Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Glöm landslagsstjärnan

SHL lag, supportrar och vi i media, sluta dröm om Richard Gynge!
Han kommer inte att spela i SHL den här säsongen.
Jag ska förklara varför.

170414 Sveriges Richard Gynge under ishockeymatchen mellan Sverige och Lettland den 14 April 2017 i SšdertŠlje.  Foto: Kenta Jšnsson / BILDBYRN / Cop 210
Foto: Kenta Jöšnsson / BILDBYRÅN /

För ett par veckor sedan fick John Norman lämna sin KHL klubb Torpedo Nizhny Novgorod och direkt hamnade han på tapeten hos diverse SHL lag.
I måndags fick Richard Gynge beskedet att han inte längre är önskvärd hos det kinesiska KHL laget Kunlun Red Star.
Det dröjde inte länge innan Växjösupportrarna började hoppas på en återkomst. Jag också för den delen.
Andra KHL klubbar har möjlighet att ta över Gynges kontrakt inom 48 timmar (går ut ikväll) annars kan han skickas till farmarligan vilket i sin tur brukar vara en tidsfråga innan spelaren tillslut köps ut från sitt kontrakt.

Som alltid när den här typen av saker sker, speciellt rörande KHL, landar snacket tillslut in på skatter varpå spelaren väljer att stanna utomlands.

Jag kontaktade specialister hos PwC kring dessa frågor samt ett par av Sveriges största agenter för att råda klarhet.
Hur stor betydelse har skatterna och är det ens ett alternativ för spelaren att återvända till Sverige? 

Jag kom fram till följande:

Spelare X spelar i Ryssland och ett kontrakt som ger honom fyra miljoner kronor per säsong där inkomstkatten i Ryssland ligger på 13% .
Kontraktet löper månadsvis och och sammanlagt betalas ca två miljoner kronor ut mellan augusti och december medan resterande två miljoner betalas ut mellan januari och april.
 .
Under 2017 har spelare X betalat 13% i skatt på två miljoner kronor vilket är 260 000 kr.
När han sedan väljer att flytta hem till Sverige igen, förutsatt att han inte arbetat utomlands längre än 183 dagar i sträck,  måste han redovisa sin inkomst och hur mycket han har betalat i skatt vilket gör att pengarna han tjänat i Ryssland måste beskattas även i Sverige till en procentsats på uppåt 58- 59%.
Eftersom spelare X redan betalt 13 % skatt i Ryssland behöver han betala ytterligare 45 % (45+13=58) i Sverige.
Dvs ytterligare ca 900 000 kr ska han betala in till skatteverket om han väljer att flytta hem till Sverige förutsatt att han inte varit utomlands i minst 183 dagar.

Är det även så att spelaren blir utköpt ur sitt kontrakt (innan KHL säsongen startar är det 25 % annars är det 50% av kontraktsvärdet) måste således även den summan att redovisas.
Med en beräknad lön på fyra miljoner kronor per säsong får spelare X 25% av kontraktsvärdets vid ett utköp. Alltså en miljon kronor på vilket han betalar 13% skatt på (130 000 kr).
Påslaget på ytterligare 45% (för att nå upp till den svenska inkomstkatten på ca 58%) gör att spelaren får betala ytterligare ca 450 000 kr.
Det betyder att en spelare som, i det här fallet spelet i KHL minst en säsong, och får sparken från sin klubb måste betala en tilläggsskatt på ca 1 350 000 kr för att få spela i Sverige och SHL.

Då ska man ha i åtanke att ett kontraktsvärde på fyra miljoner är ett kontrakt i underkant i KHL.
Spelare som tex Dennis Everberg och Johan Sundström tjänar säkerligen minst det dubbla.

Som vanligt när det kommer till den här typen av diskussioner finns det de som tycker att spelaren ska komma hem och betala skatt som alla andra och ställa upp för det lag han (kanske) tidigare har representerat.
Jag köper det inte. Man väljer KHL i huvudsak för pengarna.
Allt annat är skitsnack.
Att ta ett år, eller fler, för att säkra sin framtid är inget att ens ifrågasatta.
Men att kräva eller att förvänta sig att en spelare betalar närmare 1,5 miljoner att komma hem och spela är nog en utopi och när det kommer till de här summorna varken kan eller ska SHL lagen konkurrera.
Uträkningen ovan ger kanske lite perspektiv på vilka förväntningar man kan ha på eventuella återvändare från KHL.

Tack för att ni tog er tid

Sanny