Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En svensk huvudtränare i NHL?

I morse vid frukostbordet satt jag tillsammans med mina fenomenal kollegor Lasse Granqvist och Åke Unger och småpratade om hockey i allmänhet och konstaterade att morgondagens matcher kommer bli väldigt heta och framförallt ovissa.
Lasse lyfte en intressant frågeställning om det finns en övertro på NHL och dess coacher efter att Jeff Blashill blivit totalt utmanövrerad av den så hårt kritiserade Lauri Marjamäki.
Åke Unger konstaterade att just Blashill kom till VM aningen ifrågasatt efter att hans Detroit missat slutspelet för första gången på 25 år.
Jag funderade, satt tyst en stund och smög sedan iväg för att summera mina tankar. 

Det kan inte ha undgått någon att Finland försöker söva motståndarna, döda farten och få de att tappa spelglädjen, humöret och sin intiativförmåga.
Det kändes faktiskt som om detta på något märkligt sätt passerat förbi USA och coach Blashill.
images

Som USA spelade igår och hur lite Blashill klarade av att förändra en matchbild var förvånansvärt svagt. Han gjorde knappt ett dugg, åtminstone inget som jag såg, förutom att han försökte matcha Johnny Gaudreau hårdare.
Det som man ofta pratar om och som ligger svenska coacher lite i fatet är att de har ett rykte om sig att inte bedriva en aktiv coachning.
I NHL är detta det mest elementära för en coach och något som jag tror satt hinder för svenska coacher i NHL.
Det är dock numera långt ifrån sanningen.
Kolla om inte annat på Sam Hallam, Roger Rönnberg eller Malmös Peter Andersson för den delen som tillsammans med sina staber matcher kedjor mot motståndarnas bästa spelare och tar hänsyn var på isen tekningen är för att nämna ett par konkreta exempel.

Visst. Det går självklart inte att dra några som helst slutsatser om NHL- coacher av gårdagens match. Min erafarenhet från Nordamerikanska coacher är att de generellt är väldigt förberedda men rent taktiskt är de underlägsna de svenska coacher jag haft. Då ska man ha i åtanke att tre stycken tränare jag hade under min tid i USA coachar eller har coachat i NHL varav en blev framröstad som årets tränare 2013. Se också hur blottade några av de transatlantiska coacherna som verkat i Sverige blivit.

Det leder mig osökt in på nästa fråga. Kommer vi någonsin att få en svensk huvudtränare i NHL?
Jag pratade om just detta med kanadensiska kollegor samt en av världens största agenter under JVM.
Namnet de lyfte fram var Frölundas Roger Rönnberg före ett namn som tex Ulf Samuelsson som för tillfället coachar Carolinas farmarlag.

161018 Fršlundas trŠnare Roger Ršnnberg under ishockeymatchen i SHL mellan …rebro och Fršlunda den 18 oktober 2016 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119
Är Roger Rönnberg en blivande NHL coach? Foto: Johan Bernstršöm / BILDBYRÅN/ 
Jag ser ingen anledning till att namn som Sam Hallam eller Roger Rönnberg inte ska kunna coacha ett NHL lag i framtiden. Taktiskt sett är de inte på något sätt underlägsna många av sina kollegor i NHL.

Vad tror ni, kommer vi någonsin få se en svensk huvudtränare i NHL?

Tack för att ni tog er tid.

Sanny

Sanny