Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

NHL pekar med långfingrat åt resten av hockeyvärlden

Världens mäktigaste hockeyliga NHL är öppet för fuskare, något annat vore helt fel att påstå.
Det visar de med all önskvärd tydlighet när de välkomnar, den i Europa dopingavstängda, Denis Zaripov. Samtidigt kanske jag bör hålla tyst, har ju själv tagit ett prestationshöjande preparat.

NHL och spelarfacket NHLPA har en mildare syns när det handlar om vilka preparat man stoppar i sig vilket gör att KHL stjärnan Denis Zaripov kan spela i världens bästa hockeyliga.
Det känns moraliskt jävligt fel och en fuskare är alltid en fuskare oavsett om han eller hon kommer från Sverige, Ryssland eller USA.
Regler för doping måste striktas upp och användandet av otillåtna preparat måste vara detsamma världen över och lika i alla sporter.
Även i NHL!

Under World Cup som spelades för drygt ett år sedan fick tex Finlands antidopningsbyrån inte testa spelarna på grund av ett avtal mellan NHL/NHLPA och Wada.
I avtalet stod det att Wada med dess olika filialer inte får testa spelarna under World Cup.
Dessutom.
Vilka preparat som är förbjuda i NHL är inte heller känt eftersom listan på förbjudna ämnen inte har publicerats
Märkligt kan man tycka.
Återigen.
NHL styr.

Hockeyn har genom åren varit skonade från doping och i Sverige har jag personligen endast stött på ett dopingfall. Det var 2010 när min dåvarande lagkamrat Robin Rahm petat kroppen full med anabola steroider.
Signalerna borde varit tydliga.  Hade det handlat om tex friidrott skulle varje varningsklocka ha ringt.
Men eftersom hockeyn har varit skonad från dopingfall höjde jag inte direkt på ögonbrynen trots att Rahms (som erkände) muskler växt i en takt som inte var mänsklig.

För så är det. Doping sker inte inom hockeyn. Eller hur?
Host, host. Välkommen till NHL och dess farmarliga.

Jag har själv spelat i farmarligan och sett en del spelare på nära håll. Visst förekom det preparat som inte är lagliga i Sverige. Utan tvekan.
Jag skulle kunna sitta och kasta skit på allt och alla men faktum är att jag själv lockades av prova ett förbjudet preparat.
Inte i ett uppbyggande syfte utan efedrin som ger en uppiggande effekt.
I Sverige är detta dopingklassat men inte i NHL och dess farmarligor. Framförallt handlar det om Sudafed- tabletter mot förkylning som innehåller efedrin (Efedrin står på WADA:s dopinglista över förbjudna medel inom idrotten).
Dessa tog mer eller mindre alla spelare nån gång under säsongen och det handlade inte alltid om att bota en förkylning.
Vid ett tillfälle tog jag en renodlad efedrintablett. Det var knappast att rekommendera. För er som någon gång sett mig spela inser att min kropp och framförallt mina händer knappast gynnades av att kroppen och framförallt händerna delvis skakade. Hur pigg jag än må ha känt mig vägde detta inte upp för det negativa.
Dessutom var ångesten över att gjort något som moraliskt sätt kändes fel, även om det inte var otillåtet i USA, jobbig att hantera.

Jag tycker det är för jävligt att NHL inte tar dopingfrågan på allvar. En första tydlig markering vore att följa Internationella ishockeyförbundets avstängning på Denis Zaripov. 
NHL skickar i alla fall upp det längsta fingret på handen och skiter fullständigt i Internationella Ishockeyförbundet.
Det är helt åt helvete.

Tack för att ni tog er tid

Sanny