Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ge supertalangen chansen nu Roger

Frölunda får klara sig utan Oscar Engsund i morgondagens match mot Skellefteå samtidigt som det eventuellt finns frågetecken för Matt Donovans medverkan efter den tackling han fick från Leksands Tobias Forsberg.

Det gör i så fall att Frölunda endast har fem backar och måste lyfta upp någon från juniorlaget.

Jag hoppas att Roger Rönnberg beslutar sig för att ge supertalangen Rasmus Dahlin chansen.
Dahlin är en spelare utöver det vanliga, att han kommer att spela i SHL handlar mer om en tidsfråga än bristen på kvaliteter.
Dahlin är född 2000 och skulle i så fall bli det första millenniumbarnet att spela i SHL om nu inte Linköping väljer att spela backen Adam Ginning redan ikväll mot Djurgården.

151101  VŠstergštlands Rasmus Dahlin tar emot Lillstrimmas stipendium fšr bŠsta back under ishockeymatchen i TV-pucken mellan ngermanland och Stockholm nord den 1 November 2015 i …rnskšldsvik Foto: Robbin Norgren / BILDBYRN / Cop 192
Rasmus Dahlin tar emot Lillstrimmas stipendium som TV-puckens bästa back under fjolårets turneringen i Örnsköldsvik  Foto: Robbin Norgren-Bildbyrån
När jag pratat med Roger Rönnberg om Rasmus Dahlin har han haft svårt att hålla leendet tillbaka. Han trycker på att det handlar om utbildning och en process att inte stressa fram spel i SHL.
Jag är tämligen övertygad att det finns en väl genomarbetad plan för hur och när Dahlin ska göra sin första match i SHL.
Jag hoppas att den sker redan i morgon i finalreprisen mot Skellefteå.

161018 Fršlundas trŠnare Roger Ršnnberg under ishockeymatchen i SHL mellan …rebro och Fršlunda den 18 oktober 2016 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119
Roger Rönnberg ser lurig ut. Dags att ge Rasmus Dahlin chansen i morgon? Foto: Johan Bernströšm- Bildbyrån
Som alltid med unga spelare pratar man om vikten av att just lägga på sig vikt. Jag är enig att den delen är viktig men att den inte går att stressa fram. Jämförelsen (spel och talang) med Jonas Brodin, numera etablerad NHL spelare, är slående. Jag minns diskussionen när Färjestad skulle ge då 16 åriga Jonas Brodin chansen. Det fanns, hos vissa, ett föråldrat tänk att Jonas Brodin var tvungen att gå upp tio kilo för att klara av spel i SHL. Nu ska jag inte på något sätt lyfta fram mig själv som en del i att Jonas Brodins fick chansen i SHL- då skulle jag ljuga.

När Brodin väl gavs chansen var han lagets bästa back i sina två första matcher trots en storlek och vikt på 70-75 kg. Numera är Brodin en etablerat NHL back som under en sjuårsperiod gått från de 70-75 kilona till att väga närmare 90 kg.

Jag ansåg och stod upp för det faktum att Brodin var unik och skulle få möjlighet att vara den unika och rörliga back han var och är.
Det finns alltid en fara när unga spelare (tvingas) att stressa fram viktökning med alltför mycket ensidig träning. För Rasmus Dahlin, precis som för Jonas Brodin, kommer det att ta tid att successivt öka sin vikt. Dem viktigaste egenskaperna såsom spelskicklighet, rörlighet, balans och explosivitet är alla unika attribut som är svåra att träna sig till men desto lättare att tappa med en felaktig och kortsiktig plan.

161018 Fršlundas trŠnare Roger Ršnnberg under ishockeymatchen i SHL mellan …rebro och Fršlunda den 18 oktober 2016 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119
Slänger Roger Ršörnberg fram ett ess ur innerfickan och ger Rasmus Dahlin chansen i morgon? Foto: Johan Bernstršöm- Bildbyrån

Likheten mellan Jonas Brodin och Rasmus Dahlin är slående. Dahlin är en av svensk hockeys absolut största talanger. Jag hoppas att Roger Rönnberg låter den breda hockeypubliken ta del av det redan i morgon

## Uppdatering. Enligt min kollega Henrik Leman kommer Rasmus Dahlin att få speltid i morgon.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindstrom