Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Bland det sämsta jag sett

De finska lejonen spelar en av turneringens tråkigaste och mest statiska spel. Avsaknaden av fart och individuell finess samtidigt som spelsättet är som hämtat från tidigt 90-tal gör det både tråkigt och intetsägande.
Må denna ishockey inte få segra.

Inför VM målade jag ut det finska laget som turneringens flopp och spådde att laget skulle missa slutspel.
Efter fyra matcher har de spelat in sju poäng och en kvartsfinal är långt ifrån säkrad.

Igår mot pluttelandet Slovenien med 141 licensierade seniorspelare (!) var Finlands spel i den första perioden det sämsta jag sett ett finskt lag prestera så länge jag kan minnas.
Det var dessutom så tråkigt och segt att jag hann både natta barnen, baka en smulpaj och städa altanen innan Finlands kontrollerad anfall tog fart.

Jag tror aldrig jag sett en ”toppnation” spela så avvaktande och tempofattigt under mina fyra år som expert.
Man skulle på förhand kunnat tro att förbundskaptenen Lauri Marjamäki satsat på snabba anfall, första passen framåt i banan så de slovenska spelarna inte kunde ställa upp sitt styrspel.
Nej. Taktiken var tydlig.
Kontrollerade anfall. Hängslen och livrem. Inga risker. Slovenerna lär varit förvånade över taktiken som passade deras kompakta köttmur i mittzon mycket väl.

170510, Ishockey, ishockey-VM 2017, dag 6, Finland - Slovenien: Paris, 10.05.2017, Eishockey Weltmeisterschaft 2017 - Finnland - Slovenien, Jan Urbas (SLO) gegen Mikko Rantanen (FIN) (Melanie Duchene/EQ Images) © BildbyrŒn - COP 40 - SWEDEN ONLY
Finland lyckades tillslut vinna med 5-2 för er som inte somnade i den första perioden. © BildbyrŒån
Med tio minuter kvar av matchen stod det 2-2 innan Sebastian Aho lyckades göra det förlösande 3-2 målet innan siffrorna tillslut rann iväg till en 5-2 seger.
Även om Finland saknar några tunga namn är laget fullt kompetent och har tillräckligt med skicklighet för att spela ett helt annat spel och faktiskt kunna föra matcher.

Nu har de skaffat sig en hygglig position i gruppen och kan mycket väl ta en andra eller tredjeplats i gruppen likväl som de fortsatt kan missa slutspel.
I de tre sista matcherna väntar Norge, Schweiz och Kanada.
Hela scenariot med en trupp som varit uträknat, bespottad och hånad och som sedan tar sig till slutspel är en obehaglig motståndare. Väl där kan de spela utan press och med sitt omoderna, defensiva och strukturerade spel kan de mycket väl vinna en match.
Som det ser ut nu kan den motståndaren mycket väl bli Tre Kronor.

Läget som de finska lejonen befinner sig i nu är inte helt olikt i det man befann sig i 2014. Då liksom nu var man illa ute i gruppen men tog sig med nöd och näppe vidare från gruppen hela vägen till final där det dock blev förlust mot Ryssland.
Sedan dess har hockeyn gått framåt något som finska A-landslags hockey och dess vindar inte gjort.

Faktum är att spelet speglar hur finsk hockey har utvecklats på senare år. Det är generellt väldigt defensivt med styrspel och minimalt presspel. Det är något som fler och fler lag anammat i den inhemska ligan sedan Tappara blivit framgångsrika med bland annat dubbla guld via just den spelidén.

160922 Finlands fšrbundskapten Lauri MarjamŠki deppar under ishockeymatchen mellan Ryssland och Finland under dag 6 av World Cup of Hockey den 22 september 2016 i Toronto. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35251
Lauri Marjamäki spelsätt gör det finländska spelet återhållsamt och tråkigt att titta på. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN /
Ingen skugga ska falla över Lauri Marjamäki.
Det finska förbundet visste exakt vilken typ av ledare de fick in (defensivt orienterad, taktiskt driven) och det är väl någonstans det som måste ifrågasättas.
Samma förbund som satte Jukka Rautakorpi att basa över det JVM lag som floppade innan Rautakorpi fick sparken under brinnande turnering.
Finland har några gyllene årgångar med några av världens bästa 97or, 98or och 99or vilket fjorårets guld i JVM och U18 VM bevisar.
Den generationen står redo om några år och kan göra Finland till en stormakt i hockey så till vida att hockeyförbundet anpassar sig till en hockey med möjlighet att utveckla och främja indvidernas skicklighet.

Tack för att ni tog er tid

Sanny