfull tränare lämnar Sverige även om jag såklart förstår att han valde att flytta ”hem” och få chansen att coacha Chicagos farmarlag.

Dolda talang…

https://youtu.be/LP0FaLSdxKU?t=299


MVP… Ska Mora ens ha en chans att undvika kval måste Christian Engstrand vara en av seriens bästa målvakt

Profilen… Huddingefostrade Mathias Bromé har ett härligt munläder och är inte rädd för att sticka ut. Svarade för 49 poäng i fjol och är redo för SHL spel.

Ska vi slå vad…
Att Mora inte kommer ha sitt nuvarande målvaktspar när de går in i kvalet framåt mars?

Citatet… ”Jag tror att vi kommer att chocka många lag och så kallade proffstyckare. Jag har kollat på trupperna och jag tycker det är många lag i SHL som inte har bättre lag än oss. Många värvningar som vi har gjort skulle många andra SHL–lag velat göra om vi hade spelat i Hockeyallsvenskan.”
Personligen tror inte Moras Sportansvarige Anders Sundby vet vad som väntar och snacket påminner skrämmande mycket om det som jag hörde från Karlskorna när de var nykolingar 2015.

Frågan jag kommer att få…
Hatar du Mora?
– Absolut inte. Jag tycker det är kul att Mora tog steget upp och visade att det fortfarande går att ta sig till SHL utan att för den delen äventyra sin ekonomi.
På så sätt är de en viktigt inspiration till andra klubbar med ambitioner att klättra i systemet.
Även om jag håller Mora som jumbo tycker jag att de har gjort det smart genom att avvakta fram till efter jul innan de värvar in tre, fyra spelare för att kunna säkra nytt kontrakt, för det är precis vad den här säsongen handlar om för Mora.

* * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny