Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Situationen blev ohållbar

Med sex omgångar kvar att spela hänger ett svart moln över Ö-vik som mycket väl kan betyda att Modo återigen tvingas kvala Och då pratar jag inte om det, inför säsongen, förväntade kvalet till SHL.
Nu ryktas huvudtränaren Andreas Johansson ha entledigats från sitt uppdrag.

När initierade och respekterade Per Hägglund på Allenhanda.se går ut med uppgifterna är jag tämligen säker att Andreas Johansson inte kommer att vara kvar som tränare för Modo Hockey.

170129 Modos trŠnare Andreas Johansson under en ishockeymatch i Hockeyallsvenskan mellan Pantern och Modo den 29 januari 2017 i Malmš. Foto: Anders Bjurš / BILDBYRN / Cop 145
Andreas Johansson ryktas ha gjort sitt som tränare för Modo. Resultaten har inte levt upp till målsättningen och en förhållandevis dyr spelartupp har underpresterat och tillsynes haft en bristande spelidé. Foto: Anders Bjurš / BILDBYRÅN /

Med Andreas Johansson som Modos huvudtränare har laget åkt ut SHL och ligger numera väldigt skrynkligt till i Hockeyallsvenskan.
Det faktumet går inte att komma runt.
Det går också att dividera fram och tillbaka vad som är rätt eller fel.
En sak är dock säker.
Andreas Johansson är huvudansvarig för ett lag som han inför säsongen trodde skulle vara ett topplag, som har en spelarbudget och förutsättningar för att vara så.

Vi som utomstående ser endast en bråkdel av det som sker bakom stängda dörrar. Dock. Tre gånger i veckan visas det upp för öppen ridå i det som kallas match.
Antingen är spelarna för dåliga eller så har Andreas Johansson inte lyckas implementera någon form av strukturerat spel och en spelidé.
En sak är säker. Finns det en spelidé, vilket det såklart gör, har spelarna inte köpt den.
Andreas Johansson sa följande till Hockeyallsvenskan.se inför säsongen:
Vi kommer bli, om det blir som jag vill, ett skridskostarkt och aggressivt lag. Vi ska vara ett lag som vill spela en positiv ishockey i den bemärkelsen att vi vill ha mycket puck och vara spelförande varje kväll. Vi vill visa passion, visa att vi brinner för att spela ishockey. Vi ska vara roliga att titta på och vi ska visa mycket spelglädje.

Ni som sett Modo i år kan nog konstatera att det inte riktigt blivit som Johansson ville.
Se framförallt på försvarsspelet. Maken till passivitet har publiken i Ö-vik knappast skådat. Här tror jag avsaknaden av den sjukskrivne assisterande tränaren Fredrik Olausson haft en stor negativ påverkan. Olausson är lugn och omtyck. Duktig på att belysa detaljer i försvarsspelet och på så sätt kunna strukturerar upp det. Han kunde balansera upp den mer hetlevrade Andreas Johansson.

Det finns en annan faktor som är viktig att belysa. Det är en stor press att spela i Modo och förväntningarna och framförallt förhoppningarna att ta sig tillbaka till SHL har varit stora. Det har gjort att spelet ofta låst sig. Spelarna vill så mycket att det tillslut lamslår och begränsar ens eget spel. De åker och åker, kämpar och sliter men i helt fel lägen. De försöker helt enkelt skapa nåt som inte finns där. Då är spelidén och ett grundspel tryggheten och ett fundament att förlita sig på. Som ni ser, ett moment 22 eftersom ett grundspel har varit svårt att skönja.

Nu får spelartruppen chansen att börja om. Det är nödvändigt. Annars hade nog Modo tvingats kvala mot lag Troja, Huddinge, Visby och Kristianstad. Den risken är fortfarande stor. Nu sätts allt hopp att laget Modo ska gå samman och visa karaktär.
Så dåliga och vilsna som de har sett ut på slutet kan de omöjligtvis vara.

Tack för att ni tog er tid

Sanny