Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Det måste förändras

Går det ens att ta Champions Hockey League på allvar när det är en del lag som knappt håller en Hockeyallsvensk nivå?
Jag är osäker.

Igår drog CHL igång, en turnering som nu gör sin fjärde säsong.
Intresset från den svenska publiken har varit svagt och jag förstår delvis varför. Även om jag såg en bra och stundtals rolig match mellan Frölunda och Zürich igår kan jag konstatera att turneringen innehåller för många lag för att den ska inledningsvis ska fånga intresset från den breda hockeypubliken.

Jag vet att klubbarna tycker det är viktigt att synas i Europa och man pratar ofta om CHL som ”bättre än vanliga träningsmatcher” under försäsongen. Det köper jag. Och visst. När det börjar vankas semifinal och framförallt final börjar även jag vakna till liv. Finalen i fjol mellan Frölunda och Sparta Prag var en sevärd och rolig match på alla sätt…
Vägen dit är dock alltför lång.

Jag kollade igenom lite höjdpunkter från gårdagens CHL matcher och kan snabbt slå fast att den innehåller för många lag och några som är på tok för dåliga.
Det gör delvis gruppspelet ointressant och jag är därför osäker om den svenska publiken någonsin kommer att lockas på samma sätt som den gör nere i Europa.

Hur stort ansvar ska CHL ta för att bredda hockeyn så att lag som Cardiff, Gap, Comarch Cracovia och Neman Grodno får mäta sig med topplag från Sverige, Schweiz och Finland?
Även om CHL inför den här säsongen spetsades till där deltagandet baseras på prestationer i den inhemska ligan mot tidigare när vissa lag var garanterande en plats finns det ändringar som måste göras.
Precis som fotbollens Champions League anser jag att hockeyn bör få in något form av kvalsystem för att faktiskt kvalitetssäkra själva producent CHL.
Ta någon minut och se höjdpunkterna från gårdagens möte mellan Davos och Cardiff så förstår ni vad jag menar.

Just nu är det lag som är för dåliga rent ut sagt och det är varken bra för lagen eller turneringen i stort.
Matcherna mellan topplag från olika ligor likt den mellan Frölunda och Zürich igår är ändå matcher som fyller ett syfte och faktiskt bygger turneringen.
Fler sådana matcher i ett tidigt skede i turneringen är nog ett måste för att CHL ens ska kunna få fäste i Sverige. Det är nog viktigare än att prispengarna ökar.

Tack för att ni tog er tid

Sanny