Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Några att se upp med

Beskedet att Henrik Lundqvist spelar glädjer mig men trots det vidhåller jag att Kanada är favoriter vilket jag tror passar Tre Kronor rätt bra.

170520 Sveriges mŒlvakt Henrik Lundqvist, Joel Lundqvist och Gabriel Landeskog pŒ vŠg ut till uppvŠrmningen infšr semifinalen mellan Sverige och Finland under ishockey-VM den 20 maj 2017 i Kšln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87458
Viktigt besked att Henrik Lundqvist spelar Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Jag vet. Ni kanske tänker. Vad är det för mentalitet och inte vilja vara favoriter?
Jag säger inget om det. Ur den rent mentala aspekten tror jag att de svenska spelarna för första gången i turneringen slipper spela med press utifrån där alla förväntar sig en seger. Flera kan släppa ned axlarna, njuta av stunden och förhoppningsvis göra sina bästa matcher i turneringen.
För det lär krävas.

Eftersom Kanada är hemmalag (högre placering i gruppspelet) har de också fördelen av att göra det sista bytet. Det innebär att de hela tiden kan matcha sina bästa defensiva spelare mot Nicklas Bäckströms kedja med William Nylander och Oscar Lindberg.
Enheten har varit Sveriges i särklass bästa och nu får de tuffast tänkbara motstånd när Kanada lär matcha backparet med Marc-Édouard Vlasic och Colton Parayko så fort som Bäckströms kedja är på isen.
Det gör att fler spelare måste kliva fram och leverera offensivt. Jag tänker först och främst på kedjan med Elias Lindholm, Victor Rask och Gabriel Landeskog som inledde turneringen så övertyganade.
Har de kapacitet att göra sin bästa match för säsongen? Jag tror faktiskt det.

170512 Sveriges Gabriel Landeskog, Elias Lindholm, Victor Rask och Victor Hedman jublar efter 1-0 under ishockeymatchen mellan Sverige och Italien pŒ ishockey-VM den 12 maj 2017 i Kšln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87447
Gabriel Landeskog, Elias Lindholm och Victor Rask måste göra mål och poäng ikväll. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / 

Annars är det återigen snabba pass och ett rörligt backspel som är nyckeln. Jag vill att backarna tar samma intiativ som igår mot Finland och följer med upp i anfallen. Vi såg igår hur det vållade stora problem för Kanada när Ryssland lyckats göra detta vid flertalet tillfällen.
Presspelet på de kanadensiska backarna måste ske frekvent. Där är de sårbara.

Det känns otroligt kul att Sverige återigen spelar VM final efter ett par VM när man redan åkt ut i kvartsfinal.
Svensk landslagshockey är i behov av framgång efter att ha missat medaljer i både JVM och VM sedan 2014.

* * * * * * * * * * * * * * *

Tre spelare som Sverige måste se upp med:

Colton Parayko:
Den store backen från St. Louis Blues anslöt sent till laget och har verkligen imponerat. Jag trodde han skulle få problem med den större isyta men icke. En gigant i egen zon och ett offensivt vapen på blå i powerplay. Har VM’s hårdaste skott.

Mark Scheifele:
Skicklig spelare som defentivt räknas som en av NHL’s bästa spelare. Med 82 poäng kom han på en sjunde plats i NHL’s poängliga. Är spelfördelare likväl som han är ett bra skott. Giftig i powerplay.

Mitch Marner:
Till vardags är han lagkamrat med William Nylander. Numera är en en del av Kanadas ungdomskedja med Travis Konecny och Brayden Point. De spelar med mycket energi och har haft en obehaglig förmåga att lyckats skapa långa anfall och massvis med målchanser.

* * * * * * * * * * * * * * *

Klockan 20:00 börjar uppsnacket på Cmore och TV4.
20:45 startar matchen.
Nån mer än jag som är laddad?

Tack för att ni tog er tid

Sanny