Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Idrotten kan vara alldeles underbar men samtidigt totalt hänsynslös

Den första april 2016:
Inför den sjunde kvalmatchen mot Modo frågade Leksandstränaren Perra Johnsson sportchefen Mikael Karlberg om det fanns en Plan B.
Alltså en plan om Leksand skulle ta det osannolika steget upp till SHL.
Karlberg tog en laguppställning som var tryck på ett vitt A4-papper. Han vände på den och visade Perra den vita baksidan utan text. 
Jag är osäker om Karlberg eller Perra skrattade…
Både förstod att ett avancemang, som bara några månader tidigare varit otänkbart, mycket väl skulle rubba all form av struktur och planering. 

Den första april 2017:
Med sju minuter och 42 sekunder kvar av den tredje perioden kollade Perra Johnsson upp i det slitna taket på Smidjegrav Arena.
Jag tror att han där och då insåg att det var kört.
Leksand hade precis tilldömts ett lagstraff efter att haft för många spelare på plan. 
Perra såg uppgiven ut. Kliade sig i pannan. Blickan sade allt.
Jag led med honom och hela Leksand.

Hockeyn kan vara underbar men också så brutal.
Något av det vackraste och mest smärtsamma att se utspelades i Mora igår.
Scenerna efter att Mora slagit Leksand i den sjätte matchen är ambivalenta.
Mora är i eufori medan Leksand  är i chock med en känsla av panik och ångest.

Bilderna när Mora välförtjänt fick fira med sina supportrar var den glädje man unnar varje idrottsmänniska att få uppleva. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /
Bilderna när Mora välförtjänt fick fira med sina supportrar är den glädje man unnar varje idrottsmänniska att få uppleva. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /
Samtidigt som det stor klart att Mora tagit steget till SHL börjar spekulationerna om vilka spelare som blir kvar till nästa år.
Några ryktas redan ha skrivit kontrakt med andra klubbar. Jag hoppas verkligen att det i så fall finns klausuler som gör att de går att häva kontrakten.
Mångåriga spelaragenten Gunnar Svensson skrev på Twitter att han gläds med Mora och dess SHL-plats men påvisar också myntets baksida där avancemanget innebär att flertalet spelare tvingas lämna.
Något som Mora självklart inte ska behöva diskutera just nu.
Dock något man måste avhandla och faktiskt aktualisera inom de närmsta veckorna.
Se bara på Leksand som valde att behålla den trupp som var satt innan bragden i Örnsköldsvik fullbordades för ett år sedan.

Tillbaka till våren 2016:
Leksands sportchef Mikael Karlberg hade för första gången på många år haft förmånen att kunna planera, strukturera och ligga långt fram i en arbetet att skapa en trupp inför kommande säsong. En trupp som på sikt skulle ta steget upp i SHL.
När bragden sedan fullbordades lär nog Mikael Karlberg suttit där med sitt vita papper och funderat..
Truppen, som var byggd för ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan, var satt och med en ansträngd ekonomi gjordes tidigt bedömningen (av styrelsen) att truppen skulle ges chansen i SHL.

Under året har Leksand gjort tydliga framsteg. Framförallt i matcher när de var rejält nederlagstippade har man stundtals lyckas få spelet att stämma.
Dubbelmötet mot Frölunda i februari var ett sådant tillfälle.
Det fanns knappast någon press eller förväntan att de skulle vinna och Leksand spelade sin bästa hockey för säsongen.
De gånger Leksand haft kontakt med lagen ovanför strecket har man inte klarat av att prestera vilket matcherna mot Djurgården, Karlskrona och framförallt Örebro visat.
Trots det var det få som trodde att Leksand inte skulle klara av att bemästra Mora…

170401 Leksands Benjamin Youds och Joseph Piskula och Olle Alsing och Mattias Ritola  deppar i ishockeymatchen i direktkvalet till SHL mellan Mora och Leksand den 1 april 2017 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRN  / kod DR / COP 173
Deppigt i Leksand som återigen för börja om Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /
När väl kvalet drog igång upplevde jag Leksand som ett stressat och pressat lag.
De orutinerade spelarna har, fullt förståligt, haft svårt att hantera den press som vilat på laget och skillnaden i år mot kvalet i fjol i framförallr det mentala har märkts och gått ut över det fartfyllda och kreativa spelet. Få spelade har tagit intiativ och Moras fart har blottat svagheter i Perra Johnssons lag.
Nu fanns det helt plötsligt en förväntan och ett krav från omgivningen att vinna.
Samtidigt har några ledande spelare som Janos Hari, Atte Engren, Éric Castonguay, Joe Piskula, Ben Youds och Mattias Ritola, presterat på en för låg nivå. Den som säkerligen kommer att få utstå mest spott och spä är Mattias Ritola. Han valde dock att komma hem. Oavsett vad han ryktas tjäna i Leksand fick han garanterat gå ned i lön mot vad han hade i Schweiz. Ritola kom inte hem för pengarna utan för att hjälpa Leksand kvar i SHL. Visst. Han spelade inte sitt livs bästa hockey men förtjänar inte att bli hånad eller att hängas ut för sina insatser. Jag är säker på att han är en av spelarnas som degraderingen tar allra hårdast på. 

Tillskillnad från tidigare gånger när Leksand degraderats och brandskattas på spelare tror jag att de har möjlighet att behålla de flesta som de vill ha kvar till nästa säsong.
En spelare som Leksand kommer få svårt att behålla är dock Oscar Lang.
Han är redo att göra över tio mål i SHL redan nästa år och lär således ha konkreta anbud från andra klubbar.
Det vore såklart en dröm för Leksand att behålla Lang och bygga en kedja kring honom. Klarar sportchefen Mikael Karlberg att sälja in en utbildningsplan för Oscar Lang kan Leksand mycket väl ha en av seriens bästa spelare nästa år

Leksand får börja om- Igen.
Dock med en trupp där spelare som Markus Lauridsen, Patrik Norén, Olle Alsing, Jon Knuts, Johan Olofsson, Johan Porsberger, Éric Castonguay, Martin Grönberg, Isac Skedung, William Wikman, Fredrik Forsberg, Henrik Haukeland, Mattias Ritola och Jesper Ollas mycket väl kan utgöra stommen.
Det är faktiskt inte illa.

Jag lider med Leksand men vill såklart passa på att gratulera Mora och Jermey Colliton som gjort en helt enastående säsong.
På sätt och vis var det befriande att se Mora ta steget upp.
De visar med all önskvärd tydlighet att SHL inte är en stängd liga även om jag nu hört det snacket de senaste sju, åtta åren.
Det spelar ingen roll hur mycket pengar du stoppar in i en spelartupp.
Oavsett ålder, skicklighet, kunskap eller lönecheck är självförtroendet det mest elementära inom all form av idrott.
Det visade Moraspelarna om inte annat med all önskvärd tydlighet.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindstrom