Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seriens bästa transatlanter

Idag är det dags att ranka seriens bästa transatlanter när jag fortsätter att lista några av seriens bästa i olika kategorier.
Varför just transatlanter (eller nordamerikaner om ni så vill) kanske ni undrar?
Det finns ett smörgåsbord av skickliga spelare i farmarligan som är på gränsen till NHL men av olika anledningar inte lyckas etablera sig i världens bästa hockeyliga.
En lyckad nordamerikansk värvning kan vara skillnad på att undvika kval, gå till slutspel eller till och med ta SM guld medan det motsatta kan kosta lagen enormt mycket.

Se på Brynäs i fjol fick jackpot när de värvade Daniel Paille, Ryan Gunderson och Kevin Clark som i allra högsta grad var delaktig i Brynäs avancemang till finalen.
Eller motsatsen Luleå, där framförallt Tim Kennedy och Kyle Mouillierat floppade och till viss del även Daine Todd.
Det ger en tydlig bild av hur och vilken skillnad en lyckad nordamerikans värvning kan vara.

Jag har rankat, vad jag anser, vara seriens bästa nordamerikaner. Spelare som kommer göra en stor skillnad för sitt lags framgångar och sätta stort avtryck i SHL.

Kevin Gagné Rögle

170811 Ršgles Kevin GagnŽ under trŠningsmatchen i ishockey mellan Tingsryd och Ršgle den 11 augusti 2017 i Tingsryd. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Än så länge oprövad på SHL nivå. Men jäklar så bra Gagné var när Mora avancerade till SHL i fjol.
Nu ska Rögle spela ett snabbare och mer intensivare spel och i den ambitionen är Gagné en nyckelpjäs. Väldigt rörlig på skridskorna och med ett bra förstapass och egenskaper som gör honom unik i Rögles backuppsättning (beroende på om Timothy Liljegren stannar eller ej) och lär således få massvis med istid. Ska bli spännande att följa.

Derek Roy Linköping

170803 Linkšpings Derek Roy poserar fšr ett portrŠtt den 3 augusti 2017 i Linkšping.  Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205
Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Ett sanslöst meriterat nyförvärv med 524 poäng på 738 NHL matcher. Såklart har karriären dalat de senaste åren och poängskörden i KHL i fjol är inget som imponerar.
Samtidigt ska man komma ihåg. Roy är 34, alltså inte lastgammal, och lär ha några bra år kvar i tanken.
Det kanske låter märkligt att ifrågasätta en spelare med Roys meritlista men SHL är ingen liga man kommer in i och gör några lätta poäng här och där.
Farten är högre än i tex KHL och alla spelare är mer ansvarstagande i den egna zonen vilket gör att antalet ”gratischanser” är lätträknade.
Det finns frågetecken. Absolut. Samtidigt kan det också bli en härlig profil i SHL som mycket väl skulle kunna vara god för 40 poäng i offensivt starka Linköping.

Daniel Paille Brynäs

170427 BrynŠs Daniel Paille  under final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan BrynŠs och Hv71 den 27 april  2017 i GŠvle. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118
Foto: Simon HastegŒråd / BildbyråŒn /

Dominerade SHL i inledningen av fjolårssäsongen och var mer produktiv än någon förväntade sig. Det avtog dock och stannade på 25 poäng vilket lär vara någonstans där han hamnar i år också. Poänggörande i all ära. Paille är en av seriens bästa nordamerikaner för sin arbetsmoral och framförallt hans betydelse för Brynäs. En stor ledare och pådrivare både på och utanför isen vilken han visade när Brynäs tog sig till final i fjol.

Bud Holloway Skellefteå

170327 SkellefteŒs Bud Holloway i nŠrkamp med Fršlundas Jacob Larsson  under kvartsfinal 6 i  ishockeymatchen i SHL slutspelet mellan SkellefteŒ och Fršlunda den 27 mars 2017 i SkellefteŒ. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRN / Cop 117
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Kom in under säsongen i fjol och visade stundtals sin klass. 22 poäng på 27 matcher är ett dock inte mer än ett godkänt facit från en spelare som Holloway vilket ger en bild av vilka förväntningar som finns på den skickliga kanadensaren.
Kedjan med Pär Lindholm, Oscar Möller och Joakim Lindström känns given som Skellefteås förstakedja. Holloway i sin tur lär bilda en enhet med nyförvärvet Matt Anderson och eventuellt Jesper Olofsson. Det borde betyda att poängskörden landar på minst 40 poäng när grundserien summeras framåt våren.

Kevin Clark Brynäs

170412 BrynŠs Kevin Clark jublar efter 1-0 under semifinal 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan BrynŠs och Fršlunda den 12 april  2017 i GŠvle. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118
Foto: Simon HastegŒård / BildbyråŒn /

En av sportchefen Stefan Bengtzéns många lyckade värvningar var också en viktig del en kedja med Oscar Lindblom och Jesper Jensen som faktiskt var hela seriens bästa.
Vann skytteligan på sina 23 mål och var också väldigt bra i Brynäs väg till finalen där han tillslut vann hela slutspelets poängliga.
Det jag gillar med Clark, utöver hans näsa för mål, är att han ständigt och jämt verkar vara arg på isen vilket gör att han genomför sina byten med stor passion och inlevelse.
Nu är förväntningarna på Clark högt ställda och han lär således vara påpassad på ett helt annat sätt.

Andy Miele Malmö

170807 Malmš Redhawks Andy Miele under Malmš Redhawks ispremiŠr den 7 augusti 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35343
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

Nu går jag på de rapporter jag tagit del av från kontakter i Nordamerika. Om dessa stämmer så kommer Miele att göra succé och ligga med högt upp i poängligan.
Samtidigt har vi sett tidigare exempel på spelare från AHL med stora förväntningar på sig som floppat rejält.
Ett osäkert kort med skyhög potential. Är i första hand en spelfördelare men har även fjor rätt mycket mål i AHL.

Chad Billins Linköping

  Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

Var fullkomligt lysande senast han spelade i Linköping (2015-2016) och stod för imponerande 31 poäng från sin backposition.
Känner till SHL och Linköpings sätt att spela vilket gör att startsträckan inte kommer vara speciellt lång.
Bra på skridskorna med ett lysande förstapass. En klasspelare som kommer göra mängder av poäng i framförallt powerplay.

Ryan Gunderson Brynäs

170429 BrynŠs Ryan Gunderson under final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN /

Var etta på fjolårets lista och många med mig förväntade sig stordåd av den skicklige amerikanen.
Kanske var det rent av så att kraven, förhoppningarna och förväntningarna var för höga?
För visst hade man större förhoppningar även om han på inte på något sätt gjorde en dålig säsong?
Framförallt i slutspelet växte Gunderson rejält och istiden han fick i samband med att Simon Bertilsson skadades var på gränsen till abnorm.
Då spelade han också sin bästa hockey och visade den klass som gör honom unik bland backarna i SHL.
Löser situationerna väl i egen zon med ett bra förstapass och följer gärna med i anfallen.
Den stora skillnad i SHL idag och den Gunderson lämnade 2014 är att alla lag och spelare har blivit bättre på att ligga i skottlinjen och täcka skott. Det påverkade Gunderson rejält och är något som han måste hitta ett motdrag mot för att återigen få igenom hans vassa handledsskott.

Bryan Lerg Rögle

170221 Ršgles Bryan Lerg och Linkšpings Sebastian Karlsson under ishockeymatchen i SHL mellan Ršgle och Linkšping den 21 februari 2017 i €ngelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91715
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

I ett ganska osexigt och skadedrabbat Rögle var Lerg en av få som stack ut i fjol. Med 20 mål, fjärde mest i SHL, och totalt 33 poäng presterade Lerg långt över min förväntan och var tveklöst än av skåningarnas viktigaste spelare.
Jag tror allt detta var en försmak av vad vi kommer att få se i år. I en kedja med smarte Ted Brithén och eventuellt Juhamatti Aaltonen kommer Lerg få än mer plats och utrymme att producera. Jag sticker ut hakan och säger att Lerg kommer att vinna skytteligan på 24 mål.

Ryan Lasch Frölunda

160424 Fršlundas Ryan Lasch jublar efter 2-5 under final 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan SkellefteŒ och Fršlunda den 24 april 2016 i SkellefteŒ. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRN / Cop 117
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN /

En klasspelare återvänder till SHL och Frölunda efter ett år i Bern i den schweiziska ligan.
Det vore direkt respektlöst eller faktiskt okunnigt att inte placera Lasch etta på den här listan. Trollgubben och artisten från USA har en sanslös förmåga att göra poäng och vara en spelare som gör skillnad och som oftast är värd entrépengen. Är svår att komma åt, har låg tyngdpunkt, snabb i vändningar och ett härligt spelsinne och näsa för mål.
Lär göra upp med Skellefteås Joakim Lindström om poängligatiteln.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Har du förslag på listor eller något annat spännande kan ni kontakta mig på  Twitter eller Facebook.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny