Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Spelarna jag är extra nyfiken på

Innan jag tar sats och går igenom samtliga lag inför säsongen ska jag titta närmare på en spelare i varje lag som jag är lite extra nyfiken på och som jag förväntar mig kunna göra stora avtryck i SHL.
Det behöver nödvändigtvis inte var den jag anser vara bäst eller den yngsta eller äldsta för den delen.

Här är 14 spelare jag är lite extra spänd att få se under säsongen.

Brynäs – Aaron Palushaj

170825 Aaron Palushaj of BrynŠs celebrates the 1-1 goal during the CHL game between BrynŠs and IFK Helsinki on August, 25 2017 in GŠvle. Photo: Simon HastegŒrd / BILDBYRN / Cop 118
Photo: Simon HastegŒård / BILDBYRÅN /

Som alltid har Brynäs ett spännande lag med en uppsjö av offensiv talang och spets. Linus Ölund och Jesper Boqvist är två unga spelare som kommer göra avtryck redan i år.
Nyförvärvet Aaron Palushaj är en meriterad spelare som är är i Gävle för att ta plats i en ledande kedja. För att tala klartext, Palushaj ska vara en stjärna. Med bra teknik och härligt driv i skridskoåkningen kan sportchefen Stefan Bengtzén (värvade bäst i fjol) återigen lyckats med en transatlantisk värvning.
Mina rapporter sa tidigt att Palushaj skulle ha tappat lite av sin glöd och haft ett par säsonger med medioker offensiv utdelning. Rapporterna från Gävle i och runt laget samt initierade journalister säger dock raka motsatsen.

Djurgården- Tom Nilsson

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRŁN /
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRŁN /

Stockholmarnas svagaste lagdel är tveklöst dess backsida och det är inte annat än att jag undrar hur man egentligen tänkt när man satt ihop den. Det ska inte på något sätt ta ära och berömmelse från Tom Nilsson som är en riktigt bra och rejäl back. Nilssons styrka ligger i det fysiska spelet men likväl kan han hantera pucken i egen zon och slå ett bra förstapass. Om Djurgården kommer ta sig an SHL på samma sätt som man gjorde i fjol genom att hålla i pucken och spela sig ur situationer i framförallt egen zon kommer Nilsson ha en nyckelroll.
Nilsson måste hålla sig frisk annars kommer Djurgården få stora problem i vinter.

Frölunda- Rasmus Dahlin

 Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / 

Det är ingen tvekan om att seriens mest spännande spelare återfinns i Göteborg. Rasmus Dahlin har redan nu målats upp som svensk hockeys nästa superback och det är svårt att inte hålla med när man ser Dahlin på isen där hans enorma kapacitet framförallt i spelet med puck sticker ut.
Jag räknar med att Dahlin redan i år blir en topptre back i Roger Rönnbergs lagbygge.

Färjestad- Joakim Nygård

Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /
Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

En av seriens skickligaste och kanske den allra snabbaste spelaren är tveklöst Joakim Nygård. Trots minimalt med speltid i powerplay svarade han för 29 poäng i fjol.
Kan Nygård bli rakare i spelet, ta närmsta vägen mot mål och bli mer distinkt avsluten kommer effektiv att öka och Rikard Grönborg ha svårt att hålla Nygård utanför Tre Kronor.

HV71- Sebastian Wännström

Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /
Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Mästarna har tappat en del spelare av hög kaliber, framförallt på forwardsidan, men ersättarna går in av för hackor. Fjolårets succéman i Hockeyallsven Victor Ejdsell är spännande men en spelare som jag har än större förväntningar och förhoppningar på är Sebastian Wännström som tvingades avsluta säsongen i förtid i fjol efter sviterna av en hjärnskakning. Dessförinnan hade vi fått en försmak av Wännströms kapacitet och fram till att han blev skadad var han en av seriens bästa spelare. Väldigt irrationell, tekniskt och med bra fart i spelet känns han som klippt och skuren för HV’s spelsätt med intensiv hockey med ett offensiv grundtänk.
Förutsatt att Wennström är i slag och tillbaka efter skadan (vågar ge sig in i situationer) kommer han vara en stor tillgång i HV’s jakt på ta hem guldet igen.

Karlskrona- Konstantin Komarek

170817 Karlskronas Konstantin Komarek under trŠningsmatchen i ishockey mellan Tingsryd och Karlskrona den 17 augusti 2017 i Tingsryd. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Hur ska Karlskrona lyckas ta nästa steg och etablera sig i SHL?
Faktum är att tränarduon Ove Molin och Mikael Aaro måste se till att varje spelare blir bättre under säsongen. Pengar att värva färdiga SHL spelare finns helt enkelt inte.
En med väldigt hög potential, som vi stundtals fick se under fjolåret, är nyförvärvet från Malmö Konstantin Komarek. Bitvis och framförallt när han var frisk visade Komarek att det finns spetskompetens i form av i huvudsak spelförståelse.
I Karlskrona finns det mer utrymme att få istid och på så sätt ökar chanserna att visa att han hör hemma på den här nivån.
Komarek vid sidan av Mattias Guter låter på förhand som en duo som kan göra succé.

Linköping- Tony Mårtensson

121110 Ishockey, Karjala Tournament, Finland - Sverige: Tony MŒrtensson, Sverige. © BildbyrŒn - 86307 - Foto: Joel Marklund / BILDBYRN
© BildbyråŒn – 86307 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRŁN/

En spelare det kanske inte pratats om så mycket är Tony Mårtensson.
Och visst, det var några år sedan han spelade i SHL och tempot i ligan är av ett helt annan snitt än när han lämnade 2010.
Likväl. Mårtensson är en av de hockeysmartaste jag spelat tillsammans med, läser spelet väl och har en förmåga att se möjligheter och sekvenser innan de ens uppståt. Kan i och med detta styra en hel kedja och har fortfarande förmågan att göra sina kedjekamrater bättre.
Är inte den mest talföra personen i omklädningsrummet men likväl en spelare som omgivningen ser upp till. Det gjorde spelarna i Tre Kronor 2010 när vi spelade tillsammans och det lär även Linköpingsspelarna göra i år.
I powerplay kommer han få en stor roll och lär säkerligen göra en del poäng.
Med andra ord. Mårtensson har mer att ge.

Luleå- Einar Emanuelsson och Isac Lundeström

170112 LuleŒs Einar Emanuelsson jublar efter 1-1 under ishockeymatchen i SHL mellan LuleŒ och SkellefteŒ den 12 januari 2017 i LuleŒ. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRN / Cop 116
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN /

I norr är det två spelare, Einar Emanuelsson och Isac Lundeström, som sticker ut och är anledningen att jag faktiskt längtar att få åka till Luleå och jobba.
Med tanke på att konkurrensen inte direkt är mördande lär varken Emanuelsson eller Lundeström bli begravda i en fjärdekedja utan istid i powerplay.
Emanuelsson är mer av en målgörare, en av få högerskyttar i Luleå, och kommer få chans att göra poäng och mål i framförallt powerplay, där hans brorsa Petter egentligen är den naturliga utmanaren på positionen i vänster cirkelkant i Powerplay.
Lundeström är mer av en spelfördelare med bra balans och blick för spelet.

https://www.youtube.com/watch?v=qGUCWZXnYAU

Malmö- Max Görtz

170826 Malmš Redhawks Max Gšrtz gšr 1-2 bakom Stavanger Oilers mŒlvakt Henrik Holm under ishockeymatchen i CHL mellan Stavanger Oilers och Malmš Redhawks den 26 augusti 2017 i Stavanger. Foto: Vegard Wivestad Gr¿tt / BILDBYRN / Kod VG
Foto: Vegard Wivestad / BILDBYRÅN /

Malmö har gjort några riktigt bra värvningar och känns som ett lag för den övre halvan. Ett av nyförvärven, som jag själv spelat med, och vet vilken kapacitet han har är Max Görtz. För tre säsonger sedan gjorde han 14 mål i Frölunda och med ett stort förtroende i powerplay tror jag säkert han återigen kan nå upp i dessa siffror. Dessutom är Görtz en aggressiv spelare som kan spela i en offensiv toppkedja likväl som i en checkingline.

