Sanny Lindströms blogg

Ett handslag för framtiden

Efter gårdagens magiska finalmatch gick jag fram till Brynäs sportchef Stefan Bengtzén för att skakade hand och visa mitt medlidande över förlusten. 
Min mjuka och känsliga sida kan inte hjälpa att känna sympati för den som förlorar och jag ville därför framföra min beundran för Brynäs spel, i synnerhet under finalserien.
Det var ett handslag som med all önskvärd tydlighet speglade det nya Brynäs.

Jag har tidigare varit innne på att Brynäs, under min aktiva karriär, ofta hade rykte om sig att vara ett medgångslag och ibland kanske även ett bekvämt sådant. Dagar när saker och ting stämde kunde de var överjäkligt bra medan de ibland var mer ojämna.
När Stefan Bengtzén, en arbetarpôjk från Karlskoga pratade om att Brynäs skulle få in lite ”boforsanda” i sitt spel var det många som drog öronen åt sig och undrade vad fan han snackade om.
Jag tror de förstår nu och framförallt så tror jag de gillar det
Stefan Bengtzéns handslag var lika hårt och rejält som Brynäs spel varit sedan han inför i år fått sätta sin egen prägel på laget. Kombinationen av Brynäs spelskicklighet med Bengtzéns och Tomas ”Bulan” Berglunds arbetsmoral har återigen gjort Brynäs till ett topplag och en identitet att bygga vidare på.

150103 BrynŠs sportchef Stefan BengtzŽn under ishockeymatchen i SHL mellan FŠrjestad och BrynŠs den 3 januari 2015 i Karlstad. Foto: Anna-Lena Bergqvist/ BILDBYRN / Cop 137
Stefan Bengtzén har gjort ett lysande jobb i och med BrynäsFoto: Anna-Lena Bergqvist/ BILDBYRÅN / 

Jag hoppas alla Brynäsare kan känna stolthet över att vara Sveriges näst bästa lag efter en finalserie som saknar motstycke i modern tid.
Att båda lagen tog sig an den sjunde finalen på det sätt är något jag aldrig upplevt. De lyckades komma upp i nivå och svara för insatser som bara de här två lagen kan göra. Det är inget annat än imponerande.
HV71 kändes hela tiden som de tyngre, bredare och spetsigare även om det rent målmässigt var Brynäs som satt i förarsätet.

Som ett tecken på HV’s enorma bredd var det fjärdekedjan med Anton Bengtsson, Christoffer Törngren och Erik Christensen som kvitterade och satte mest tryck mot fenomenale brynäsmålvakten David Rautio i den tredje perioden.
När Törngren sedan kvitterade och efterföljande minuter infann sig ett monumntalt tryck i Kinnarps som jag endast upplevt på Hovet när Djurgården spelat.
Den stämningen var sagolik och öronbedövande.

170429 HV71:s Lawrence Pilut, Lias Andersson och Simon …nerud jublar efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping.  Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Slutspelets mest värdefulla spelare Simon Önerud firar efter sitt avgörande mål på övertid Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN /

När Simon Önerud avgjorde med sitt tionde mål i slutspelet och femte i finalserien visste jublet och glädjen inga gränser.
Att få vinna SM guld i en match sju efter förlängning.
Det går knappast att skriva ett bättre slut sätt med HV-ögon.

Finalserien och i synnerhet den sjunde finalen går till historien som en av de bästa någonsin.
Det är något både klubbarna, dess supportrar och svensk hockey ska vara stolta över.

Både Brynäs och HV71 är förebilder på många sätt.
För lag och organisationer (läs Luleå och Färjestad) i behov av förändring går det att blicka på finalduon.
Båda föreningar befann sig i kritiska och negativa spiraler innan Thomas ”Bulan” Berglund och Johan Lindbom tog över Brynäs respektive HV71 och inom loppet av två har man blivit Sveriges två bästa lag. En bedrift som verkligen imponerar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

# Bland det finaste som finns inom hockeyn är när två lag, som under två veckors tid avskytt varandra, tar varandra i hand och tackar efter matchserien är slut. Det var mycket känslor och ömsesidig respekt när spelarna tog i hand och kramade varandra efteråt.
# Om det stämmer att Brynässpelarna sagt nedlåtande och personliga påhopp på Linus Söderström har man givetvis gått över en gräns. Jag anser att trashtalk hör till men absolut inte av den här karaktären. Det är aldrig okej.
# Visste du att Anton Bengtsson gjorde sju poäng under finalserien?
Tillsammans med Simon Önerud gjorde Bengtsson flesta poäng av samtliga spelare
# Sudden Death- Plötslig död fick ett ansikte igår.
# Martin Thörnberg. Vilket hjälte. Jag är sanslöst imponerad att han kom till spel och dessutom var en av matchens bästa.
# Jag har inget emot handklappor. Förstår faktiskt inte grejen varför det måste kritiseras. Trycket igår får fungera som argument.
# Simon Önerud tog hem Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare framför Linus Söderström och Martin Thörnberg.
# Lukas Carlsson har tagit enorma kliv den här säsongen. Visst, tidigt att spekulera. Nästa år kommer han att göra debut i Tre Kronor.
# Johan Davidsson är en av två sportchefer i HV71. Hans kollega Johan Hult är den som satt ihop laget och förtjänar således att lyftas fram.
# Thomas ”Bulan” Berglund kommer alltid att vara en hjälte i Gävle.
# Förresten. Minns ni hur jag tippade och spekulerade inför slutspelet?

Inte så tokigt ändå.
# Domarnivån under finalserien har varit genomgående bra. Mycket bra. Faktiskt!
# Tack för showen. Det har varit ett nöje att följa båda lagen på nära håll. För mig är båda lagen vinnare.

Till sist:

170429 HV71:s PŠr Arlbrandt  jublar efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91775
PäŠr Arlbrandt tillkännagav att gårdagens SM final var han sista match i karriären Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Mitt i guldjublet berättade Pär Arlbrandt med darrig röst att han avslutar sin framgångsrika karriär.
Ett beslut som såklart växt fram och till stor del ligger en alltför sargad kropp som inte längre klarar av belastningen för att spela på elitnivå.
Att få avsluta på topp är få förunnat.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sanny