Sanny Lindströms blogg

Forntiden kom ikapp Finland

Finland sparkar sin förbundskapten Jukka Rautakorpi och hans tre assisterande tränare efter det stått klart att de missar kvartsfinalen och ett junior VM som kan summeras som ett fiasko.

Att finska förbundet ens anställde Jukka Rautakorpi som huvudansvarig för juniorlandslaget väckte tidigt kritik. En gammalmodig tränare med ett spelsätt som inte harmonerade med den generationen spelare som Finland förfogar över.
Herregud, de har några av världens största talanger födda 99 i laget och det enda som de gjort har varit att backa hem, fördröja och vänta in misstag.
En hockey som hämtat från 90-talet. 

Förbundskaptenen Rautakorpi har fått utstå kritik externt likväl som internt för sitt ledarskap och sin spelidé.
Så till den grad att backstjärnan tillika lagkapten Olli Juolevi medgett att det funnits ett missnöje inom spelartruppen. Juolevi, berättade att de under ett krismöte i samband med förlusten mot Danmark ville få till stånd en förändring.
–  Vi efterlyste ett mer avslappnat grepp och glädje. Vi är unga spelare och inga tjänstemän. Lyckas vi med det så leder till att vi är aktivare på isen och att tempot höjs, säger lagkaptenen Olli Juolevi till Yle.

Det gav en tydlig signal att det inte allt stod rätt till.
Nu vet jag att en del av er som läser säkert anser att spelarna är bortskämda barnungar och tycker att de måste ta ett större ansvar och inte skylla ifrån sig.
En fråga.
Har ni sett Finland spela i detta VM? 

Beslutat att sparka Jukka Rautakorpi var det enda rätta eftersom att han helt och hållet lär ha saknat förtroende hos de finska spelarna.

Nu kommer Jussi Ahokas att ta över ta över ansvaret.
Ahokas var den som förde 98 kullen till U18 guld i våras och en tränare som är omtyckt av spelarna och spelar en hockey som passar de spelskickliga spelarna som Finland förfogar över.

Finland slarvade bort ett JVM med en tränare hämtad från en svunnen tid. Anställningen i sig är ett lika stort fiasko som att Finland inte spelar kvartsfinal.
Det ansvaret vilar på det finska ishockeyförbundet

Nu ska Jussi Ahokas rädda Finland i kvalspelet mot Lettland.

Fotnot: För er som använde ordet fiasko i samband med Sveriges kvartsfinalförlust mot Kanada i VM i Moskva kan anvönda er av Superfiasko istället.

Tack för att ni tog er tid

Sanny