Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

De tio bästa backarna

Att utse seriens bästa backar är på gränsen till en övermäktig uppgift.
Såklart finns det många skickliga backar i SHL men det går samtidigt inte att sticka under stol med att det är just på backsidan som SHL dränerats på spets de senaste åren.
Bara från i fjol kan vi räkna bort namn som Henrik Tömmernes, Magnus Nygren, Nicklas Burström, Sebastian Aho, Philip Holm, Calle Rosén, André Benoit, Emil Johansson, Andreas Borgman, Nicholas Bailen, Christian Jaros och Linus Hulström.
Tolv backar som alla varit aktuella för en topp tio placering. Tveklöst.
Likväl finns det fortfarande många duktiga backar men jämnheten är slående vilket göra att 15-20 namn är aktuella för topp tio.

Det här är vad jag tillslut kom fram till.
Håll till godo

10- Mattias Karlsson Karlskrona

170309 Karlskronas Mattias Karlsson   deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och …rebro den 8 mars 2017 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN / Cop 214
Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN /

Det är svårt att sätta ord på ”Kolans” betydelse för Karlskrona med sin rutin och pondus. Det visade sig bli en rejäl jackpot för Karlskrona när dåvarande sportchefen Mikael Sundlöv skrev ett tvåårskontrakt med backjätten. Loggar mängder med minuter och var faktiskt den spelare som snittade mest istid (23.26 min/match) i SHL i fjol.
Stor, stark och med ett bra spelsinne. Borde kunna skaffa sig mer utrymme för sitt fina handledsskott.
En klippa.

9- Lawrence Pilut HV71

170429 HV71:s Lawrence Pilut under final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91775
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

En personlig favorit som stadigt utvecklats i HV71 utan att egentligen få några större rubriker. Rörlig på skridskorna med ett fint spelsinne som passar perfekt in i HV’s fartfyllda spelidé.
Kommer säkerligen att ta ytterligare ett eller två steg och när säsongen väl summeras är vi nog fler som insett ”Piluttens” storhet.

8- Ilari Melart Färjestad

170307 LuleŒs Ilari Melart under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och LuleŒ den 7 mars 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN /

Tog enorma kliv under fjolåret och, sett över hela säsongen, var han Luleås överlägset bästa back.
Stor, tuff, reläj och otäckt tuff att möta men samtidigt betydligt bättre i spelet med puck än vad han får erkännande för.
I Färjestad kommer Melart få en stor roll och säkerligen istid även powerplay samt en spelare som värmlänningarna kommer bygga sitt lag kring.

7- Kristian Näkyvä Linköping

 

161228 Linkšpings Kristian NŠkyvŠ under ishockeymatchen i SHL mellan FŠrjestad och Linkšping den 28 december 2016 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRN / kod FK / Cop 185

Inledde knappast förtroendeingivande i fjol med stundtals slarvigt spel som kostade laget poäng. Det gick till och med så långt att delar av hemmapubliken buade åt honom när hans namn presenterades inför match. Märkligt nog verkade inte detta bekomma Näkyvä som stadigt utvecklade sitt spel, med hjälp av bland annat assisterande tränaren Klas Östman, och under den andra halvan av säsongen var han en av seriens bästa backar. Den stora uppsidan ligger i det offensiva spelet där speluppbyggnaden bakifrån är förstklassig. Det jag saknade både i fjol med Linköping och i Luleå (2014-2015) är en större jämnhet i spelet över tid.

6- Daniel Rahimi Växjö

160321 Linkšpings Daniel Rahimi under kvartsfinal 3 i SHL mellan Linkšping och VŠxjš den 21 mars 2016 i Linkšping.  Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRN / Cop 111
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN /

Under åren i Linköping utvecklade Rahimi sin puckhantering och gick från att vara en rätt begränsad defensiv back till att vara mer ansvarstagande över hela isen. Numera följer han med upp i anfallen och vågar stå kvar på offensiv blå och läsa av spelet i en större utsträckning. Det har gjort att Rahimi är närmare spelet och inte längre behöver jaga de stora tacklingarna och på så sätt gå bort sig och tappa sin position.
Styrkan ligger tveklöst i den egna zonen där Rahimi är stenhård att möta. En nyckelspelare för Växjö och precis den spelartyper man saknade i fjol.

5- Niklas Arell Malmö

170807 Niklas Arell under Malmš Redhawks ispremiŠr den 7 augusti 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35343
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

Var riktigt bra i Karlskrona i fjol där han äntligen tog det kliv jag trodde han skulle ta i Färjestad för ett par säsonger sedan.
I Malmö ökar pressen och förväntningarna är att han ska ta steget och bli en toppback i serien. Svårigheten för Arell blir att han måste inse att han är en stjärnback i SHL men att det inte ska gå ut över enkelheten i hans spel. En ekvation som inte alltid är helt lätt att hantera. Arell är som bäst när han gör ett snabbt första pass och sedan använder sin skridskoåkning och tyngd för att följa med i anfallen. Då har han även fart med sig när spelet vänder vilket gör att hans 100 kg aldrig blir stillastående.
Är förmodligen den spelaren i hela SHL som är bäst tränad.

4- Simon Bertilsson Brynäs

170408 BrynŠs Simon Bertilsson under semifinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan BrynŠs och Fršlunda den 8 april 2017 i GŠvle.  Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån /

Fick äntligen vara relativt skadefri under fjolåret vilket minsann inte hör till vanligheterna. Är rejäl i spelet och den back i SHL som hanterar det fysiska spelet bäst av alla. Spelar numera också smartare och gör bättre värderingar när han ska kliva på eller vara mer återhållsam. Det har gjort att skadorna inte är lika frekvent förekommande och att han sällan går bort sig i markeringsspelet. Håller sig Bertilsson skadefri kommer han att spela OS hockey i februari.

3- Eric Martinsson Växjö

170323 VŠxjšs Eric Martinsson under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Malmš Redhawks och VŠxjš den 23 mars 2017 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91744
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Fick ett rejält genombrott i slutspelet 2016 och redan då fanns det locktoner från NHL vilket det även gjorde i våras. Trots det har Martinsson prioriterat Växjö och SHL vilket vi ska vara glada för. Fjolåret var helt okej men Martinsson hamnade snabbt i skuggan av Philip Holm och Calle Rosén som inför den här säsongen testar lyckan i Nordamerika.
Nästa backexport från Växjö kommer garanterat att vara Martinssons som lär få massvis med istid hos Växjö som annars har en högst medioker backsida. Martinssons absoluta styrka i spelet är när han transporterar upp pucken med bestämdhet och utnyttjar sin fina skridskoåkning. Då är det få som hänger med.

2- Chad Billins Linköping

160204 Linkšpings Chad Billins under ishockeymatchen i SHL mellan Linkšping och MODO den 4 februari 2016 i Linkšping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRN / Cop 102
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

En av årets bästa värvningar i SHL som kommer att vara en viktig pjäs i Linköpings jakt på klubbens första guld. Offensivt sätt är Billins kanske hela seriens bästa back.
Rörlig på skridskorna och trots sin brist på centimeter sköter han jobbet i defensiven och via sina fina skridskoåkning hamnar han sällan på fel sida i egen zon och är således en pålitlig spelare över hela banan.

1- Ryan Gunderson Brynäs

170429 BrynŠs Ryan Gunderson under final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN /

Det mesta är nog redan sagt om Gunderson vid det här laget. En stjärna i SHL som ständigt levererar även om poängskörden var mindre än beräknad i fjol. När jag står mellan avbytarbåsen och kommenterar matcherna får jag på nära håll se Gundersons storhet. Sätter aldrig sig själv eller sina medspelare i dåliga situationer, löser problemen med enkelhet och ackuratess där hans felmarginal är extremt låg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fotnot: Jag har räknat bort Luleås Christian Jaros som jag tror kommer att spela i Ottawas organisation.
Ungtuppar och blivande stjärnbackar som Timothy Liljegren, Erik Brännström och Rasmus Dahlin har i dagsläget presterat för lite på SHL nivå även om de mycket väl kan tillhöra seriens bästa när grundserien summeras framåt våren.
De finns istället under kategorin genombrott 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Har du förslag på listor eller något annat spännande kan du kontakta mig på  Twitter eller Facebook.
Tack för alla de tips som strömat in.

Näst på tur. SHL’s tio bästa forwards.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny