Sanny Lindströms blogg

Seriens mest underskattade

I min egen förberedelse inför säsongen går jag igenom trupperna och kommer den närmsta tiden att dela med mig av mina tankar.
Idag har jag gått igenom vilka spelare jag anser vara seriens mest underskattade och som defentivt förtjänar mer plats och ett större omnämnande för den bredare hockeypubliken.

Man pratar ofta om underskattade spelare utan att göra en närmare beskrivning vad och vilka kriterier som bör uppfyllas.
Historiskt sett har en underskattad spelare oftast varit en defensiv spelare som inte gör speciellt mycket poäng och därför får etiketten underskattad.
För mig handlar det inte om hur många poäng man gör.
Underskattad är man helt enkelt om man inte får den ära, berömmelse och respekt man förtjänar.
Av den anledningen kan även en spelare som gör mål, poäng och till och med spela i landslaget också vara underskattade.

Jag har listat tio spelare som jag anser vara underskattade och framförallt ovärdeliga för sina lag.

Emil Larsson Karlskrona

170309 Karlskronas Emil Larsson under ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och …rebro den 8 mars 2017 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN / Cop 214

Emil, vem då Emil?
Jo. Han som gör jobbet i det tysta och varje match står för ett gediget arbete över hela banan. Utöver det svarande han för 20 poäng, fjärde bäst i laget, trots att han i grunden är en defensiv spelare. Är nyttig och har förmågan att göra spelarna omkring sig bättre.

Marcus Weinstock Örebro

170225 …rebros Marcus Weinstock under ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och …rebro den 25 Februari 2017 i Stockholm.  Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104

Svarade för 30 poäng i fjol i ett Örebro som hade stora problem hela året. Faktum är att Weinstock håller en bra och hög nivå år efter år utan att få ett erkännande eller den respekt han förtjänar.

Erik Andersson Malmö

170317 Malmš Redhawks Erik Andersson under kvartsfinal 1 i SM-slutspelet i ishockey mellan VŠxjš och Malmš Redhawks den 17 mars 2017 i VŠxjš. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144

Kanske SHL's bäst bevarade hemlighet trots att han sitter på dubbla SM guld. Är alltid bra, gör aldrig misstag och framförallt, han syns inte. De sistnämnda behöver inte alltid vara så negativt men kanske svårt att se för ett otränat öga.
Jag står ofta mellan avbytarbåsen och kommenterar och gjorde det under Malmös matcher flertalet gånger den gångna säsongen, framförallt i slutspelet, och imponerade av Anderssons rörelsemönster och lugn. Är precis så bra som motståndet kräver.

Joakim Nygård Färjestad

170315 FŠrjestads Joakim NygŒrd under Œttondelsfinal 3 i SM-slutspelet i ishockey mellan FŠrjestad och DjurgŒrden den den 15 mars 2017 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRN / kod FK / Cop 185

Snabbakrinnaren fick lite av ett genombrott i fjol i en kedja tillsammans med Johan Ryno och Alexander Johansson. Trots det var han den enda i kedjan som inte fick chansen i Tre Kronor. Av de 29 poäng som Nygård svarade för i fjol var endast en (!) i powerplay.

Kristoffer Berglund HV71

160122 HV71s Kristoffer Berglund under ishockeymatchen i SHL mellan Modo och HV71 den 22 Januari 2016 i …rnskšldsvik Foto: Robbin Norgren / BILDBYRN / Cop 192

När han var junior och under sina första år i Luleå var han en offensiv back som var rörlig och lugn på offensiva blå. På senare år, egentligen sedan 2010, har han stadigt fokuserat mer och mer på sitt defensiva och uppfordrande spel. Det har gått ut över det offensiva och flashiga spelet vilket har gjort att Berglund hamnar i glömska.
I slutspelet i våras visade Berglund prov på hur viktigt han är för smålänningarnas framgångar. Är förmodligen den mest prestigelösa spelare jag spelat med. Oavsett om han fick spelar fem eller 20 minuter drev han på laget och spelade varje byte med passion och inlevelse.

Mats Rosseli Olsen Frölunda

170408 Fršlundas Mats Rosseli Olsen tŠcker ett skott under semifinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan BrynŠs och Fršlunda den 8 april 2017 i GŠvle.  Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

Slå upp ordet lagspelare och jag är övertygad om att du finner en bild på Rosseli Olsen.
Spelar ofta mot motståndarna bäste kedjor och raderar ut dessa med den äran. Det går å andra sidan ut över sen offensiva produktionen och en plats i strålkastarljuset.

Eddie Larsson Linköping

170307 Linkšpings Eddie Larsson under ishockeymatchen i SHL mellan VŠxjš och Linkšping den 7 mars 2017 i VŠxjš. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRN / Kod JO / Cop 144

Sticker inte ut i spelet utan har en förmåga att lösa situationerna på isen med ett stor lugn. Utvecklades fint under förra säsongen och var under långa stunder Linköpings bästa back.

Lucas Kilström Brynäs

170424 BrynŠs Lukas Kilstršm infšr final 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 24 april 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107

Var Brynäs bästa back i slutspelet och framförallt finalserien mot HV71 i fjol. Sticker inte ut på något sätt utan väldigt stabil och lugn i sitt uppträdanden. Kan även spela väldigt fysiskt vilket vi fick se prov på under slutspelet när han tacklade bort Simon Önerud från match fem med en schysst och stenhård tackling.

Niklas Arell Malmö

161208 Karlskronas Niklas Arell under ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Linkšping den 8 december 2016 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN / Cop 214

Lämnade Färjestad inför säsongen i fjol efter tre säsonger utan att riktigt slagit igenom. Väl i Karlskrona växte han ut till en av seriens allra bästa backar. Faktiskt. Fortsätter Arell på samma nivå som i fjol kommer han spela i Tre Kronor den här säsongen. En förstklassig värvning av Malmö.

Tuomas Kiiskinen Växjö

170323 VŠxjšs Tuomas Kiiskinen jublar efter sitt 0-3 mŒl under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Malmš Redhawks och VŠxjš den 23 mars 2017 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91744

Kan en spelare som spelat regelbundet i det finska landslaget, vunnit SM guld och gjort 98 poäng på tre säsonger i Växjö vara underskattad?
Faktum är att Kiiskinen inte får den respekt han förtjänar förutom i Växjö kommun.
Är pålitlig över hela banan, jobbar hårt för laget och har en förmåga att göra spelarna omkring sig bättre och är en flitig poänggörare.
Likväl nämns Kiiskinen sällan som en av seriens bästa spelare.
Om Växjös sportchef Henrik Evertsson fick välja en spelare han kunde skriva livstidskontrakt med är jag övertygad om att Kiiskinen skulle vara den första på listan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bubblare:
Sebastian Karlsson Linköping, Ted Brithén Rögle, Erik Josefsson Växjö, Karl Fabricius Luleå, Jacob Blomqvist Brynäs, Markus Ljungh Djurgården, Adam Pettersson Skellefteå.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

I morgon kommer jag titta ned i kristallkulan och ge er spelarna som får sitt genombrott i år.
Har du förslag på listor eller något annat spännande kan ni kontakta mig på  Twitter eller Facebook.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny