Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio genombrottsmän

Svensk hockey är fenomenala på att utveckla och förädla sina talanger och flertalet andra nationer däribland, det Kanadensiska, amerikanska, tjeckiska och finska hockeyförbundet blickar åt vårt håll och försökt ta inspireras och ta lärdom.

Svensk hockey producerar NHL spelare på löpande band och även om vi varje år tvingas vinka adjö till spelare och profiler till NHL, KHL och den schweiziska ligan finns det alltid nya spelare redo att ta deras plats i rampljuset.

Här är tio spelare som jag tror kommer få sitt genombrott i år

10- John Persson Mora

170324 FŠrjestads John Persson blir av med hjŠlmen under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan FŠrjestad och HV71 den 24 mars 2017 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRN / kod FK / Cop 185
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Efter ett par säsonger i Färjestad utan att riktigt fått den utvecklingen som jag trodde kommer han få en framskjuten roll i ett i övrigt mediokert Mora.
Jag skulle inte bli förvånad om Persson gör 15 mål och förutsatt att han finner kemi med Jacob Nilsson eller Matt Bailey i en toppkedja.

9- Michael Lindqvist Färjestad

170215 AIK:s Michael Lindqvist under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Karlskoga den 15 februari 2017 i Stockholm.  Foto: Johanna Lundberg / BildbyrŒn / 135779
Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn /

Nyförvärvet från AIK har alla verktyg för att lyckas slå sig in i SHL och bli en producerande spelare. Snabb, stark, går rakt på mål och ett bra skott samtidigt som han är högerskytt vilket Färjestad inte har ett överflöd av gör att han kommer få chansen i en toppkedja.
Varför inte tillsammans med Rasmus Asplund och Dick Axelsson? I så fall borde han komma upp på en nivå runt b 20-25 poäng.
En smart värvning av Färjestad

8- Einar Emanuelsson Luleå

170228 LuleŒs Einar Emanuelsson med pucken under ishockeymatchen i SHL mellan LuleŒ och Ršgle den 28 februari 2017 i LuleŒ. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRN / Cop 116
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN /

En otroligt härlig spelare som sprudlade av energi i ett annars rätt slätstruket Luleå i fjol.
Samarbetet med Tomas ”Bulan” Berglund kan vara väldigt positivt för Emanuelssons utveckling där ”Bulans” sätt att spela hockey känns som klippt och skuret för Emanuelsson.
Har alla möjligheter att få en roll högt upp i kedjorna och hans fart och energi lär smitta av sig.
Poängmässigt tror jag att vi säkerligen kan förvänta oss minst 20 poäng.

7- Sebastian Collberg Rögle

170221 Ršgles Sebastian Collberg jublar efter mŒl pŒ straff under ishockeymatchen i SHL mellan Ršgle och Linkšping den 21 februari 2017 i €ngelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91715
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Att säga att det är sista chansen för en 23 åring är en smula överdrivet. Men jag undrar om det just i det är fallet är så långt ifrån sanningen.
Den tidigare supertalangen spåddes en lysande karriär när han draftades av Montreal Canadiens 2012.
Utvecklingskurvan har stagnerat och fjolårets säsong i Rögle blev inte så bra som jag förväntade mig.
Nu säger rapporterna att Collberg ska vara i ett helt annat fysiskt slag och förhoppningsvis kan det ge en push i rätt riktning.
Talang och de tekniska förutsättningar har Collberg för att göra runt 30 poäng. Jag tror det kommer i år.
Chansen till rikligt med speltid och en plats långt upp i laguppställningen ligger framför honom och med det tror jag genombrottet kommer.

6- Victor Ejdsell HV71

170323 Karlskogas Victor Ejdsell jublar efter 0-2 under en ishockeymatch i direktkvalet till SHL mellan Ršgle och Karlskoga den 23 mars 2017 i €ngelholm. Foto: Anders Bjurš / BILDBYRN / Cop 145
Foto: Anders Bjurš / BILDBYRÅN /

Poängkungen från Hockeyallsvenskan var eftertraktad och det är inte svårt att förstå varför.
Stor, stark och ett riktigt bra spelsinne är alla attribut som gör att han även kan slå igenom i SHL.
Behöver förbättra farten och intensiteten i sitt spel för att bli en produktiv spelare även i SHL och med tanke på vilken fart som HV71 spelar och således tränar i finns det alla chanser i världen att Edjsell tar det steget och blir en toppspelare även i SHL.

5- Erik Brännström HV71

170304 HV71:s Erik BrŠnnstršm deppar under ishockeymatchen i SHL mellan FŠrjestad och HV71 den 4 mars 2017 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRN / kod FK / Cop 185
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Imponerade stort i HV71 i fjol när han väl fick chansen.
Lugn och trygg med pucken och bra blick för spelet.
I år tror jag han kommer få en större roll med istid i bland annat powerplay.
En blivande stjärnback.

4- Linus Ölund Brynäs

170427 BrynŠs Linus …lund jublar efter 3-4 under final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan BrynŠs och HV71 den 27 april 2017 i GŠvle. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91774
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Kanske fel att ha honom på listan efter den fina utvecklingen han hade efter jul och framförallt i slutspelet.
Nu är han med från start och med ett självförtroende och ingångsvärde som är högre än i fjol. Jag tror på ett rejält genombrott och är inte främmande för att han gör över 35 poäng och även får chansen i Tre Kronor.

3- Timothy Liljegren Rögle

170609 Timothy Liljegren och Lucas Elvenes under en gymtrŠning med ishockeylaget Ršgle den 9 juni 2017 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35340
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /

Var med på listan redan i fjol men säsongen förstördes av körtelfeber som höll Liljegren borta under inledningen av säsongen. Hade sedan svårt att hitta rytmen och känslan i sitt spel.
I år kommer Liljegren in i säsongen kry och fräsch och rapporterna säger att hans fysiska status är mycket bättre än tidigare.
Kommer få istid i powerplay där han med sin skicklighet och spelförståelse kommer få möjlighet att att briljera.
Det finns fortfarande en osäker kring huruvida Liljegren kommer att spela med Rögle i SHL eller om Toronto kommer att plocka över honom redan i år.
Om han stannar tror jag att han gör mellan 20-25 poäng från sin backposition.

2- Elias Pettersson Växjö

161231 Tjeckiens Filip Hronek och Sveriges Elias Pettersson under ishockeymatchen i JVM mellan Sverige och Tjeckien den 31 december 2016 i Montreal. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87375
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Valdes redan som femte spelare av Vancouver Canucks i sommarens draft efter en fin säsong med Timrå.
I Växjö kommer Pettersson få chansen att utvecklas och framförallt ges istiden att producera.
Numera är Växjö en attraktiv plats även för de bästa unga spelarna och därför ligger det en enorm prestige och framtida attraktionsvärde för andra unga spelare att Pettersson får en positiv utveckling och rejält med istid.
Kan bli en stor attraktion i serien med sin enorma tekniska briljans.

1- Rasmus Dahlin Frölunda

170410 Fršlundas Rasmus Dahlin jublar efter 2-0 under semifinal 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan Fršlunda och BrynŠs den 10 april 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Vi slänger oss ofta med ordet supertalang för att beskriva en ung spelare vilket gör att det i sin tur kan vara svårt att rättfärdiga Dahlins förmåga och talang.
Supertalang är annars något som passar väl in på Dahlin även om ordet i sig är aningen överanvänt.
I fjol fick han chansen och visade stundtals upp ett bländande spel. Framförallt i slutspelet tog Dahlin rejäla kliv och var en av Frölundas bästa backar med en spelförståelse utöver det vanliga.
Kanske är det orimliga förväntningar på Dahlin inför den här säsongen. Killen är trots allt bara 17 år och kommer säkerligen att ha några dalar under säsongen. Samtidigt. Dahlin är en speciell spelare och genom min aktiva karriär och som expert har jag aldrig tidigare sett en lika stora talang som Dahlin.
Är i den perfekt skolan med Frölunda och kommer att få utvecklas, göra sina misstag men likväl känna ett stort förtroende.

https://www.youtube.com/watch?v=7xQSyjtjLmA

Fotnot: Jag anser att Lias Andersson fick sitt genombrott i HV71 och därför är den nyblivne Frölundaspelaren inte aktuell för denna lista. Likaså Färjestadsspelaren Rasmus Asplund som redan i fjol var en ledande spelare för värmlänningarna.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Har du förslag på listor eller något annat spännande kan ni kontakta mig på  Twitter eller Facebook.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny