Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Seriens bästa målvakter

På frågan vem som är lagets viktigaste spelare svarar de flesta kollektivet. Är man påstridig och kräver ett mer preciserat svar säger 99 av 100 att det nog är målvakten.
Och visst, tveklöst är han lagets viktigaste spelare och när det väl vankas slutspel kan jag inte dra mig till minnes att något lag någonsin vunnit SM guld med en svag sista utpost.

Därför är listan med seriens fem bästa målvakter den allra hetaste:

5- Linus Söderström HV71

170429 HV71:s mŒlvakt Linus Sšderstršm jublar med SM-pokalen LeMat efter att HV71 blivit svenska mŠstare under final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91775
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Stod för en imponerande debutsäsong och under den andra halvan av serien var en fullkomligt briljant. Trots sin ålder (20 år) har han ett enormt lugn omkring sig och de få gånger han gjorde ett misstag bekom honom inte utan fokus låg hela tiden på nästa puck. En egenskap tillsammans med hans tekniska briljans som kommer ta honom väldigt långt i sin karriär.
I Söderströms utveckling förtjänar målvaktstränaren William Rahm som gjort ett väldigt bra och gediget arbete med Söderström. Som vanligt när det går bra för någon finns det alltid de som vill sola sig i glansen och ta på sig en del av äran. William Rahm har jobbat metodiskt och hållit sig i bakgrunden. Det förtjänar han respekt för.

4- Joni Ortio Skellefteå

170327 SkellefteŒs mŒlvakt Joni Ortio  under kvartsfinal 6 i  ishockeymatchen i SHL slutspelet mellan SkellefteŒ och Fršlunda den 27 mars 2017 i SkellefteŒ. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRN / Cop 117
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Tyvärr fick Ortio inte riktigt erkännandet han förtjänade i fjol eftersom Skellefteå med nöd och näppe sladdade in på en sjätte plats i serien efter sex raka seriesegrar.
Faktum är att utan Joni Ortio skulle laget tvingats spela en oviss åttondel eftersom den finländska väggen storspelade (räddade) laget flertalet gånger under säsongen och har, enligt målvaktsexperternas expert, Petter Rönnqvist en överlägset tekniskt grundspel och rörelsemönster.
Jag skulle även gå så långt som att säga att Joni Ortio är Skellefteås bästa målvakt i modern tid vilket han visade i slutspelet där han var överjävligt bra, trots nederlaget, mot Frölunda.

3- Jonas Gustavsson Linköping

170803 Linkšpings Jonas Gustavsson poserar fšr ett portrŠtt den 3 augusti 2017 i Linkšping.  Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205
Foto: Pelle Bšörjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Det råder inga som helst tvivel om att Gustavsson är en målvakt av högsta klass. Likväl som han är trea på den här listan kan han vara det givna valet när OS drar igång i februari.
Hamnade i ett fack borta i Nordamerika men man ska ändå ha i åtanke att lyckas spela där i åtta säsonger. Det om nåt tyder på klass.
Har en bra spelförståelse och är väldigt akrobatisk i mål. Kan göra de mest omöjliga räddningarna och bör kunna ge Linköping ett rejält lyft förutsatt att han håller sig frisk.

2- Oscar Alsenfelt Malmö

170409 Malmš Redhawks mŒlvakt Oscar Alsenfelt under semifinal 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och Malmš Redhawks den 9 april 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN /

Stod för en lysande säsong och belönades välförtjänt på SHL Awards som säsongens bästa målvakt. Jag röstade även på Alsenfelt som fjolårets mest värdefulla spelare vilket senare gick till Skellefteås Joakim Lindström.
Alsenfelts största styrka är han aldrig ger upp på någon puck och kan därför stå för spektakulära räddningar. I fjol var han bättre tränad och förberedd för säsongen och orkade därför hålla fokus länge perioder och således klarade av att spela på en helt annan nivå än tidigare. Har även finslipat sin teknik och är numera en mer komplett målvakt. Dessutom har Alsenfelt tuffast tänkbara konkurrens i form av Christopher Nihlstorp vilket sporrar och gör att Alsenfelt måste prestera på topp för att förtjäna sin speltid.

1- Victor Fasth Växjö

170508 Sveriges mŒlvakt Viktor Fasth under ishockeymatchen mellan USA och Sverige pŒ ishockey-VM den 8 maj 2017 i Kšln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87443
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Tillbaka i Växjö och på jakt efter att ge klubben ett SM guld.
Komplett i målet. Likväl som han täcker ytorna väl är han rörlig och har en stor spelförståelse , det sistnämnda skiljer en bra målvakt från en förstklassig dito.
Har ett enormt fokus i och kring matcher vilket de som spelat med honom vittnar om.
Nu får Fasth räkna med enormt mycket istid vilket han inte haft de senaste åren i KHL och CSKA Moskva.
Min uppfattning om Fasth är att han växer med uppgiften, alltid är en målvakt att räkna med och som håller en enorm hög lägstanivå. Inledde VM som förstamålvakt i fjol innan en viss Henrik Lundqvist anslöt sent.
Given i OS truppen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

En sak är säker. Aldrig tidigare har SHL haft så bra målvakter som i år.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Har du förslag på listor eller något annat spännande kan du kontakta mig på  Twitter eller Facebook.
Tack för alla de tips som strömat in.

På fredag listar jag, på er begäran, seriens tio bästa backar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny