Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan bli fest på Sergels Torg

Jag är mer hoppfull än tidigare att det blir ett guldfirande på Sergels Torg på måndag klockan 17:30 (kommer inte att hållas i Kungsträdgården) än jag var inför matchen mot Finland.
Jag ska berätta varför.

170520 Sveriges spelare under nationalsŒngen efter semifinalen mellan Sverige och Finland under ishockey-VM den 20 maj 2017 i Kšln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 87458
Den här bilden är inte omöjligt att vi även får se efter matchen mot Kanada.Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Jag tycker att Sverige gör sin genomgående bästa match mot ett svårspelat Finland.
Sättet man tar sig an matchen och hur man lyckades bemästra det finländska styrspelet imponerade på mig.
Även om det var oavgjort efter den första perioden var Sverige mycket bättre. Något annat vore befängt att påstå.

Jag gillade hur man spelade sig igenom styrspelet. Passningar gick i djupled på en spelare i mitten. Den luckan gjorde de finska backarna än mer passiva och när pucken väl kom ned i anfallszon låg de svenska spelarna nära och kunde i ett tidigt skede sätta press på de finländska backarna.
Jag var orolig inför matchen, det ska jag erkänna.
Efter den första perioden var den känslan som bortblåst.

När väl Sverige fick utdelning i powerplay ett par gånger om var det inget snack. Finland var ett slaget lag. Det passiva spelet och antalet onödiga utvisingar (tre i den andra perioden) gjorde att Sverige kunde vila upp sig inför den tredje perioden med en komfortabel tvåmålsledning.

I den tredje var det mer en defilering där Anton Strålman bjöd på matchens behållning när han delade ut en stenhård tackling på Mikko Rantanen.

https://twitter.com/cmoresport/status/866008410570997760

Efter segern mot Finland är jag mer positiv och tror att Sverige faktiskt kan hota Kanada.
Spelet i powerplay var bättre, fler spelare kom upp på en högre nivå och rollerna i laget satt bättre.
Tredje kedjan fick ett rejält lyft med Joakim Nordströms energi brevid William Karlsson och Dennis Everberg som fortsätter imponera med sitt energigivande spel.
Fjärde kedjan med Joel Lundqvist, Joel Eriksson Ek och Marcus Krüger var fortsatt bra även om istiden i den andra perioden lös med sin frånvaro efter tre numerära överlägen för Sverige.
Jag tyckte också att Gabriel Landeskog gjorde sin bästa insats sedan matchen mot USA i gruppspelet.
Så stark i spelet och med en naturlig pondus som smittar av sig.

Mot Kanada ska Sveriges backsida visa varför den är turneringens bästa och varför Victor Hedman och Anton Strålman är ett av världens bästa backpar. Det i kombination med ett målvaktsspel av absoluta världsklass från Henrik Lundqvist gör att jag är mer hoppfull än tidigare till ett svenskt guld. Vi får tillsvidare hålla tummarna att Henrik Lundqvist skada inte håller honom borta.
Det skulle i så fall ändra förutsättningarna rejält.

170520 Sveriges mŒlvakt Henrik Lundqvist rŠddar ett skott i slutet av semifinalen mellan Sverige och Finland under ishockey-VM den 20 maj 2017 i Kšln. Foto: Andre Ringuette / Pool / BILDBYRN / 87458
Vid den här situationen kan Henrik Lundqvist eventuellt ha dragit på sig en skada. Det skulle ändra förutsättningarna inför finalen mot KanadaFoto: Andre Ringuette / Pool / BILDBYRÅN /

Till sist:

# William Nylander. Jag tror nog alla förstått hur bra han är nu.
# Jonas Brodin stod ännu en felfri insats. Snacka om att gör jobbet i det tysta.
# Nicklas Bäckström är en världsstjärna. Jag är glad att fler fått ta del av det än de som sitter upp på nätterna och ser NHL hockey.
# Förresten. Vi pratar nog för lite om Oscar Lindberg. Kompletterar duon Bäckström/Nylander på ett briljant sätt.
# Domarna var riktigt bra. Inget behov att stå i centrum något man inte kan säga om en del andra kaxiga rättskipare i den här turneringen.
# Internationella Ishockeyförbundet måste se över hanteringen av biljetter under slutspelet. Alla dessa paketbiljetter gör att arenan inte är full. Sälj biljetter match för match. Nu gick besvikna ryssar med biljetter till båda matcherna hem efter den första matchen.
# John Klingberg. Den mannen har fan inga nerver. Gjorde sin bästa match idag.
# Final. Känn på den!
# Måndag kl 17:30 på Sergels Torg. 

Tack för att ni tog er tid

Sanny