Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kung Henrik ska stå i mål

För att använda en smula kvällstidningsdramaturgi skulle jag med enkelhet kunna skriva att Rysslands seger över Nordamerika i natt var ett mardrömsresultat för Tre Kronor.

Rysslands seger över Nordamerika spetsar onekligen till Sveriges grupp som är lite av ett getingbo.
Nu krävs det åtminstone en seger och förmodligen även ytterligare en poäng i de två kvarvarande matcherna för att Tre Kronor ska säkra en plats i semifinalen.

Lek med tanken att Sverige vinner idag men förlorar med mer än ett mål mot Nordamerika, då kan faktiskt World Cup ta slut redan efter gruppspelet.
Det avgörs i så fall på torsdag, dagen efter Sveriges sista match, när Ryssland och Finland möts. Vinner Ryssland den hamnar Sverige (förutsatt att Tre Kronor vinner ikväll), Nordamerika och Ryssland samtliga på fyra poäng (man får två poäng för en seger).
Om vi får det scenariot är det inbördes möten mellan de tre lagen och målskillnad som avgör.

Viktigt att förtydliga.
Sverige är i förarsätet och det finns såklart ingen anledning att skrämma upp er med min spetsiga (?) inledning.

Tre kronor tar sig an ett tilltufsat Finland som blev utspelade under stora delar av matchen mot Nordamerika.
Trots detta har Finland i händelse av en seger mot Tre Kronor chans att nå semifinal.

I kväll måste Sverige spela (minst) lika disciplinerat som senast mot Ryssland.
Tre Kronor kommer förmodligen vara än mer spelförande vilket gör att vikten av noggrannhet med pucken måste vara intakt från matchen mot Ryssland.

Finland, tror jag, kommer spela avvaktande med ett stort fokus på att försöka dra ner på Sveriges fart, framförallt genom mittzon.
Jag ser gärna att Sverige, liksom senast, håller i pucken och skapar långa anfall djupt ner i anfallszon- Med en fortsatt bra position på den tredje forwarden högt i anfallszon.
I uppspelsfasen får de gärna byta sida diagonalt via backarna för att sprida ut det finska strypselet.
Första passen måste fortfarande vara snabb, helst framåt, för att bygga upp farten i spelet och att de finska spelarna inte hinner in i positionsspelet.
Där ligger nyckeln till svensk seger.

Till sist.
Självklart ska Henrik Lundqvist vakta Sveriges mål i kväll förutsatt att han får klartecken av lagets läkare Björn Waldebäck.
Inför turneringen var alla rörande överens om att Lundqvist, eller Kung Henrik som det gärna skrivs, var Sveriges enskilt viktigaste spelare. Jag ser ingen anledningen att vi ska ändra den uppfattningen.
Visst, Jacob Markström var lysande och visade med all önskvärd tydlighet att han är redo att axla tron som Henrik Lundqvists arvtagare.
Men inte riktigt ännu.


Ska Sverige ta sig till final och ha chansen att vinna World Cup måste Henrik Lundqvist vara på topp och framförallt, han måste få vakta målet.

Tack för att ni tog er tid

Sanny