Mora- Andrew Rowe

170818 Moras Andrew Rowe poserar fšr ett portrŠtt den 18 augusti 2017 i Mora. Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205
Foto: Pelle Bšörjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Masarna är rejält nederlagstippade inför säsongen. Och visst. Nykomlingen lär få det tufft men likväl saknas det inte intressanta spelare som är redo för SHL. Mathias Bromé har ett härligt munläder och borde kunna göra en del poäng. Jacob Nilsson skulle spelat i SHL oavsett om Mora gick upp eller ej.
Den spelaren som jag tror kan göra succé och avtryck lite i skymundan är nyförvärvet Andrew Rowe.
Han är välscoutad av Moras tidigare tränare Jeremy Colliton och via sin fart och intensitet passar han väl in i Moras sätt att spela.

Rögle- Juhamatti Aaltonen

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Kraven på Rögle har höjts inför den här säsongen efter en del väldigt intressanta värvningar. Ted Brithén är den bästa medan Juhamatti Aaltonen är den med högst potential och spets. Statusen på Aaltonen är jag dock osäker på. I sina bästa stunder är han tveklöst en artist och en spelare som säljer biljetter.
Hur vanligt förekommande kommer dessa insatser att vara?
Baserat på fjolåret och framförallt slutspelet (där han blev petad) i den finska ligan finns det anledning till oro. Samtidigt. Aaltonen trivdes bra senast han var i Rögle och kan säkerligen studsa tillbaka. Gör han det är Rögle och hela SHL att gratulera.

Skellefteå- Morgan Ellis

170819 SkellefteŒs Morgan Ellis under en trŠningsmatch i ishockey mellan SkellefteŒ och Sparta Sarpsborg den 19 augusti 2017 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN /

Skellefteås svagaste lagdel är backsidan där Niclas Burström, Fredrik Lindgren och Sebastian Aho lämnat stora tomrum efter sig. Kan Morgan Ellis vara ersättaren som fyller luckan?
Ellis har ett bra spelsinne och borde passa väl in i Skellefteås sätt att spela. Frågan är hur långt tid det tar för Ellis att anpassa sig till spelet i SHL.
Om Ellis får stå på blålinjen, som ensam back i Powerplay, kan han i form av högerskytt finna ett bra samarbete med Joakim Lindström som dominerar i sin vänstra tekningscirkel. Det borde ge utrymme för Ellis direktskott och således kan han göra en del mål och poäng.

Växjö- Elias Pettersson

(Newspix24/Kalle Parkkinen) © BildbyråŒn
(Newspix24/Kalle Parkkinen)© BildbyråŒn

Smålänningarna vann dragkampen om Elias Pettersson, en av svensk hockey största talanger. Hur bra kan Pettersson bli redan den här säsongen? Det är nog en av de mest spännande frågorna att söka svar på.
Jag tror han kommer att göra stor succé och med sin tekniska briljans blir han en stor profil i SHL.
Utmaningen ligger i att kunna hantera det mer tighta och fysiska spelet i SHL och vara en pålitliga spelare match efter match. Pettersson är nog den spelare vid sidan av Rasmus Dahlin jag är mest nyfiken på inför säsongen.

Örebro- Joakim Andersson

170808 …rebros Joakim Andersson poserar fšr ett portrŠtt den 8 augusti 2017 i …rebro . Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205
Foto: Pelle Bšörjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

I fjol var Joakim Andersson en rejäl prestigevärvning när han lämnade Detroit Red Wings för Örebro. Säsongen förstördes dock av skador och en hela året tillbringas på läktarn eller hos sjukgymnasten.
Nu är Andersson frisk och tillbaka i spel och förväntningarna är fortsatt höga på den NHL meriterade centern. I Örebro, som har ett rätt ihåligt lag, kommer Andersson få en stor roll.
Vilken status har Andersson efter ett år utan hockey?
Det ska bli spännande att se.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny